Comuna Dumitra, între vis și realitate! Primarul Gheorghe Bălăjan: Avem proiecte majore de dezvoltare a comunităţii!
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
-
View the full image
S-a făcut cunoscută încă din anul 1941, cu o populație de aproximativ 1557 de locuitori, dintre care 1227 etnici germani (79%). Viața acestora a fost activă până în anul 1944, când sașii au fost evacuați în Austria. Astăzi mai putem observa ici-colo câte o casă săsească din piatră stând parcă de planton celorlalte construite ulterior și bineînțeles renumitul Turn al slăninilor, unde sașii își depozitau slănina pe timpul iernii. Via și vinul de Dumitra, cu o calitate superioară, cunoscut în țară și străinătate, se datorează probabil și frumoaselor dealuri, cu un pământ binecuvântat de Dumnezeu, și se mai spune că în subsolul localității se găsește un masiv de sare.
Revenind în zilele noastre, mai precis în anul 2000, comuna Dumitra și cele două sate aparținătoare - Cepari și Tărpiu - au înflorit pe zi ce trece cu frumoase case și gospodari pe măsură. Unul dintre gospodari este chiar primarul, Gheorghe Bălăjan, care timp de 20 ani s-a dedicat comunei, ridicând-o la rang de comună europeană.
Activitatea primarului s-a concentrat pe lucrările începute în anii anteriori, precum și pe unele noi începute în această perioadă.
Investiții finalizate și în curs de finalizare: asfaltare străzi în Dumitra, Cepari și Tărpiu; amenajare parcării și parcului Căminului cultural Dumitra; amenajare și împrejmuire a parcului din localitatea Dumitra; extindere rețele de apă și canalizare în Dumitra, Cepari și Tărpiu; șanțuri și podețe în localitatea Tărpiu; decolmatare albie, văi și pârâuri; extindere cu alimentare energie electrică în comuna Dumitra; podețe acces gospodării în Dumitra, Cepari și Tărpiu; amenajare curte, grădinițe în localitatea Dumitra; amenajare parcare și împrejmuire Sala de sport în localitatea Dumitra; amenajare împrejmuire Sala de nunți în localitatea Cepari; construire poduri în localitatea Cepari și Tărpiu; modernizare cămin cultural în localitatea Tărpiu; construire Sală de festivități în localitatea Cepari; extindere și modernizare dispensar uman în localitatea Dumitra; extindere, modernizare și dotare școală în localitatea Cepari - lucrare finalizată; studiu de fezabilitate proiect alimentare cu gaze naturale; refacerea sistemului de iluminat public în localitățile Cepari și Tărpiu.
În preajma sărbătorilor de iarnă au fost montate lumini ornamentale în toate cele trei sate ale comunei și au fost distribuite cadouri pentru elevii din școli.
Ajutoarele sociale și de încălzire au fost acordate tuturor celor care s-au încadrat în parametrii ceruți de lege, și în plus, în cazuri speciale, au fost acordate ajutoare de urgență.
Investiții pentru anul 2020 - studiu de fezabilitate depus la Ministerul Culturii în vederea finalizării, consolidării și reabilitării Turnului Slăninilor din localitatea Dumitra; reabilitare Biserica din localitatea Cepari din fonduri europene, termenul de finalizare fiind iunie a.c.; construire Capelă în localitatea Dumitra - lucrare care va fi finalizată în 1 iunie a.c.; construire Capelă în localitatea Cepari și Tărpiu; extindere și modernizare dispensar în localitatea Dumitra - lucrare finalizată; modernizare drumuri agricole - proiect declarat eligibil, depus la AFIR Satu Mare; extindere rețele de apă, curent, canalizare în satele Dumitra, Cepari și Tărpiu; asfaltare străzi în localitățile Dumitra, Cepari și Tărpiu pe o suprafață de aproximativ 10 kilometri; construirea Grădiniței cu program prelungit în localitatea Dumitra; dezvoltare infrastructură de agrement turistic în localitatea Dumitra; amenajare teren sintetic în localitățile Cepari și Tărpiu; sistem de încălzire cu energie regenerabilă (pompe de căldură) la sala de sport în localitatea Dumitra- proiect depus la Ministerul Mediului; proiect alimentare cu gaze naturale în localitățile Dumitra, Cepari și Tărpiu - depus și declarat eligibil la Fondul de Dezvoltare și Investiții pentru finanțare în valoare de 8 milioane de euro; proiect modernizare infrastructuri - șanțuri, trotuare și podețe în localitățile Dumitra, Cepari și Tărpiu, depus și declarat eligibil la Fondul de Dezvoltare și Investiții pentru finanțare în valoare de 5 milioane de euro.
„Primăria și Consiliul Local Dumitra au distribuit 5000 de măști pentru fiecare locuitor și dezinfectant pentru cele trei localități ale comunei, prin intermediul voluntarilor din cadrul SVSU Dumitra”, ne-a informat consilierul primarului, Ovidiu Mathe.
Citiţi şi:
- CĂLIN HURDEA: Vom aduce comuna Dumitra acolo unde îi este locul! Schimbarea începe cu noi!
- Construire celula 2 în cadrul Centrului de management integrat al deșeurilor Tărpiu
- Vezi lista proiectelor finanţate prin PNDL II, în perioada 2017-2020!
- Ioan Ovidiu Mathe, noul președinte al ALDE Dumitra
- A obţinut o finanţare de 5 milioane de euro
Adaugă comentariu nou