Conferinţa de presă la Primăria Bistriţa

Descentralizarea bate la uşă…

Proaspăt întors de la reuniunea Asociaţiei Municipiilor din România, desfăşurată în 9 martie la Bucureşti, primarul Ovidiu Creţu s-a referit la modificările ce vor surveni în baza actelor normative privind descentralizarea. Pachetul de legi cuprinde patru domenii: Educaţie, Sănătate, Poliţia şi Agricultura.

În consecinţă, inspectoratele şcolare şi conducerile de unităţi şcolare vor avea, exclusiv, atribuţii privind coordonarea activităţii didactice şi ce ţin de metodologie, componenta administrativă trecând în sarcina administraţiilor locale. Directorii de şcoli vor fi numiţi de administraţia locală, respectiv primar şi consiliul local. Doar învăţământul liceal va fi subordonat consiliilor judeţene… Primarului nu-i pică bine… că a apucat să cheltuie sume importante pentru reabilitarea unor şcoli de grad liceal. Spune, însă, descentralizarea va duce la o mai judicioasă cheltuire a fondurilor băneşti alocate.

În Sănătate, la nivel de municipiu Bistriţa, nu se pun probleme, Spitalul Judeţean fiind deja în subordinea Consiliului Judeţean.

Salariile compensatorii – devin posibile pentru cadrele didactice

Trataţi cu “nu se poate” dascălii – spune Ovidiu Creţu – au o şansă de a-şi primi cele două salarii compensatorii la pensionare. Întrucât ei s-au adresat şcolilor, rezolvarea devine posibilă dacă decizia va fi de competenţa Consiliului Local. S-o fi gândit edilul Bistriţei la cât va fi de “drăgălăşit” de beneficiarii compensării. Încă nicăieri – spune primarul – n-a fost acordată compensarea în discuţie. Rezolvarea ţine, să fim rezonabili, de asigurarea fondurilor din care să se plătească. 

Şeful Poliţiei Locale – numit de primar

Descentralizarea se va concretiza şi prin înfiinţarea Poliţiei Locale, cu atribuţii în ce priveşte ordinea publică şi circulaţia.

SCUARURILE – în pericol de a fi desfiinţate?!

Vorbind despre amenajări pe traseul DN 17 care străbate: B-dul Independenţei – str. Gării – B-dul Decebal – str. Năsăudului – Calea Moldovei, în interesul asigurării unui număr de două benzi de circulaţie pe sens – motivaţii fiind fluidizarea circulaţiei auto -, Ovidiu Creţu a scăpat “porumbelul” că “vom reduce scuarurile”… Unde? Evident, acolo unde sunt acestea – pe B-dul Republicii şi pe B-dul Independenţei… Solicitat să precizeze, primarul o dă pe întors… “Nu, nu vom umbla… N-am spus că vom reduce”. Pe Independenţei, va fi o redesenare…

Rămâne să vedem ce se mai pune la cale. Oricum, soluţiile cele mai comode, par să fie cele în defavoarea spaţiului verde. În această privinţă Ovidiu Creţu pare să vadă lucrurile în consens cu predecesorul său!

Se încinge războiul…

PIETONALUL DUCE… ÎN TRIBUNAL

Informând că premergător sărbătorii Paştelui, Pietonalul “Liviu Rebreanu” va fi locul de organizare a tradiţionalului “Ostermarkt”, de asemenea, despre un preconizat “marş al Învierii”, pentru care va avea o întâlnire cu reprezentanţii cultelor religioase, primarul Ovidiu Creţu a mai făcut câteva informări. Anume, întrebat când va opri circulaţia pe Pietonal, el a spus că are informaţii cum că se pregăteşte o “petiţie” a celor afectaţi de interzicerea accesului în spaţiul Pietonalului, unde posedă spaţii comerciale şi le-au fost afectate afacerile; alţi nemulţumiţi pregătesc şi ei o acţiune, spunând că au fost victime ale “poluării”, urmare a dirijării circulaţiei auto pe străzile unde locuiesc – zona Piaţa Mică, Ecaterina Teodoroiu…

Institutul de Sănătate Publică infirmă efectul câmpurilor electromagnetice

La obiecţia celor care nu sunt de acord cu amplasamentul unei staţii pentru telefonie mobilă în zona în care locuiesc, îngrijoraţi de faptul că ar putea fi radiaţi de instalaţiile pentru antenă de comunicaţii, primarul vine cu un comunicat prin care prezintă răspunsul Institutului de Sănătate Publică, asigurând că nu există motive de îngrijorare: nivelul acestor câmpuri este mic, sub normele admise de legislaţia U.E.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5