Conferinţă de presă la Primăria Bistriţa
Statutul municipiului Bistriţa
În şedinţa ordinară din 26 februarie, va fi supus aprobării proiectul de hotărâre „Statutul municipiului Bistriţa”, iniţiat de primarul Ovidiu Creţu. Primarul spune că revine cu acest proiect de hotărâre după operarea unor modificări cerute de consilierii locali. Cităm din cuprins: Date generale – fizico-geografice, relief, climă, populaţie, scurt istoric, galeria oamenilor de seamă, monumente istorice. Capitolele următoare cuprind date referitoare la Autorităţile administraţiei publice locale, Căi de comunicaţii şi patrimoniul municipiului, privitoare la Sănătate, Asistenţă socială, Educaţie, Cultură, Sport, Turism, Mass-media. Urmează capitolele privind Activitatea economică, Servicii publice şi un capitol special privind „Acordarea titlului de Cetăţean de onoare al municipiului Bistriţa”. Sumarul se încheie cu capitolele „Însemnele municipiului Bistriţa” şi Relaţii internaţionale şi înfrăţiri.
Stop parcărilor şi staţionărilor pe spaţiul interzis!
Autovehiculele oprite sau staţionate neregulamentar vor fi ridicate, transportate şi depozitate de Primărie, în urma aprobării în şedinţa de joi a proiectului de hotărâre iniţiat de primarul Ovidiu Creţu, de asemenea retras într-o şedinţă precedentă, urmare a unor rezerve privind aplicarea acestei măsuri. Primarul spune că regulamentul în baza căruia vor fi aplicate blocare aşi ridicarea mijloacelor de transport parcate sau staţionate ilegal este în acord cu legislaţia în vigoare şi, totodată, realizează că această metodă nu-l va face „mai popular decât este”. Bistriţa – menţiona, între altele, Ovidiu Creţu – este a doua localitate după Bucureşti, ca număr de maşini, raportat la suprafaţa localităţii şi aici găsim şi explicaţia unor încălcări ale spaţiului pietonal sau a altor suprafeţe de către unii posesori de autoturisme. Sarcina aplicării regulamentului va reveni Poliţiei Comunitare şi activitatea de blocare are avizul Poliţiei.
Alexandru Misiuga – numele unei alei din incinta Parcului municipal
Atribuirea de denumiri pentru străzile nou create în municipiu va fi reglementată prin adoptarea unei hotărâri care face, de asemenea, obiectul ordinei de zi a şedinţei de joi a Consiliului Local. Printre denumirile atribuite va fi şi aceea de „Calea Clujului”, de asemenea, în zona „La Soare” vor fi atribuite denumiri de străzi cu nume de flori, pentru că acolo va fi un „cartier al florilor”, spune Ovidiu Creţu. O alee din incinta Parcului municipal va purta numele Alexandru Misiuga.
Noutăţi în criteriile de aprobare a finanţărilor nerambursabile din bugetul local
Pe ordinea de zi figurează şi proiectul de hotărâre pentru Ghidul solicitantului de finanţări nerambursabile privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local alocate pentru activităţi non-profit de interes local în anul 2009. Primarul a expus câteva din criteriile noi stabilite prin modificarea Ghidului: „limite minime” şi „limite maxime”, între care proiectul devine eligibil. Se menţin cele 9 domenii de activitate pentru care se acordă finanţarea: Tineret: valoare minimă 5.000 – valoare maximă 25.000; Protecţia mediului: 3.000-10.000; Sport: 10.000 – 25.000; Sport de performanţă: până la 2.000.000; Cultură: 3.000 – 25.000; Educaţie: 3.000 – 20.000; Social: 10.000 – 25.000; Relaţii internaţionale: 5.000-10.000; Interdisciplinar: 3.000 – 10.000.
Unitate medicală mobilă pentru romii din Sărata
În şedinţa de joi, Consiliul Local va lua în discuţie aprobarea contribuţiei municipiului Bistriţa la proiectul privind „Unitatea medicală mobilă pentru romii din localitatea componentă Sărata”, proiect PHARE 2006 care priveşte „Accelerarea implementării Strategiei Naţionale de Îmbunătăţire a Situaţiei Romilor”, beneficiarul: municipiul Bistriţa, durata de implementare: 11 luni.
Proiectul este finanţat de U.E. şi Guvernul României. Valoare: 54.014 euro, contribuţia Consiliului Local Bistriţa: 6.044 euro. Partener: Grupul de Iniţiativă al Romilor din localitatea Sărata. Scopul proiectului: Întărirea capacităţii Consiliului Local de a dezvolta şi acorda servicii medicale care să răspundă nevoilor de sănătate ale comunităţii de romi din municipiul Bistriţa, localitatea Sărata şi împrejurimile acesteia, în vederea creşterii calităţii vieţii a acestei comunităţi.
Proiectul a fost lansat în prezenţa primarului Ovidiu Creţu şi responsabililor a serviciilor de resort din cadrul Primăriei. Marcela Lăcătuş, consilier în cadrul Direcţiei Servicii Sociale a Primăriei, a expus datele proiectului şi a răspuns întrebărilor.
Citiţi şi:
- Bani nerambursabili din bugetul local
- Consiliul Municipal,convocat în şedinţă ordinară. Vezi ce proiecte sunt pe ordinea de zi
- Finanţări nerambursabile de peste un milion de lei de la bugetul local
- Democrat-liberalii au respins inventarierea propusă de primar
- Ghidul solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul municipiului poate fi consultat pe site-ul Primăriei Bistriţa
Adaugă comentariu nou