Bani nerambursabili din bugetul local
Consilierii municipali au aprobat, în şedinţa de joi, Ghidul solicitantului privind alocarea de finanţări nerambursabile de la bugetul local.
În fiecare an, prin hotărâre a consiliului local se finanţează din bugetul municipiului Bistriţa proiecte ale persoanelor fizice şi juridice fără scop patrimonial, ale asociaţiilor şi fundaţiilor care activează în folosul comunităţii locale, care propun acţiuni sau programe în acest context.
Cum şi anul acesta vor fi finanţate asemenea acţiuni şi programe, primul pas constă în aprobarea Ghidului solicitantului privind regimul finanţărilor nerambursabile de la bugetul local în anul 2013.
Ghidul cuprinde principiile, cadrul general, procedura pentru atribuirea contractelor de finanţare nerambursabilă din fonduri publice şi căile de atac ale actului sau deciziei autorităţilor finanţatoare care aplică procedura de atribuire a contractelor de finanţare nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Bistriţa.
Trebuie menţionat faptul că obiectivul major al Programului anual de finanţare de la bugetul local al municipiului Bistriţa pe anul 2013 este reprezentat de marcarea a 450 de ani de la sfinţirea Bisericii Evanghelice, prin urmare vor avea prioritate la finanţare proiectele care contribuie la atingerea acestui obiectiv.
Pentru acest an s-au stabilit opt domenii majore în care se pot depune proiecte.
Primul domeniu este tineret (valoarea minimă a finanţării solicitate/proiect este de 3.000 de euro, iar valoarea maximă - 15.000 de euro); al doilea – protecţia mediului (valoarea minimă - 3.000 de euro, valoarea maximă 15.000 de euro/ proiect); al treilea – sport ( 3.000- 15.000 de euro/ proiect); al patrulea – cultură şi culte (3.000 - 25.000 de euro); educaţie (3.000- 15.000 de euro); social (3.000 – 15.000 de euro); relaţii internaţionale (3.000- 20.000 de euro), iar ultimul este interdisciplinar (3.000 – 15.000 de euro).
Deoarece Consiliul Local al municipiului Bistriţa poate cofinanţa proiectele beneficiarilor cu maxim 90% din bugetul total al proiectului, beneficiarul finanţării trebuie sa asigure o cofinanţare de minim 10% din bugetul proiectului.
Din experienţa celorlalţi ani, pentru o cât mai bună derulare a acestui program al municipalităţii ,,atribuirea contractelor de finanţare nerambursabila se face exclusiv pe baza selecţiei publice de proiecte, procedura care permite atribuirea unui contract de finanţare nerambursabilă din fonduri publice, prin selectarea acestuia de către o comisie, cu respectarea principiilor prevăzute în Ghidul solicitantului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
În cursul anului bugetar 2013 se va organiza o singură sesiune de selecţie a proiectelor care vor beneficia de finanţare nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Bistriţa. În cazul în care rămân sume nealocate se va organiza o nouă sesiune de selecţie, urmând procedura legală.
De altfel, toate datele legate de aspectele tehnice şi cerinţe se găsesc pe site-ul instituţiei - www.primariabistrita.ro.
Foto: Primăria Bistriţa
Citiţi şi:
- Finanţări nerambursabile de peste un milion de lei de la bugetul local
- Ghidul solicitantului de finanţare nerambursabilă, în dezbaterea CL Bistriţa
- Finanţările nerambursabile de la Primăria Bistriţa, de peste 1,2 milioane lei, mai au de aşteptat. Ghidul solicitantului nu a fost aprobat
- CL Bistriţa a dat undă verde accesării finanţărilor nerambursabile de la bugetul local
- 82 de proiecte depuse pentru finanţare nerambursabilă de la bugetul local
Adaugă comentariu nou