Conferinţă despre Nicolae Steinhardt, la Beclean
În sala Centrului Misionar Social Cultural „Sf. Apostol Andrei” din Beclean, a avut loc conferinţa cu tema „Nicolae Steinhardt. Despre viaţă, credinţă şi cărţi”, susţinută de scriitorul Ioan Pintea. Conferinţa a fost organizată de Centrul Judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud, Societatea scriitorilor din Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România filiala Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean.
În cadrul conferinţei, părintele Pintea a vorbit atât despre personalitatea monahului Nicolae de la Rohia, despre întâlnirea şi colaborarea cu omul de cultură şi despre opera vastă a lui Steinhardt. „Nicolae Steinhardt, înainte de anii 90 nu era foarte cunoscut, decât în cercurile culturale. Gloria lui a apărut după revoluţie când s-a publicat cartea „Jurnalul fericirii” în care şi-a pus tot crezul lui vis a vis de credinţa la care s-a convertit încă de când era în închisorile comuniste. Steinhardt deschide o cale prin cultură, prin teologie, prin matematică şi prin fizică către cunoaşterea lui Dumnezeu. Steinhardt a tradus, a scris eseuri, dar a fost foarte preocupat de condiţia lui de creştin, de convertit. El venea dintr-o religie care nu -L recunoştea pe Hristos, însă el L-a cunoscut prin intermediul închisorilor comuniste. Astfel, toată opera lui Steinhardt vorbeşte despre persoana lui, despre momentele esenţiale ale vieţii, despre cunoaşterea lui Dumnezeu. Eu l-am cunoscut când aveam vârsta de 21 de ani, iar el avea 70 de ani. Eram profund haotic, citeam, scriam poezie, însă aveam nevoie de cineva care să mă pună în rânduială. Întâlnirile cu părintele Nicolae au fost pentru mine binecuvântarea lui Dumnezeu, pentru că datorită lui am ajuns şi preot şi am ajuns şi un cititor de elită. Asta mi-e de-ajuns, să fiu un cititor ideal, după cum spunea Steinhardt.”
La final preşedintele SSBN, Andrei Moldovan, a mulţumit pentru frumoasele cuvinte prin care părintele Ioan Pintea l-a caracterizat pe monahul de la Rohia, Nicolae Steinhardt, adresându-i totodată invitaţia de a mai poposi la Beclean şi pentru alte prelegeri publice.
Adaugă comentariu nou