Consilierul judeţean Mirela Cârcu propune modificarea Legii farmaciilor: Rolul farmacistului nu este să-l înfunde pe om cu medicamente
Consilierul judeţean Mirela Cârcu, preşedintele Organizaţiei Judeţene de Femei ALDE, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că a transmis Comisiei de Sănătate un punct de vedere prin care cere amendarea Legii farmaciilor, în sensul respectării criteriului demografic şi în autorizarea farmaciilor în mediul rural.
„Legea care există în domeniul farmaceutic este o lege care mi se pare incorectă, adică criteriul populaţiei se aplică în mediul urban, iar în mediul rural, nu. În mediul rural se fac farmacii fără număr. Având în vedere faptul că în mediul rural puterea de cumpărare foarte scăzută, o farmacie ca să poată supravieţui are nevoie de un anumit rulaj. Nu poţi supravieţui fără un anumit rulaj. Ceea ce se întâmplă în domeniul farmaceutic este total diferit faţă de ceea ce se întâmplă în alte domenii din mediul privat, pentru că adaosul unei farmacii este de maximum 20%. Noi, la medicamente, avem un adaos stabilit de stat, în funcţie de preţul medicamentelor. De un an de zile, se fac demersuri în Comisia de Sănătate pentru a schimba această lege, adică să se introducă criteriul de populaţie şi în mediul rural, o farmacie la 4000 locuitori”, a declarat Mirela Cârcu.
Potrivit acesteia, sunt comune unde s-au înfiinţat cinci farmacii, cum este cazul la Maieru, care are o populaţie de 7000 locuitori, iar în Chiochiş nu este nicio farmacie. Amendarea legii, susţine Mirela Cârcu, ar însemna şi o distribuire uniformă a farmaciilor în toată ţara. „În nicio ţară din Europa nu se întâmplă acest lucru ca în România, criteriul de populaţie a existat permanent. Farmacia are un alt rol în societate, nu este ca un magazin. În România lucrurile s-au deteriorat foarte mult, pentru că în spatele multor farmacii nu stau farmaciştii, pot să fie şi măcelari. Au angajat farmacist, dar nu e suficient, pentru că în momentul în care farmacia este condusă cu adevărat de un farmacist va avea alte principii. Nu putem considera farmacia ca un loc în care putem să facem vânzări. Nu acesta este scopul nostru, în farmacie se consiliază pacientul. Rolul meu ca farmacist nu este de a-l înfunda cu medicamente, ca să-mi fac un rulaj. Este aberant ce se întâmplă pe piaţa farmaceutică, pentru că cel din spatele farmaciei vrea doar să vândă”, a adăugat Cârcu.
Aceasta a menţionat că peste 90% din reclamele de la televiziune fac referire la medicamente şi în aceste situaţii există farmacii în care pacientul intră în farmacie cu o reţetă şi i se spune să cumpere şi alte medicamente, iar „omul iese cu o plasă de medicamente”, pentru că farmaciştii sunt plătiţi în funcţie de un target.
„Viitorul unei farmacii trebuie să arate altfel. Va trebui să terminăm odată cu acest volum de vânzări, pentru că asta se întâmplă acum. În spatele lanţurilor de farmacii sunt depozite, firme străine care doresc doar rulaj. (...) Trebuie să există mai multă colaborare între Colegiul Farmaciştilor şi Comisia de Sănătate. Trăiesc cu speranţa că demersurile făcute către Comisia de Sănătate vor fi auzite şi se va schimba ceva în domeniul farmaceutic”, a concluzionat Mirela Cârcu.
Citiţi şi:
- Avantajele propuse de farmaciile independente din mediul autohton
- Joi, la Casa Argintarului, vernisajul expoziţiei „Farmacii și farmaciști în județul Bistrița-Năsăud (secolele XVI-XX)”
- Noua Lege a Farmaciei ar putea determina servicii de permanenţă în Bistriţa-Năsăud
- De anul viitor, reguli noi pentru sănătate
- Legea farmaciei a fost modificată pentru a creşte accesul populaţiei la medicamente
Comentarii
Cred că doamna consilier judeţean Mirela Cârcu este cel mai bun farmacist dintre politicienii bistriţeni. Ca politician vorbeşte perfect. Ca PROPRIETARĂ a unui lanţ de farmacii... Nu cred că încă nu realizează că suntem într-un capitalism sălbatic, unde DOAR BANII vorbesc iar interesele FINANCIARE dictează. Oare, nu vede că acum Farmaciile au devenit nişte magazine unde se vând mărfuri (suplimente alimentare,etc.), unde NU se mai PREPARĂ medicamente, iar personalul este plătit cu un procent din vânzări-??? Exact ca şi vânzătorii oricărui magazin.
İar patronul-măcelar (de care vorbeşte) cel cu 7 clase, s-ar putea să fie un manager mult mai bun, decât patronul-farmacist cu 77 de clase.Exemple sunt nenumărate. Dar să citim şi ce ne spune doamna, despre rolul farmacistului şi scopul deschiderii farmaciilor proprietate a domniei sale:
* “„Acel profesionist nu se va gândi să consilieze pacientul, ci se va gândi la target. E dureros ce vă spun, dar aceasta este o realitate care există. Eu am farmaciile mele, dar scopul meu e altul: a consilia pacientul…”. Deci, scopul nu e PROFITUL-?.
İar despre folosirea la maxim a celor 24 de ore din zi:
* “Vă daţi seama că timpul meu este plin…. De dimineaţa de la ora 8 si până la ora 23 sunt om politic si farmacist, iar după ora 23 sunt administrator”.
Perfect. Politic. Mulţumim doamna consilier judeţean pentru sfaturi.
* http://www.rasunetul.ro/mirela-carcu-sangeorz-bai-avem-nevoie-de-proiecte-
Dati o lege , prin care sa fortzati farmaciile sa aduca tot felul de medicamente, pentru toate categoriile de bolnavi, indiferent de pretul acestora si daca sunt ori nu rentabile pentru farmacii .
Cine nu se conformeaza, sa le fie ridicate licentele de functionare .
In acest fel, nu vom mai fi surprinsi de faptul ca onor domnii famrmacisti ( administratori ) refuza importul medicamentelor scumpe , sau vor exporta medicamentele ieftine din tzara, asa... doar ca sa-si faca ei profit si bolnavii nostri sa fie nevoiti sa isi cumpere medicamentele din strainatate .
Adaugă comentariu nou