Joi, la Casa Argintarului, vernisajul expoziţiei „Farmacii și farmaciști în județul Bistrița-Năsăud (secolele XVI-XX)”
Complexul Muzeal Bistrița–Năsăud în colaborare cu Colegiul Farmaciștilor Bistrița-Năsăud, Muzeul de Istorie Sighișoara și Arhivele Statului Bistrița-Năsăud, are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției temporare „Farmacii și farmaciști în județul Bistrița-Năsăud (secolele XVI-XX)”. Evenimentul se va desfășura în centrul orașului Bistrița, la Casa Argintarului, str. Dornei nr. 5, în data de 23 noiembrie 2023, de la ora 14:00.
Cu toate că vechiul burg medieval al Bistriței are cel mai vechi spital medieval atestat din Transilvania, de la sfârșitul secolului al XIII-lea, după unele surse încă de la 1285 și una dintre cele mai vechi farmacii, a treia din Transilvania, de la 1516, în mod paradoxal acestea nu au constituit argumente suficiente care să trezească, până în prezent, interesul pentru organizarea unei expoziții cu tematică medicală și farmaceutică.
Așadar, această expoziție reprezintă un demers inedit având ca temă un subiect complet nou, neabordat până în prezent într-o expoziție de tip muzeal care să vizeze aspecte legate de tradiția și istoricul activității farmaceutice din nord-estul Transilvaniei. Expoziția dorește să ofere o imagine unitară asupra activității medico-farmaceutice din cele mai vechi timpuri și până la sfârșitul secolului al XX-lea, pe teritoriul actual al județului Bistrița-Năsăud.
Bolile au însoțit istoria omenirii din cele mai vechi timpuri, preocuparea oamenilor pentru o sănătate cât mai bună și măsurile necesare pentru recuperarea sănătății pierdute sau deteriorate au constituit preocupări permanente, regăsite încă din zorii istoriei, în toate culturile și civilizațiile. În mod asemănător, spațiul din nord-estul Transilvaniei nu a făcut excepție existând și în această zonă dovezi arheologice relevante legate de medicină și farmacie încă din preistorie și antichitate, mărturii pe care publicul le va putea regăsi în vitrinele expoziției.
În cadrul expoziției vizitatorul va putea afla istoricul și principalele informații legate de primele farmacii și farmaciștii care au activat în cadrul lor, începând de la prima farmacie a orașului Bistrița din secolul al XVI-lea, continuând cu cele apărute ulterior în secolele XVIII-XIX, atât la Bistrița cât și la Năsăud, ulterior cele de la Sângeorz-Băi și Beclean, primele farmacii din mediul rural de la Teaca, Lechința, Prundu Bârgăului, Șieu, Rodna și Reteag. De asemenea, se vor regăsi informații legate de perioada interbelică, cu apariția unor noi farmacii atât la Bistrița cât și în alte localități din județ unde anterior nu existau astfel de unități, totul culminând cu zbuciumații ani de război și naționalizarea farmaciilor, din 1949. Demersul expozițional continuă cu istoricul farmaciilor și pentru perioada comunistă, amintind pe cele care în această perioadă s-au desființat sau transformat, pe cele noi apărute cu denumirile și noile lor locații, dar și farmaciștii care au lucrat. Întreaga prezentare se încheie la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul noului mileniu, când se revine la inițiativa privată și reapariția unor farmacii particulare.
Publicul va putea descoperi în vitrinele expoziției alături de vestigii arheologice și o gamă variată de ustensile și recipiente provenite din farmaciile din județul Bistrița-Năsăud, unele din patrimoniul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, altele ajunse prin donații și împrumuturi ale unor farmaciști și colecționari. Pentru ilustrarea unei imagini cât mai complete asupra produselor farmaceutice care existau în farmacii în secolul al XIX-lea, în cadrul expoziției se vor regăsi și o serie de piese de farmacie și medicamente de epocă împrumutate de la Muzeul de Istorie din Sighișoara, oraș cu mare tradiție farmaceutică, care a avut a șasea farmacie din Transilvania.
Un alt subiect abordat în cadrul expoziției, strâns legat de farmacie, este cel al plantelor medicinale. Prin intermediul expoziției publicul va putea afla informații legate de principalele plante medicinale și efectele lor benefice, dar și date despre cei mai importanți botaniști, proveniți de pe meleaguri bistrițene, care au activat în secolele XIX-XX. O serie de plante medicinale din ierbarele lui Florian Porcius și Rudolf Rösler își vor ocupa și ele locul pe simezele expoziției.
Expoziția va fi deschisă în perioada 23 noiembrie 2023 - 30 aprilie 2024 și poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 9-17.
Coordonatori expoziție: Dr. Marinescu George și Farm. Axente Lucia.
Vă așteptăm cu drag!
MANAGER,
Dr. George Alexandru Gavrilaș
Citiţi şi:
- Expoziţia "Arta cositorului transilvănean (secolele XVI-XIX)", la Casa Argintarului
- Consilierul judeţean Mirela Cârcu propune modificarea Legii farmaciilor: Rolul farmacistului nu este să-l înfunde pe om cu medicamente
- Noua Lege a Farmaciei ar putea determina servicii de permanenţă în Bistriţa-Năsăud
- Legea farmaciei a fost modificată pentru a creşte accesul populaţiei la medicamente
- Sănătate pe un credit de 25 milioane lei
Comentarii
Prima si cea mai veche farmacie a oraşului Bistrita a fost atestată documentar din anul 1516. Farmacia cuprindea, pe lângă spaţiul de vânzare, laboratorul şi depozitul. În jurul anului 1800, farmacia din Bistrita s-a numit Vulturul Negru. Farmacistul de aici a realizat prima prezentare a plantelor medicinale şi a florei ţinutului, cuprinzând peste 300 de specii botanice. Referitor la farmacia cu numele de „Vulturul Negru” din Bistrița, trebuie stiut faptul că aceasta a fost a treia ca vechime din Transilvania. Clădirea, care a fost şi şi-a păstrat şi în prezent vechea destinaţie de farmacie, este cea din Piaţa Centrală numărul 7. Această farmacie se numea în trecut „Farmacia Coroana”
Adaugă comentariu nou