Legea farmaciei a fost modificată pentru a creşte accesul populaţiei la medicamente

Zilele trecute, Guvernul a adoptat un act normativ privind modificarea şi completarea Legii farmaciei. „Este o nouă abordare europeană. Practic, acest proiect de lege cuprinde modificări esenţiale care aduc un avantaj important în ceea ce priveşte accesul populaţiei la medicamente. În primul rând, pentru stimularea deschiderii de farmacii în mediul rural şi asigurarea de servicii farmaceutice în zonele defavorizate, proiectul de act normativ propune eliminarea criteriului demografic pentru mediul rural, o cerinţă a Uniunii Europene”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, într-un briefing susţinut la Palatul Victoria.

Noul proiect de lege impune deschiderea unei farmacii la un număr minim de 4.000 de locuitori în mediul urban, şi reducerea numărului de instituţii implicate în procedura de autorizare a farmaciilor. În proiectul propus de Ministerul Sănătăţii se creează posibilitatea ca Agenţia Naţională a Medicamentului să fie instituţia care să realizeze inspecţia farmaceutică, iar Colegiul Medicilor, care este beneficiarul inspecţiei farmaceutice să nu facă parte, decât consultativ, din Comisia de Inspecţie. Pe de altă parte, se organizează activitatea de inspecţie farmaceutică respectându-se regulile de bună practică farmaceutică aplicabile în toate ţările Uniunii Europene. Se introduce pentru prima dată perceperea de taxe pentru autorizarea unităţilor farmaceutice, farmaciile de circuit deschis, farmacii de spital şi drogherii.

Şi, nu în ultimul rând, se elimină prevederile referitoare la aprobarea tacită a drogheriilor. pentru a preîntâmpina funcţionarea unor unităţi farmaceutice în alte condiţii decât cele impuse de Uniunea Europeană.

Taxele percepute pentru deschiderea de farmacii vor fi prevăzute în normele din proiectul de lege şi ele nu au fost încă stabilite prin acest proiect. Potrivit ministrului Sănătăţii, Ion Bazac, se vor percepe taxe pentru că farmaciile reprezintă şi sunt activităţi private. „Şi activitatea de inspecţie este absolut normal să fie plătită. Ele se autorizează şi după aceea se reautorizează după un anumit interval de timp. Orice fel de autorizare se plăteşte. Este un principiu care se practică în toată Uniunea Europeană”, a precizat Bazac.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5