Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va demara lucrări de punere în siguranţă a Castelului Teleki de la Comlod

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud va dezbate în şedinţa ordinară de săptămâna viitoare proiectul de hotărâre privind aprobarea Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenții și a indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Punerea în siguranță a Castelului Teleki Comlod, județul Bistrița-Năsăud’’.

Valoarea totală a investiției, conform principalilor indicatori tehnico-economici cuprinși în documentație, este de 380.000 lei din care construcţiile plus montajul reprezintă 349.676,09 lei. Durata de realizare a investiției este aproximată la 4 luni.  Sumele de bani necesare finanțării obiectivului de investiții vor fi suportate din bugetul județului Bistrița-Năsăud.

         Castelul Teleki este situat în intravilanul satului Comlod, din comuna Milaş, ansamblul de monumente istorice compus din terenul neîmprejmuit -  în suprafață de 7.843 mp -  și castelul  - cu suprafața construită la sol de 402 mp -  fiind în proprietatea județului Bistrița-Năsăud, aparținând domeniului public al acestuia. Conform Listei Monumentelor Istorice din județul Bistrița-Năsăud din 2015, elaborată de Ministerul Culturii, Castelul Teleki din localitatea Comlod este monument istoric de interes național.

În prezent, castelul se află într-o stare avansată de degradare, semi- ruină, cauzată de lipsa întreținerii și a infiltrațiilor continue a apelor din precipitații. Din cauza infiltrațiilor, bolțile și planșeele au ajuns într-o stare de precolaps, care în lipsa unei intervenții de urgență se vor prăbuși.

Monumentul istoric a fost inclus în Programul Național de Restaurare Etapa a II-a Lucrări noi, Urgențe și Priorități 2019, dar până la începerea acelor lucrări s-a decis bugetarea unor lucrări de punere în siguranţă.

Principalele lucrări de intervenție vizează realizarea împrejmuirii; desfacerea învelitorii și a șarpantei încă existente, dar avariate; desfacerea jgheaburilor și a burlanelor încă existente, dar avariate; tăierea arborilor care au acaparat zidurile de cărămidă; desfacerea zidăriei în zonele avariate în stare de precolaps; îndepărtarea molozului cu asistență arheologică din încăperile de la parter; sprijiniri, cintre și eșafodaje; sistem de corsetare cu tirant perimetral la partea superioară a pereților exteriori; realizare suport punctual din lemn pentru învelitoare; acoperire cu prelată PVC tensionată. Intervențiile propuse a fi executate, sunt lucrări absolut necesare pentru punerea în siguranță.

 

Comentarii

21/05/20 15:06
Vizitator

Castelul Teleki este situat în intravilanul satului Comlod, comuna Milaş.
Prin urmare, Castelul Teleki din satul Comlod face parte din cele 11 castele din județul Bistrița-Năsăud declarate monumente istorice de către Ministerul Culturii din România (cod LMI BN-II-m-A-01631). Din pacate, cu fiecare an care trece, castelul conților Teleki de la Comlod arată tot mai jalnic. In prezent, aproximativ 70% din acoperișul baroc este prăbușit, iar ce a mai rămas riscă să se prăbușească peste ce a mai rămas din bolți. Demararea de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a lucrărilor de punere în siguranţă a Castelului Teleki de la Comlod, vine cam târziu după ce in fațade, fisurile s-au adâncit, iar vegetația continuă să crească în clădire accentuând ruinarea zidurilor. Dar, mai bine mai târziu decât niciodată.
Castelul din Comlod are avantajul ca se afla pe traseul strabatut de Mocăniţa Transilvaniei care de 1 Mai 2015, a fost pusa in circulatie pe linia ferată ce leagă Teaca (jud.Bistriţa-Năsăud) de Râciu (jud. Mureş), prin reabilitarea celor 35 de kilometri de cale ferată îngustă. Linia ferată cu ecartament îngust dintre Râciu si Teaca străbate şapte localităţi: Râciu, Sânmartinu de Câmpie, Crăeşti, Milas, Orosfaia, COMLOD şi Teaca. In apropiere de Comlod,traseul traverseaza padurea deasa de foioase, prin superbe tuneluri de vegetatie. Asadar Castelul Comlod ar putea primi dupa reabilitare o interesantă destinatie turistica.

24/05/20 11:21
cititor

De ce nu-i forteaza autoritatile , pe propritarii acestuia sa si-l repare si sa si-l repuna in circuitul turistic daca doreste , pe banii lui ?! De ce iara ... musai pe banii publici ca si la Pozmus ... , desi nu sunt obiective din proprietatea statului roman ?!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5