Cornelia Salvan – bistriţeanca care a dus România în Austria
-
View the full image
foto
Născută în comuna Şanţ, acolo unde cu ani în urmă Dimitrie Gusti găsea un adevărat izvor de spiritualitate românească, Cornelia Salvan, stabilită de 18 ani în Austria, în localitatea Knittelfeld, este o luptătoare pe tărâmul promovării identităţii româneşti.
Preşedintă a Asociaţiei Culturale Româno-Austriece „Speranţa”, vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Cornelia Salvan promovează, împreună cu soţul Florian, şi cele două fiice – Iulia şi Diana, datinile româneşti, reuşind să ducă în Austria, la Zilele culturale ale românilor, copii talentaţi. Schimbul de parteneriat este realizat în colaborare cu consiliile judeţene din ţară, fiecare judeţ fiind invitat cu spectacole şi standuri în care să-şi prezinte potenţialul etnografic şi turistic.
Din păcate, în momentul în care a cerut, printr-o scrisoare oficială, sprijinul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud pentru acordarea de materiale promoţionale despre judeţul nostru, preşedinta asociaţiei culturale româneşti s-a izbit de un zid, deşi oficialităţile noastre se lăudau cu promovarea judeţului prin materiale promoţionale la târgurile de turism, acest lucru nu s-a întâmplat, românii din Austria îndreptându-se spre Consiliul Judeţean Alba, de unde răspunsul a venit imediat, pe lângă materiale promoţionale primindu-se şi produse tradiţionale româneşti. Cu toate că mai sunt şi asemenea refuzuri, românii continuă să-şi promoveze ţara pentru că, în momentul de faţă, în străinătate România fiind cunoscută doar prin doar prin copiii străzii, Dracula sau Nadia Comăneci. „Nu pot accepta ca străinii să ştie că toţi copiii României trăiesc în canale, că nu avem valoare, tocmai de aceea milităm pentru prezentarea potenţialului turistic, reuşind să arătăm partea frumoasă a ţării”, declară Cornelia Salvan.
Anul trecut, la Zilele culturale româneşti din judeţul nostru a participat ansamblul din Şanţ şi elevi de la Liceul de Muzică Bistriţa, bine primiţi de austrieci, care au crezut despre ei că sunt elevi la şcoala de coregrafie. În urmă cu ceva timp, doamna folclorului năsăudean, Valeria Peter Predescu a acceptat, gratuit, să cânte pricesnele româneşti în biserica românilor din diaspora. Legături importante sunt cu toţi marii artişti, preşedinta Asociaţiei având o colaborare foarte bună cu Elize Stan, realizator la televiziunea naţională. Din generaţia tânără, din judeţul nostru, au fost colaborări, până acum, cu Alina Ceuca din Salva şi Eugenia Horoba din Molişet, două interprete apreciate de Cornelia Salvan. Un proiect important este acela prin care se doreşte un schimb cultural prin intermediul şcolilor, în care copiii românilor din Austria să vină pentru câteva zile în Transilvania, mai exact la Bistriţa, Alba şi Hunedoara, unde să îşi cunoască mai bine limba, tradiţiile şi originile, astfel încât să nu le fie ruşine să spună că sunt de etnie română.
Cornelia Salvan nu-i înţelege pe românii care vin după câteva luni în ţară şi spun că nu-şi mai cunosc limba pentru că, pentru ea, graiul este sfânt. În grădină are o căsuţă făcută după planşa casei din Şanţ de la Muzeul Satului Bucureşti, unde camerele sunt amenajate exact ca pe Valea Someşului. Pentru românii de aici s-a inaugurat şi o bibliotecă şi un colţ de Românie, astfel încât fiecare să se simtă ca în ţară.
Proiectele sunt ambiţioase, sprijinul autorităţilor austriece este mare, majoritatea partenerilor români au răspuns pozitiv, astfel încât, prin Cornelia Salvan, avem în Austria, un adevărat ambasador al României.
Citiţi şi:
- Cartea de debut – Destine şi călătorii – de Radu Salvan, lansată la Cenaclul George Coşbuc
- Bistriţeni la Radio ProDiaspora Spania
- Să o votăm pe DORA pentru VALOAREA EI!
- Europarlamentarii au fost aleşi şi în cartierul Liviu Rebreanu din Năsăud
- 160 de ani de la naşterea vicarului greco-catolic Gherasim Domnide, sărbătoriţi la Bistriţa
Comentarii
Buna ziua!
Sunt profesoara Ionita Timis de la Colegiul National Pedagogic"Gh. Lazar" Cluj Napoca. Am initiat un proiect pentru copii, un Concurs de fotografie intitulat "Frumusetea satului romanesc in tara si in diaspora". Am luat legatura cu comunitatile romanesti din mai multe tari din Europa. As dori sa i-au legatura cu D-ana Slavan din Austria. Sotul meu, profesor, impreuna cu cativa elevi ai nostri au fost in Austria cu cativa ani in urma. Nu avem adresa dansei de email. Doresc sa o invit si pe dumneaei la acest proiect. Va rog sa ma ajutati, trimitandu-mi adresa de email, daca se poate. Sau recomndati-mi pe cineva care stie de d-an Salvan. Astept raspuns.
pro. Ionita Timis
Adaugă comentariu nou