Covoare pufoase: 5 secrete ca să le menții curate

Covoarele sunt printre elementele de decor care transformă o casă într-un loc mai primitor și confortabil. Înfrumusețează locuința, completează perfect decorul, dau personalitatea și creează echilibru în amenajarea fiecărei camere. Însă, chiar dacă sunt esențiale pentru amenajare, pot fi sursă de acarieni sau microbi din cauza prafului și a murdăriei care se acumulează în fibre. O atenție sporită trebuie acordată covoarelor pufoase, atât în privința curățării lor eficiente cât și a menținerii aspectului deosebit. Iată ce trebuie să faci ca să nu fie nevoie să înlocuiești covoarele tale preferate.

Aspiră covoarele în mod regulat

Dacă vrei să ai casa curată și să prelungești viața covoarelor tale, aspiră-le de cel puțin două ori pe săptămână. Aparatele moderne sunt foarte eficiente și nu lasă impuritățile să se instaleze printre firele covoarelor. Caută aspiratoare profesionale ieftine, care să absoarbă orice particulă de praf sau de mizerie. Totodată, ține cont de setările dispozitivului utilizat și de puterea sa, pentru a nu smulge firele. Dacă ai în locuința ta covoare cu smocuri, aspiră-le în direcția fibrelor, fără să folosești peria aparatului. În cazul în care ai produse cu fire lungi, înainte să le aspiri, întoarce-le cu fața în jos și bate-le ușor cu palma ca să elimini eficient orice murdărie. Pentru covoarele din fibre naturale folosește aspiratorul la o viteză mică spre medie ca să nu distrugi țesătura.

Folosește soluții de curățare potrivite

Fie că este vorba de covoare din lână sau bumbac, din polipropilenă ori acril, este recomandat să utilizezi soluții de curățare blânde. Dacă încerci să igienizezi covoarele cu produse care conțin diferite combinații de ingrediente, foarte agresive pentru materialele din care sunt realizate, le vei afecta culoarea, textura și rezistența. Sunt indicate soluțiile mai puțin agresive, cu pH7, neutru, sau chiar și cele făcute în casă, cum ar fi amestecul de apă și oțet, ideal pentru eliminarea mirosurilor neplăcute ori pentru a reda strălucirea culorilor pale.

Evită periile de curățare

Covoarele pufoase își vor pierde rapid această calitate dacă folosești perii aspre pentru a îndepărta murdăria și petele. Aceste produse pot rupe firele covoarelor, așa că nu sunt recomandate pentru curățarea lor. Totuși, dacă vrei să utilizezi astfel de dispozitive, ține cont ca periile să fie moi și să le folosești doar în direcția de creștere a fibrelor, pentru a rămâne pufoase.

Îndepărtează, cu grijă, petele 

Covoarele sunt amplasate pe jos și, în ciuda atenției acordate, este imposibil să nu apară și accidente. O pată de lichid trebuie îndepărtată imediat cu un prosop de hârtie sau cu o cârpă uscată. Nu freca de mama focului, doar-doar vei îndepărta pata! Nu faci altceva decât să strici, definitiv, aspectul covorului. Așadar, absoarbe rapid lichidul, aspiră resturile solide cu aspiratorul, după care aplică o cantitate mică de detergent neutru pe o cârpă uscată și tamponează, ușor, țesătura. Înmoaie o lavetă în apă curată și presează covoarele în locul în care a fost pata ca să îndepărtezi detergentul, iar, la final, fă la fel, dar cu o cârpă ucată.

Păstrează densitatea țesăturilor

Unul dintre motivele pentru care covoarele își pierd aspectul deosebit într-un timp scurt are legătură cu piesele grele de mobilier. Acestea aplatizează firele de sub ele, așa că ar fi bine să deplasezi mobilierul din când în când de pe covor și să așezi patine pe picioarele pieselor. De asemenea, ai grijă să întorci covoarele periodic  dacă, din diverse motive, aranjamentul camerei face ca acestea să se afle dedesubt doar cu o anumită parte.

 Covoarele au rolul de a armoniza plăcut orice încăpere. Acestea atenuează zgomotele și oferă căldură în anotimpul rece, fiind ideale, în special, în casele unde sunt copii mici. Pentru a le păstra mereu curate și pufoase, ai grijă de țesătura lor și încearcă să eviți igienizarea agresivă care poate distruge fibrele.

Sursa foto: https://image.freepik.com/free-photo/happy-smiling-man-cleaning-carpet_1163-2435.jpg 


 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5