Cat de des trebuie curatate covoarele
Fie ca sunt persane, caucaziene, traditionale, turcesti si asa mai departe, covoarele pentru sufragerie si pentru alte incaperi din locuinta au fost intotdeauna foarte populare. Un covor este, in general, un element central al camerei, capabil sa “imbrace” o camera oferind o evidentiere atenta a detaliilor estetice. In plus, in cazul covoarelor de baie sau de exterior, acestea sunt capabile sa faciliteze protectia igienica a casei tale.
Covoarele sunt accesorii apreciate de obicei pentru design si pentru faptul ca sunt moi, dar cum ar trebui curatate?
In primul rand, tinem cont de frecventa: o data pe saptamana! Covoarele pot fi realizate din diferite materiale: lana, matase, bumbac sau material sintetic. Dar toate, fara exceptie, colecteaza praful, parul animalelor de companie si orice alte elemente pe care le aduci in casa odata cu incaltamintea. Pentru a efectua o curatare adecvata, este necesar sa aspiri covorul, cu atentie, o data sau de doua ori pe saptamana. Va trebui sa cureti atat partea superioara, unde praful se aseaza intre fibre, cat si partea inferioara a covorului. Prin adoptarea acestor obiceiuri sanatoase, praful va fi eliminat eficient si nu se va “ascunde” in fibre.
Pe langa aspirarea normala, ar fi util sa scoti covoarele la aer liber o data pe saptamana. In acest fel vei favoriza o curatare mai profunda, scapand astfel de acarienii de praf, cei mai de temut dusmani ai covoarelor. Nu subestima putrerea unui batator de covoare. La doua saptamani, sau macar odata pe luna, scoate covoarele si bate-le bine.
Covoarele de exterior, necesita mai putina atentie fata de covoarele de interior. De fapt, pentru a indeparta praful, trebuie doar sa folosesti o matura cu peri lungi, care iti va garanta indepartarea particulelor de praf.
Cea mai potrivita metoda de spalare
Covoarele de interior nu trebuie spalate sub nicio forma in apa si, prin urmare, este recomandat sa duci covoarele, in special pe cele de lana sau persane, la spalatoria de la coltul strazii: risti sa distrugi covorul si sa arunci banii pe fereastra.
Alege o spalatorie industriala, specializata in spalarea covoarelor, care il va curata urmand instructiunile de pe eticheta covorului. Vei avea un covor perfect, la fel de frumos ca nou! Spalarea o poti face de cateva ori pe an (cel putin la schimbarea fiecarui anotimp) sau de cate ori este necesar.
Daca exista pete pe covor, acestea trebuie indepartate inainte de a continua cu spalarea normala si tratate rapid pentru a impiedica ca fibrele sa absoarba prea multa substanta contaminanta. Pentru a indeparta corect pata de pe covor, este mai intai necesar sa identifici tipul de pata si, pe baza tipului de substanta varsata, sa cauti cea mai buna si eficienta strategie.
Daca nu doresti sa utilizezi covorul pe tot parcursul anului, il poti depozita in pod sau pivnita in lunile mai calde. Tebuie sa-l infasori fara a crea pliuri dificil de indepartat. Aminteste-ti, totusi, sa-l pui deoparte numai atunci cand este perfect curat. Altfel, cand vei dori sa-l folosesti din nou, va avea un miros urat si vei pierde timp cu curatatul.
Am spus ca exista covoare de interior pentru sufragerie si alte incaperi. Trebuie sa stii ca exista si covoare pentru baie.Covoarele pentru baie sunt, in general, realizate din bumbac special si pot fi spalate confortabil in masina de spalat. Poti utiliza detergent lichid, adaugand otet, setezi la masina un ciclu pentru rufe delicate la 40°C si o viteza de 800 rpm. Daca exista pete, va fi necesar sa le tratezi inainte de spalare, altfel risti sa nu ai un rezultat optim.
Indiferent de ce fel de covoare vorbim, curatarea lor trebuie facuta cu atentie, cand este indicat sau necesar. Doar asa vei pastra intact aspectul frumos si fresh al covorului, dar iti vei proteja si propria sanatate, fiind ferit de alergii sau alte afectiuni legate de praf si acarieni.
Adaugă comentariu nou