Cristian Niculae propune trei proiecte în domeniul sănătăţii din Bistrița

Cristian Niculae, candidatul Alianţei pentru Bistriţa-Năsăud la Primăria Bistriţa, a anunţat, alături de managerul SJU Bistriţa, Gabriel Lazany, proiectele pe care vrea să le dezvolta la Bistriţa, pe termen scurt, în domeniul sănătăţii publice.

„Din discuţiile avute cu dl. Lazany, am înteles că Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean este în mod permanent sub presiunea cazurilor sociale din oraș. Pentru a degreva U.P.U. de aceşti pacienţi, noi, Primăria, vom pune la dispoziţie un cabinet medical de tip – medicină de familie, cu toate dotările aferente prevăzute de legislaţia în vigoare. Acesta va fi folosit pentru asigurarea serviciilor medicale primare (analize medicale preliminare); realizarea fișei medicale a pacienților – cazuri sociale; direcționarea către centrele de asistență socială din cadrul Primăriei Bistrița cum ar fi  Centrul pentru persoane vârstnice, Centrul de noapte pentru persoane fără adăpost, locuințe protejate pentru victimele violenței domestice – adulți şi centre sociale comunitare. Este un proiect realizabil într-un timp foarte scurt, deoarece noi avem un asemenea spaţiu, pe care îl vom pregăti corespunzător în curtea Centrului de noapte pentru persoane fără adăpost de pe str Ion Luca Caragiale", a explicat Cristian Niculae.

 Potrivit acestuia, acest cabinet medical va funcţiona ca un cabinet de tip „medic de familie", dar va prelua cu prioritate cazurile sociale.

Un al doilea proiect este „ambulanţa socială". Practic, se va cumpăra o autoutilitară de transport persoane, dotată cu trusă minimală de urgenţă, cu lămpi ultraviolete bactericide ce poate fi dezinfectată în mod permanent.

„Acest proiect este necesar pentru că Serviciul Județean de Ambulanță este foarte solicitat pentru transportul persoanelor ce reprezintă cazuri sociale între institutiile abilitate din Bistrița. Ambulanţa trebuie să se ocupe doar de urgenţe! Ambulanţa Sociala va transporta cazurile sociale de pe domeniul public sau de la domiciliul pacienţilor către instituţiile specializate, cum ar fi centre pentru persoane fără adăpost; centre sociale comunitare; cămine de persoane vârstnice; instituţii medicale specializate sau poate fi folosită la redarea către familia lărgita în  localitatea de domiciliu, a persoanelor ce reprezintă cazuri sociale care nu sunt din oraş", a precizat Cristian Niculae.

Pe termen mediu, acesta a anunţat că îşi doreşte ca Primăria Bistriţa să realizeze un Centru comuniutar de asistenţă socială pentru personae cu tilbutări pshihice şi comportamentale.

„Necesistatea constă în faptul că în Bistrița nu există un astfel de centru integrat pentru persoane adulte. Trebuie sa avem o abordare responsabilă și socială pentru persoane cu probleme psihice și comportamentale (alcoolicii, aurolacii, persoanele fără adăpost, agresorii).

Acest centru integrat va fi dezvoltat pentru cel puțin 3 categorii de pacienţi. Locuințe protejate pentru bolnavii psihici din categoria cazurilor sociale – minim 12 locuri; centru pentru agresori (ce reprezintă cazuri sociale) – cei responsabili de violența domestică – 12 locuri; centru pentru persoane cu adicții din categoria cazurilor sociale (alcoolicii, aurolaci şi consumatorii de droguri) – 12 locuri", a spus Cristian Niculae.

         Candidatul Alianţei pentru Bistriţa-Năsăud a precizat că acest centru integrat este un proiect pe care municipalitatea îl va putea realiza din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional următor 2021-2027, în viitorul apropiat.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5