Cristian Ţetcu cere sprijinul Mitropolitului Andrei pentru a-i îndemna pe credincioşi să protejeze natura

Înalt Prea Sfinţite Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei,

Venim înaintea Înalt Prea Sfinţiei Voastre prezentându-vă situaţia râului Someşul Mare, care este mai mult decât dramatică. Starea de fapt prezintă imagini de-a dreptul debusolante, pe fiecare metru pătrat vezi gunoaie, începând de la PET-uri, saci plini cu resturi menajere, materiale de constructii rezultate din reparaţii sau modernizări, animale domestice moarte în stare de putrefacţie, lînă şi multe altele, toate acestea la vedere.

În albia minoră şi în substartul de pe fundul râului situaţia este şi mai critică, materialele poluante identificându-se în cantităţi impresionante şi într-o stare avansată de degradare. Lipsesc cu desăvârşire, acţiunile de ecologizare, monitorizarea zonei în vederea reducerii poluării, educarea şi informarea comunităţilor locale. Cu alte cuvinte este râul nimănui!

Asociaţia noastră G.A.L. RURALIS pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistriţa-Şieu-Someş a iniţiat un proiect de mediu pentru salvarea râului Someş urmărind informarea, educarea şi conştientizarea populaţiei din comunităţile de pe valea Someşului. Un parteneriat în acest sens l-am avut cu Parohia Ortodoxă Nepos prin preotul Vasile RUS, duminică 10 august, fiind prezenţi în biserica din Nepos unde am prezentat tema “Dumnezeu, Omul şi Natura”.

Preotul Vasile RUS a susţinut această temă din punct de vedere teologic iar noi din punct de vedere ştiinţific, cu ajutorul proiecţiilor video, i-am îndemnat pe oamenii locului să iubească şi să respecte natura şi în special râul Someş şi afluenţii săi.

Vă rugăm, Înalt Prea Sfinţite Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, ştiindu-vă ca un mare iubitor de natură, să îndemnaţi preoţii din parohiile din vecinătatea râului Someş şi a afluenţiilor săi să ne susţină în organizarea unor astfel de manifestări la care locuitorii să fie îndemnaţi să pună suflet pentru a da viaţă naturii şi a asigura un viitor copiilor şi nepoţilor noştri.

În cazul în care nu se pot organiza astfel de manifestări, vă rugăm să îi îndemnaţi pe slujitorii bisericii din parohiile de pe lângă râul Someş să îi îndemne pe credincioşi să apere şi să protejeze această avere naturală.

Vă înaintăm această adresă ştiindu-vă ca un mare iubitor de natură şi cu certitudinea că Biserica Ortodoxă s-a implicat întotdeauna în rezolvarea problemelor ce privesc sănătatea noastră şi a copillor noştri. O abordare ecologică din partea bisericii în acest sens este bine venită.

Vă mulţumim,
Rămânem al Înalt Prea Sfinţiei Voastre supuşi fii duhovniceşti.

Asociaţia G.A.L. RURALIS Cristian ŢETCU
pentru Dezvoltare Durabilă Preşedinte
în Microregiunea Bistriţa-Şieu-Someş

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5