Cu cartea pe roți la Chiuza
Iată-ne din nou cu cartea la Chiuza, la Centrul cultural „Liviu Rebreanu”, la o nuntă literară. Mirele este poetul și pictorul VALERIU MUREȘAN, care „s-a căsătorit” a cincea oară cu cartea. De data aceasta mireasa este antologia de versuri „Cărare prin suflet”, pregătită și aranjată la Editura Ecou Transilvan Cluj, director Nadia Baciu, prezentă la ceremonie, împreună cu soțul Dănuț.
În această locație de excepție, un loc minunat de răspândire a culturii, și-au dat mâna chiuzăni, năsăudeni, bistrițeni, telceni, clujeni și rebrișoreni,convinși că fără carte satul ar fi ca niște arbori fulgerați și uscați, fără viață și frumusețe, așa cum spunea cândva Simion Bărnuțiu.
Mergând cu cartea pe roți acolo unde trăiește autorul sau personajele, descoperim încet, încet, cum se leagă prieteniile între oameni, între scriitori, zburând prin florile cunoașterii tăcuți și cuminți.
Coborâtor de pe Valea Pintecosului și Valea lui Stan, cuibul visurilor lui Valeria Peter și a altor scriitori telceni: Gheorghe Roș, Luca Onu, Dumitru Munteanu, Rodica Fercana, s-a stabilit la Chiuza în compania soției Veronica, a celor doi copii Horațiu și Anca și a celor patru nepoți, care alături de cărți, sunt bucuriile mari din viața sa. Toţi căsaşii contribuie cu câte ceva la consolidarea faptelor umane, ca de exemplu, nepoţica Denisa Camelia Ilieşiu, a realizat coperta, o dovadă a talentului moştenit de la tânu Valeriu. Au participat la sărbătoarea cărții în jur de 40 iubitori de frumos, printre care preotul Mureşan Maftei, viceprimarul comunei Sîmboan Alexandru, consilierul local prof. Ioan Roş şi bibliotecara Dana Furcea, ing. Câmpan Vasile, prof. Precup Victoria, prof. Horaţiu Mureşan, ec. Marius Ilieşiu şi Anca, nepoatele Denisa şi Andra, prof. Rusu Gavrilă și Zoe, Găvrilaş Elena, col. rez Emil Frişan cu Elisabeta, col. rez. Vlaşin Gavrilă, prof. Feti Leonida şi Maria, tânăra scriitoare Dorina Catarig din Rebrişoara şi alţi cărturari locali, iubitori de carte ce se găsesc în imaginea alăturată, gazde primitoare şi cu mult interes pentru promovarea cărţii în sat, dintre care un număr de 12 condeieri, autori de cărți, care țin un condei în mână în împrejurările de astăzi, au datorii superioare față de patrie, ce trec peste finalitatea artei. Cărturari care comunică și se comunică prin selecția evenimentelor și stilul pe care-l cultivă aşa cum face scriitorul chiuzan, care aşa după cum spune Mircea Daroşi, scrie frumos pentru cei care trăiesc frumos, care supravieţuiesc sub semnul demnitaţii, dar poartă în sufletul lui şi un strigăt de revoltă faţă de nedreptăţile sociale.
Poetul coborât de pe Sălăuţa, prin poeziile sale dă faptelor sensuri profunde ca un săpător în tăcere, care priveşte lumea cu alţi ochi, dovedind că lumea cuvântului lui IISUS i-a dat harul divin de a oscila între ceresc şi terestru, simbolizând puntea dintre două lumi, o luptă dintre alchimia relaţiei apă, foc, lut, piatră, soare, nori, adică suflete ce se ridică spre cer şi revin pe pământ şi întreţin viaţa.
În prefaţă, Nadia Baciu Fărcaş arată că mirele de azi, Valeriu, cu mireasa sa, s-au pus în slujba cetăţii şi a semenilor săi, înnobilând tot ceea ce este frumos şi interesant din viaţa de zi cu zi,explorând universuri intangibile, menite să lege o generaţie de alta.
Alături de cei trei naşi: Nadia Fărcaş, Mircea Daroşi şi Ioan Mititean, au pus pe talger slove cu gânduri alese, aprecieri şi urări de mai bine scriitorii-astrişti: Ioan Boţan, preşedinte ASTRA, Ioan Seni, preşedinte onorific, Floarea Pleş, preşedinte Cerc oraş, Lucreţia Mititean, Leon Catarig, Rodica Fercana, consăteanca mirelui şi scriitorul local Ioan Bindea şi prof. Ioan Bulea, care prin slove măreţe au picurat din bogăţia sufletească a autorului deschisă spre măreţ, frumos şi vizionar, toate aceste daruri de suflet au fost concentrate în DIPLOMA DE EXCELENŢĂ oferită mirelui, a scriitorului zilei de către conducerea Ligii Scriitorilor, filiala Năsăud.
O zi de neuitat, o zi dedicată cărţii, dedicată neamurilor lui Rebreanu şi satului. Aducem sincere felicitări mirilor şi tuturor nuntaşilor. Mulțumim pentru cele 40 de cărţi donate tuturor participanţilor şi vom reveni cu plăcere la şedinţa Consiliului Local, când scriitorul zilei va primi titlul de Cetăţean de Onoare al Comunei Chiuz, un semn de recunoştinţă pentru activitatea sa bogată pe linie culturală.
Adaugă comentariu nou