Cum alegi manualele scolare si auxiliare
-
View the full image
Sursa foto: https://imgur.com/a/I1AS9bJ Via www.shutterstock.com
Educatia presupune scoli, dascali si manuale, atat scolare cat si auxiliare. Exista o gama variata de manuale la libraria Delfin din care parintii sau profesorii pot alege. Este din ce in ce mai greu sa faci optiunea, sa compari, sa analizezi. In mod normal, cadrele didactice ar trebui sa ofere parintilor toate informatiile: care sunt manualele de care au nevoie scolarii, unde le gasesc, de ce unele sunt mai bune decat altele, ce inseamna un bun manual scolar sau cel mai bun manual auxiliar.
„Cel mai bun” manual este cu siguranta cel care iti place cel mai mult. Manualul cu multe desene colorate, sau cel cu exercitiile rezolvate, sau cel care are pagini mai putine. Sunt acestea cu adevarat cele mai bune manuale? Cu siguranta nu. La fel se intampla cu manualele auxiliare, intotdeauna intervine subiectivismul celui care face alegerea.
De ce manualele de pe bancile elevilor nu sunt intotdeauna bune?
-
Pentru ca profesorii nu mai adapteaza materia, predau ceea ce au în manuale, intrandu-se astfel in rutina si scazand drastic calitatea educatiei.
-
Calitatea proasta a manualelor a facut sa infloreasca industria manualelor auxiliare in ultimii ani. Aceste materiale vin ca o completare la manualele traditionale ale elevilor.
-
Nu intotdeauna manualele care ajung pe bancile elevilor sunt si cele mai bune dintre cele care exista.
-
Manualul digital ramane in continuare o mare necunoscuta, in sensul ca nu se poate face o analiza asupra calitatii si utilizarii lui in scoala.
Ce înseamna un manual bun?
Si atunci? Cum iti dai seama daca manualul pe care il tii in mana este cu adevarat bun? La ce te uiti? Ce analizezi? Exista cateva elemente importante de care ar trebui sa fii seama, cum ar fi:
-
Manualul trebuie sa respecte programa scolara: programa este foarte importanta pentru ca dupa ea invata copilul in acel an scolar. Nu te ajuta la nimic un manual care are legatura cu alta programa.
-
Materialul trebuie sa fie bine structurat: tie iti place cum este structurat? Cum prezinta informatiile? Ti se pare suficient de usor de utilizat de copilul tau?
-
Răsfoirea lui te invita la citit: daca rasfoiesti manualul gasesti pagini la care te opresti sa citesti? Te atrage vreo informatie? Vreun desen?
-
Este usor de utilizat de catre copil: este suficient de usor de manevrat? Copilul va gasi cu usurinta pagina de text, exercitiile sau rezolvarea acestora? Desenele nu-l vor distrage de la lucrurile mai importante?
-
Ce fel de manual este: unul care promoveaza doar memoratul unor cunostinte, sau pune accent si pe creativitatea scolarului? Este un manual clasic sau are atasat si un format digital?
Pe de alta parte, in cazul manualelor auxiliare, intrebarea care se pune la inceputul anului scolar este mereu aceeasi: avem cu adevarat nevoie de aceste manuale? Raspunsul nu este nici da, nici nu. Depinde foarte tare ce asteptari avem de la scoala.
Da, manualele auxiliare pot fi de ajutor pentru scolar:
-
aduc ceva in plus exercitiilor si informatiilor din manual.
-
prezinta informatiile intr-o maniera mai practica.
-
stimuleaza creativitatea copilului.
-
il ajuta sa retina anumite lucruri.
Manualele auxiliare ajuta in principal fiindca aduc ceva in plus, ajuta ca materia sa se fixeze mai bine. Dar exista ceva si mai bun decat manualele auxiliare: profesorul de la catedra. Profesorul este infinit mai bun decat un manual pentru ca stie mai multe, poate prezenta lucrurile intr-o maniera mai potrivita pentru elevii sau. Nu este de dorit insa un profesor care se multumeste numai cu informatiile din manual si cu cele din manualul auxiliar. Un profesor talentat poate adauga nu numai informatii interesant, dar si jocuri de creativitate, lucruri care sa trezeasca la fiecare ora curiozitatea celor mici.
Pe de alta parte insa, trebuie evitata solicitarea de prea multe manuale auxiliare in conditiile in care copiii au in fiecare zi de dus ghiozdane incarcate de tot felul de carti si caiete.
Manualele sunt asadar importante in masura in care respecta programa si ofera un plan structurat pentru intregul an scolar. Profesorul insa poate face mult mai multe lucruri pentru elevii sai decat cel mai bun manual care exista pe piata.
Citiţi şi:
- Manuale școlare clasa 4- un suport de calitate pentru rezultate excelente la Evaluarea Națională
- Ministrul Educaţiei: Manualele pentru clasa a V-a vor ajunge în maximum 5 săptămâni. Lansăm concurs pentru autori de manuale, nu edituri!
- Ce pot invata elevii din manualele de clasa a 6-a?
- Cine va fi sancționat pentru incapacitatea MEN de a oferi elevilor accesul la manuale de calitate și relevante?
- Cristina Iurişniţi: O retrospectivă a anului 2017. TOP 10 ABERAŢII
Adaugă comentariu nou