Cum să obții cele mai bune fotografii de peisaj

Pasiunea pentru fotografie începe de cele mai multe ori imediat ce constați că ai surprins în imagini cel mai frumos peisaj de la munte, dintr-o pădure sau dintr-o destinație de vacanță. Lumina a căzut perfect, liniile cadrului sunt ideale, iar natura pare să-ți fi oferit șansa de a imortaliza un spectacol unic. Fotografiile de peisaj sunt speciale tocmai pentru că pun la încercare imaginația fiecărui fotograf, amator sau experimentat. 

Dacă ești începător și vrei să obții cele mai spectaculoase fotografii de peisaj, iată ce trebuie să știi: 

Alegerea locului este importantă 

Probabil că ți-ai achiziționat deja un aparat foto sau măcar un smartphone cu o camera performantă, ai ales din varietatea de trepiede pentru telefon si camere pe cel potrivit pentru tine și vrei să experimentezi tot mai mult ca să obții imagini spectaculoase. Indiferent cât de performante sunt echipamentele tale foto, trebuie să știi că locul contează cel mai mult la fotografiile de peisaj. Pentru a obține poza perfectă, începe prin a alege un loc din natură care să aibă de jur împrejur priveliști. Pot fi munți, poate fi o pădure, un lac sau un apus în mijlocul unui câmp cu floarea soarelui. Imaginea de peisaj începe cu locul ales.

Care este momentul potrivit al zilei pentru fotografiile de peisaj

După ce ai decis unde urmează să realizezi fotografiile de peisaj, un alt doilea aspect important de luat în calcul este momentul zilei. Lumina naturală este esențială în a obține imagini spectaculoase. Problema apare atunci când te confrunți cu celebrul “contre-jour”, atunci când soarele bate puternic direct în obiectivul camerei. În acest caz, contrastul poate crea probleme, iar fotografiile pot ieși mult prea întunecate. Cele mai bune momente pentru fotografii sunt dimineața, imediat după răsărit, când soarele luminează suficient, însă nu are putere mare. Sau, a doua variantă, la scurt timp după apus, când lumina este difuză și permite imortalizarea unor fotografii de peisaj clare, în culorii vii.

Folosește un trepied 

O altă regulă în fotografia de peisaj este ca linia orizontului să fie menținută dreaptă. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este folosirea unui trepied. Poziționează aparatul foto și setează expunerea potrivită pentru a putea avea claritate asupra tuturor elementelor din peisaj, atât cele de pe fundal, cât și cele din prim-plan. 

Menține un echilibru al focalizării

Cum faci să ai o imagine clară atât a detaliilor de prim-plan, cât și a fundalului? Iată un exemplu, pentru a înțelege mai bine. În fotografia ta de peisaj, vrei să surprinzi munții în prim plan, dar în același timp nu vrei să estompezi fundalul, cu norii albi și pufoși și lumina care cade din lateral? Menține un echilibru al focalizării și identifică un punct din prim-planul imaginii tale, astfel încât fundalul să nu se estompeze complet. 

Variază unghiurile 

Cel mai frecvent mod de imortalizare a unui peisaj este fotografierea de la nivelul ochilor. Totuși, vei vedea că un cadru se poate schimba total dacă ridici sau cobori aparatul foto. Experimentează această tehnică și pune-ți la încercare creativitatea! 

Fotografiile de peisaj pot părea simplu de realizat dacă ai în fața ochilor o panoramă spectaculoasă. Însă imaginile cu adevărat impresionante au nevoie de o atenție sporită încă de la început. Jonglează cu setările aparatului foto, alege momentul potrivit al zilei pentru a avea lumina perfectă, joacă-te cu orice tip de cadru și mai apoi cu filtrele. Și nu uita, cu cât faci mai multe poze, cu atât vei deveni mai experimentat și vei ști unde și ce trebuie să îmbunătățești.

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/apus-de-soare-aparat-foto-peisaj-5344024/ 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5