Cum să suporți mai ușor apariția menopauzei? 10 trucuri care te pot ajuta
-
View the full image
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/woman-dragon-rest-relax-tame-3613722/
Menopauza este acea perioadă din viața oricărei femei în care ovarele încetează să funcționeze. Acest lucru înseamnă că:
-
nu mai sunt produși hormoni sexuali feminini (estrogen și progesteron);
-
funcția ovulatorie încetează.
Altfel spus, menopauza înseamnă absența menstruației. Menopauza este un proces natural. Cu toate acestea, menopauza se dovedește a fi o etapă dificilă, pentru că este însoțită, de cele mai multe ori, de dereglări hormonale, iar manifestările nu sunt dintre cele mai plăcute.
Îți spunem, în acest articol, care sunt simptomele menopauzei și cum le poți suporta mai ușor.
Simptomele menopauzei
Menopauza se poate manifesta în diverse moduri:
-
unghiile și părul sunt mai fragile;
-
pielea se usucă în exces;
-
organismul are nevoie de o hidratare mai puternică;
-
uscăciune vaginală;
-
țesut adipos în exces (mai ales în zona abdominală);
-
accentuarea pungilor și cearcănelor, ochi umflați dimineața;
-
balonare;
-
dureri ale articulațiilor;
-
creșterea tensiunii arteriale
-
tulburări de somn;
-
schimbări de dispoziție (nervozitate, anxietate, stare depresivă, atacuri de panică);
-
bufeuri (valuri de căldură);
-
oboseală inexplicabilă.
Pentru unele dintre simptome există tratament (tratament pentru balonare la menopauză), dar tratamentul ameliorează doar simptomele, nu procesul menopauzei.
Cum poți reduce simptomele menopauzei
Menopauza nu este o boală. Te poți bucura de viață exact ca și până la momentul instalării acesteia, dar este adevărat că trebuie să ai mai multă grijă de tine. Iată cum poți să faci să-ți fie bine în această perioadă:
-
învață care sunt reacțiile organismului tău și evită băuturile calde, alimentele picante, stresul, încăperile aglomerate.
-
ai grijă la hidratare pe tot parcursul zilei.
-
nu renunța la orele de somn și încearcă să ai un somn odihnitor. Somnul din timpul nopții este foarte important. Femeile care au peste 50 de ani trebuie să doarmă 7-8 ore în fiecare noapte pentru ca a doua zi să se simtă în formă. Dacă nu dorm suficient, nu se pot concentra a doua zi, devin anxioase și labile emoțional. Renunță la orice fel de ecrane în dormitor (televizor, tabletă, telefon). Ca să fii sigură că adormi la ora potrivită, apelează la câteva exerciții de yoga înainte de culcare (bedtime yoga), sau fă câteva minute exerciții de respirație.
-
nu renunța la sport (20-60 minute în fiecare zi), dar nu seara, înainte de culcare. Eventual seara poți face o plimbare. Nu trebuie să-ți placă sportul neapărat, trebuie doar să te obișnuiești să-l faci pe post de terapie: aerobic intens, fitness, pilates, antrenament cu greutăți, mers alert, jogging. Ascultă muzică tare și ritmată în timp ce faci sport, timpul va trece mai repede.
-
ai grijă la alimentația ta: mănâncă puțin și des (5-8 mese pe zi). Mănâncă atunci când ți-e foame până dispare senzația de foame, nu până te ridici greu de pe scaun. Evită carbohidrații simpli. Compune un regim alimentar în care să predomine: iaurtul, pâinea integrală, nucile, alunele, fructele și legumele crude, ouăle fierte tari, salatele, peștele. Roșiile de asemenea sunt foarte indicate, pentru că sunt bogate în antioxidanți.
-
relaxează-te psihic prin meditație, yoga, sport, socializare, activități care îți plac.
-
este indicat să consumi cafeaua cu moderație. Cafeaua acționează ca un stimulent asupra sistemului nervos, dar dacă este consumată în exces poate antrena dezechilibre chimice importante. Pe de altă parte, este adevărat că studii importante menționează importanța cafelei în diminuarea riscului de a dezvolta boli precum Alzheimer. Abordarea corectă este așadar moderația.
-
renunță la fumat și la alcool. Vinul roșu, dacă este consumat ocazional, face bine organismului, mai ales după instalarea menopauzei. În plus, acționează și ca un antidepresiv. Numai că, exact ca în cazul cafelei, cuvântul de ordine este moderația. Dacă este consumat în cantități prea mari poate duce la depresie, anxietate și la fluctuații de dispoziție. În ceea ce privește fumatul, ar fi bine să-ți amintești că accelerează îmbătrânirea pielii, iar efectul va fi vizibil, pentru că la această vârstă pielea începe să-și piardă semnificativ din elasticitate. Așadar, ai toate motivele să renunți la fumat.
-
nu purta haine mulate pe corp, dar nici excesiv de largi.
-
menține creierul activ.
Este important să reții că menopauza nu este o boală, ci o etapă firească în viața oricărei femei. Pentru toate problemele care pot apărea consultă medicul specialist, medicul de familie sau farmacistul.
Citiţi şi:
- Remedii impotriva anxietatii
- De ce somnul de calitate este esențial pentru sănătatea ta și cum poți să dormi mai bine
- De ce somnul de calitate este esențial pentru sănătatea ta și cum poți să dormi mai bine
- Estrogen: Funcții și dezechilibre
- Cum sa NU renunti la ceea ce iti place si sa ramai sanatos fizic si psihic pentru mult timp
Adaugă comentariu nou