Cum se foloseşte betonul pentru construcţii blocuri
În proiectele de construcţii de blocuri sunt folosite mai multe materiale dintre care unele sunt foarte importante şi pe care le vom enumera şi noi în cele ce urmează.
Beton – un material important în construcţii blocuri
Betonul este un amestec incredibil de puternic creat de om din agregat (nisip și pietriș), ciment și apă, care a fost folosit în construcții încă din epoca romană. Este foarte dur și în starea sa normală poate rezista la sarcini mari de compresie, dar are o slăbiciune majoră - nu poate rezista sarcinilor de tensiune, având probabil o zecime din rezistența la compresiune atunci când este este nevoie de flexibilitate. Deci, este un stâlp bun, dar nu pentru grinzi. În ultimii 100 de ani, sârmă sau bară de armare din oțel („armătură”) a fost încorporată în plăcile de beton pentru a depăși această slăbiciune. Acest oțel poate fi plasat sub tensiune (fie înainte de turnare ca beton armat pretensionat, fie după întărire, beton armat pretensionat).
Plasa armată din oțel netensionat poate fi, de asemenea, adăugată pentru a conferi rezistență plăcilor de suprafață mare (de obicei pardoseli) şi este folosită în construcţii blocuri.
Un plus relativ modern la beton a fost armarea cu fibre. Acest lucru poate fi un înlocuitor al armăturii convenționale din oțel.
Construcția blocurilor turn se realizează în general folosind una (sau o combinație) din două tehnici: prefabricare și turnare / Turnare la fața locului.
Cu această tehnică, elementele clădirii sunt construite in-situ cu forme goale (matrițe). Aceste forme sunt de obicei construite în jurul unui schelet de sârmă de armare din oțel sau bară (armătură). Apoi se toarnă în ele un amestec de beton care acoperă siderurgia. Când betonul se întărește (seturile) formele sunt îndepărtate lăsând placa de beton.
Majoritatea construcțiilor de beton la scară largă din lume se realizează acum folosind această tehnică, iar betonul lichid poate fi pompat sau ridicat în clădiri pe măsură ce construcția progresează. Amestecurile de beton utilizate în această tehnică sunt formulate la un standard exigent și armătura este de obicei acoperită pentru a o proteja de coroziune.
Mulți factori vor afecta modul în care betonul se va comporta în condiții de incendiu. Aceştia pot include:
- Cantitatea și tipul de agregat utilizat în amestec
- Grosime (și astfel protecția armăturii)
- Tipul de ciment utilizat
- Conținutul de apă al betonului
- Rezistență la sarcină
- Timp de expunere la foc
- Temperatură
Eșecul plăcii de beton apare de obicei sub formă de scindare care este deteriorarea progresivă a suprafeței expuse la căldură. Specialiştii sunt cei care decid modul de utilizare a betonului pe şantier în funcţie de exigenţele construcţiei şi de specificul acesteia. Numărul de etaje poate influenţa cu mult materialele.
Citiţi şi:
- Tot Ce Trebuie să Știi despre Betonul Amprentat: Caracteristici, Beneficii și Întreținere
- Oferte de pavaje din beton amprentat de la cei mai buni!
- Dale de pavaj – ce proprietăți dețin și ce beneficii îți pot oferi?
- 6 tipuri de materiale din care se face pavajul și proprietățile fiecăruia
- Lucrările de stabilizare la pârtia de schi se vor încheia până la începutul sezonului. Instalaţia de teleschi se va instala anul viitor
Adaugă comentariu nou