Cum vede medicul Constantin Anton descentralizarea în sănătate
-
View the full image
foto
Anul 2010 se anunţă a fi cel mai greu an din punct de vedere financiar pentru sectorul sanitar. Descentralizarea spitalelor reprezintă unul dintre obiectivele principale ale Ministerului Sănătăţii, avându-se în vedere, în acest sens, transferul unităţilor sanitare publice la administraţia locală, până la 1 iulie 2010.
Constantin Anton, unul dintre medicii cu experienţă de la Spitalul Judeţean Bistriţa-Năsăud, nu crede că ar putea urma ceva bun pentru sistemul de sănătate, dacă descentralizarea nu va fi gestionată corespunzător.
,,Este un punct nevralgic, fiindcă prin descentralizare o mare parte din serviciile medicale vor trece în administraţia comunităţilor locale. Dacă până acum, spitalele nu se puteau închide pentru că erau reacţii politice şi reacţii de comunitate, în momentul când unitatea medicală are o administraţie pe plan local, se va produce falimentul. Ca idee de faliment, mă refer, mai ales, la unităţile cu paturi, adică la spitale. Aici trebuie să fim foarte atenţi şi să intervenim pentru a preveni eventualele conflicte interumane şi eventualele pierderi care ar putea apărea dintr-o proastă gestionare a acestei descentralizări”, a explicat dr. Constantin Anton.
Fostul şef al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a mai spus că sistemul sanitar se confruntă cu probleme şi în ceea ce priveşte folosirea eficientă a banilor publici, iar pe de altă parte există şi problema resurselor de organizare şi de management.
,,În sistemul sanitar, unele servicii de sănătate sunt aducătoare de profit, altele sunt numai consumatoare, un alt punct nevralgic al sistemului. Pe plan local, va trebui să fim atenţi ce servicii vom privatiza, până unde vom da drumul privatizărilor în sistem, fiindcă dacă urmăriţi, acest buget, chiar dacă este insuficient, este şi prost gestionat pe undeva, şi până la urmă chiar partea aceasta, care ţine de administraţia de stat, se pare că nu e suficient de vigilentă cu banii pe care trebuie să îi atragă. Sunt mari firme producătoare de materiale sanitare, importatorii care sunt cu ochii pe acele sectoare din sistemul sanitare care au contracte mari cu CAS, şi care le pot aduce profit. Să nu vă imaginaţi că va fi privatizat vreun serviciu social. Nici poveste! Aceste servicii sunt la ora actuală subfinanţate, şi atunci riscăm să ajungem cu toate serviciile sociale lăsate pe spatele spitalelor, care vor fi duse în prag de faliment prin aceste mecanisme, iar părţile benefice cu contracte bune cu casele de asigurări să fie preluate de sisteme de privatizare. E un punct nevralgic, care încă nu şi-a dat drumul, dar simt că în acest an vor fi explozii puternice, iar o privatizare în domeniul sanitar fără case private de asigurare, este riscant, fiindcă deşi am încercat de mai mult timp să introducem casele private de asigurări, să punem pe piaţă acest tip de contracte, nu am reuşit. Sunt nişte contracte delicate şi nici nu am avut investitorii sanitari suficient de bine pregătiţi”, a menţionat medicul Constantin Anton.
De asemenea, până la sfârşitul anului 2010, oficialii intenţionează introducerea cardului naţional de sănătate. Concret, oamenii nu vor mai avea nevoie de adeverinţe care să ateste că sunt plătitori de asigurări, pe acest document urmând să se găsească toate datele privind dovada calităţii de asigurat, dar şi istoricul bolilor şi al tratamentelor. Mai mult, angajatul poate verifica dacă angajatorul a plătit contribuţia la asigurările de sănătate.
Adaugă comentariu nou