Ediţia a XIII-a a Seminarului „Medicină şi Teologie”

Dan Puric a primit, la Bistriţa, „Crucea Transilvană”

Cea de-a doua zi a seminarului „Medicină şi teologie” găzduit de Hotelul Metropolis a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de preasfinţitul episcop Vasile Someşanul, în prezenţa arhiepiscopului şi mitropolitului Andrei, a unor oficialităţi municipale şi judeţene, a unor personalităţi ale vieţii medicale şi ştiinţifice din ţară.
După săvârşirea slujbei de Te Deum, mitropolitul Andrei a subliniat importanţa acestei manifestări, scoţând în evidenţă contribuţia hotărâtoare pe care o are prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, cel care de XIII ediţii se implică în organizarea simpozionului, cu impact deosebit asupra vieţii creştine şi medicale. Părintele mitropolit Andrei i-a acordat apoi domnului Dan Puric, prezent la seminar, cea mai înaltă distincţie mitropolitană, „Crucea Transilvană”, ca o recunoaştere a meritelor acestuia în promovarea valorilor umane şi creştine.
Luând cuvântul, actorul Dan Puric a mulţumit pentru această distincţie, care se constituie într-o mângâiere a bisericii în aceste momente de criză.
În sala mare de conferinţe au început dezbaterile propriu-zise, moderate de ÎPS Andrei Andrecuţ, Vasile Stanciu, Vasile Astărăstoae şi Ioan Chirilă, tema pusă în dezbatere fiind „Influenţa valorilor creştine asupra bioetice europene” Comunicările au fost susţinute de: Ioan Chirilă, Stelian Tofană, Ioan Vasile Leb, Gabriel Gârdan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă UBB Cluj-Napoca, de Gheorghe Borcean, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Nicolae Miu – UMF „Iuliu Haţiegan” Cluj-Napoca şi Ioan C. Teşu – Facultatea de Teologie Ortodoxă „D. Stăniloae” Iaşi.
În continuarea zilei de ieri, masa rotundă cu tema „Psihoterapia traumei, consiliere pastorală psihanaliză”, moderată de Pavel Chirilă, a avut ca şi comunicatori pe: Adrian Opre, Ilie Bădescu, Nicolae Feier, Sorin Lavric şi Marian Croitoru. Conferinţa susţinută de Dan Puric, cu tema „Portretul prigonitorului” a suscitat un mare interes. În finalul seminarului, corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu, a susţinut un microconcert.
Iniţiatorul şi sufletul seminarului bistriţean, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, referindu-se la abordarea bioeticii creştine în Europa unită, a spus, printre altele: „Pe continentul european, bioetica creştină se manifestă pe fondul unor intersecţii culturale profunde, care definesc starea europeană contemporană, în special conflictele create de interpretarea sensului de a fi în Europa şi de a fi creştin. Deşi cultura dominantă a forumului public este post-creştină şi post-tradiţională, grupările creştine tradiţionale doresc, în continuare, să vorbească culturii ce le înconjoară, nefiind însă întotdeauna capabile să-şi facă înţeles mesajul creştin… În ce priveşte valoarea bioeticii creştine, bazată pe o experienţă noetică (duhovnicească), scepticul se va întreba: cum poate argumenta cineva dacă există experienţe duhovniceşti? În definitiv, există diavol care înşală. Răspunsul este cât se poate de simplu: În afara unei experienţe autentice, a transcendentului, în lumina dreptei închinări şi a dreptei credinţe există o singură cale: încearcă şi tu această experienţă”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5