Daniel Suciu: Pentru anul viitor, dispar 26 de clase de a IX-a, de liceu şi şcoală profesională

          Deputatul Daniel Suciu a criticat, în cadrul unei conferinţe de presă, intenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud de a „tăia” din oferta educaţională pentru anul 2021-2022, a nu mai puţin de 26 de clase a IX-a de liceu, şcoală profesională şi şcoală profesională în sistem dual.

          „Ieri (n.n. – joi) am aflat care este oferta educaţională girată de inspectorul şcolar general Mihai Mureşan pentru anul şcolar 2021-2022. Dacă vă veţi uita pe cifrele de până acum, cu clasele de liceu, şcoală profesional şi învăţământ dual din Bistriţa-Năsăud, veţi observa că începând cu această toamnă vom asista cu toţii la cea mai drastică tăiere de clase de după 1989 în Bistriţa-Năsăud. Nu mai puţin de 26 de clase de liceu, de şcoală profesională nu vor mai exista începând cu anul şcolar 2021-2022. Anul trecut au fost aprobate 109, nu s-au ocupat toate, iar oferta girată din pixul domnului Mureşan pentru anul şcolar viitor este de 77 clase a IX-a. Acesta înseamnă că se vor tăia clase din absolut toate liceele din judeţul Bistriţa-Năsăud, de la toate şcolile profesionale, asta înseamnă inclusiv bugete diminuate pentru toate liceele şi şcolile profesionale. Şcolile primesc bani în funcţie de câţi elevi au”, a declarat Daniel Suciu.

          Parlamentarul PSD a precizat că inspectorul şcolar general nu a discutat despre acest subiect. „Oare de aceea a schimbat directorul la Prundu Bârgăului pentru că imediat a şi anunţat că s-a tăiat o clasă de la Prundu Bârgăului? Oare de aceea a schimbat directori la Beclean, pentru că tăiat clase inclusiv de la Beclean. Sper să nu fie adevărat faptul că inclusiv de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” se taie o clasă de Ştiinţele naturii. Ordinul vizavi de organizarea anului şcolar este semnat din septembrie 2020 şi răspunde direct inspectorul şcolar general şi inspectorul general adjunct. Eu nu am văzut în spaţiul public, nu am auzit în periplul despre care pomenea că l-a făcut domnul director anul trecut, nu am auzit să se fi consultat cu niciun agent economic vizavi de şcolile profesionale, cu niciun primar vizavi de reducerea drastică”, a precizat deputatul Suciu.

          Parlamentarul bistriţean a adăugat că elevii şi părinţii care şi-au făcut un plan la începutul anului şcolar s-ar putea să nu şi-l mai poată îndeplini. „Domnul inspector, probabil, va spune că s-a redus numărul de copii. Este fals, prin acelaşi ordin al colegei de partid, doamna Anisie, ministrul de tristă amintire, spunea că nu criteriul demografic este singurul după care trebuie să se organizeze reţeaua şcolară. Îl rog public, îl somez pe domnul inspector general să prezinte toate criteriile care au stat la baza a ceea ce vrea să facă începând cu toamna aceasta”, a menţionat Daniel Suciu.

          Nu în ultimul rând, acesta a solicitat explicaţii despre situaţia celor 351 de elevi care riscă să rămână cu situaţia şcolară neîncheiată, care nu au participat la orele online din varii motive.

 

 

Comentarii

16/01/21 10:36
Emil

Trebuie lăsată minciuna si demagogia de tip PSD.Trebuie amintit că generația anului 2007 născută înainte de 1 Septembrie au sărit cei mai mulți copii peste clasa pregătitoare și în consecință vom avea 2 ani cu un nr redus de copii pt clasa a-9-a.

16/01/21 17:12
georgiana

Prevederea legala vizand nr. maxim al elevilor in clasa?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5