Absolvenţii de gimnaziu pot opta pentru 108 clase de liceu. Camelia Tabără: Sper să se realizeze aceste clase. Avem copii care pur şi simplu renunţă la învăţământ

Oferta pentru clasa a IX-a din anul şcolar 2018-2019 cuprinde 105 clase pentru secţia română, două clase pentru secţia maghiară la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” şi o clasă pentru secţia germană la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.
În ceea ce priveşte clasele rezervate secţiei române, 35 sunt pentru profilul teoretic, 9 pentru vocaţional, 32 pentru tehnologic şi 29 clase sunt de şcoală profesională.
„Ca şi anul trecut, un interes deosebit îl avem în promovarea ofertei pentru clasele de profesională. În parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie, în perioada 16-27 aprilie vrem să organizăm „Săptămâna meseriilor”, un eveniment mai mare decât anul trecut, cu mai multe calificări profesionale. Aceasta va începe cu o dezbatere vizavi de ceea ce înseamnă orientarea copiilor către piaţa muncii. Sperăm să avem cât mai mulţi copii care să se înscrie în aceste clase”, a precizat prof. Camelia Tabără.
Şeful IŞJ B-N a menţionat că în, pentru anul şcolar 2018-2019, au fost propuse cu două clase mai mult, însă în toamna anului trecut nu au reuşit să fie înfiinţate două clase, la Liceul Tehnologic Forestier şi la Liceul „Henri Coandă” din Beclean.
„Eu sper să se realizeze aceste clase. În ultimii ani, cam trei ani la rând, am avut o pierdere cam de 100 de copii/ generaţie care efectiv nu se mai înscriu în clasa a IX-a. Anul trecut am avut mai puţin, 50 de copii, care pur şi simplu renunţă la învăţământ după clasa a opta. În acest an, ministerul Educaţiei ne-a solicitat să întrebăm copiii dacă vor să plece în alte judeţe, pentru că se generează o oarecare instabilitate. Toată lumea este interesată să proiecteze cât mai bine reţeaua şcolară. Din ceea ce au înregistrat şcolile, rezultă cam 120 de copii care vor să plece din judeţul nostru şi 20 vor să vină. (...) Ne dorim ca toate calificările să pornească, pentru că ulterior se recuperează elevi”, a mai menţionat inspectorul şcolar general.
Prof. Camelia Tabără a spus că neatractivitatea şolilor profesionale ţine de o mentalitate formată atunci când elevii ce nu obţineau nota 5 la admitere erau direcţionaţi spre astfel de şcoli, inducându-se ideea că sunt mai slabi. Între timp lucrurile s-au schimbat, în toată Europa, însă este greu de corectat această abordare a părinţilor, elevilor şi a societăţilor în general.
Parteneri ai liceelor tehnologice, ai şcolilor profesionale sunt marile companii din judeţ şi nu numai, precum Rombat, Comelf, Raal, Leoni, Camera de Comerţ şi Industrie fiind cea care poate aduce la un numitor comun interesele şcolii şi ale mediului de afaceri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5