În premieră, o clasă de învăţământ dual în Bistriţa-Năsăud

         Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Bistriţa are, în oferta pentru învăţământul profesional şi tehnic pentru anul 2019-2020, o clasă de învăţământ dual, realizată în colaborare cu Comelf. Vor fi disponibile 15 locuri pentru lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic şi 15 locuri pentru sudor.

         „Avem o clasă de învăţământ dual la „Grigore Moisil”, cu Comelf. E o premieră pentru noi, dar avem o întârziere de trei ani faţă de alte judeţe. Braşovul a începul primul după un model german. La noi, şi anul trecut am avut discuţii. Şi Leoni cochetează cu ideea, dar nu o susţin financiar. Compania va plăti pentru fiecare copil 200 lei ca bursă lunară, pe lângă cea pe care o dă statul, să asigure practica, echipamente pentru securitatea copiilor. De regulă le dau şi masă, sunt şcoli la care le asigură şi transportul, cum e Târlişua sau Telciu, pentru a veni în practică şi să înveţe meserie”, a explicat şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, prof. Camelia Tabără.

         Aceasta a menţionat că date fiind aceste avantaje materiale, copiii vor fi atraşi spre învăţământul dual. Anul trecut, doar două clase nu au fost ocupate la şcolile profesionale, una de zootehnie la Liceul Agricol Bistriţa şi o clasă de tâmplar, la Liceul Tehnologic Bistriţa (fostul Forestier).

         Prof. Camelia Tabără a menţionat că oferta pentru învăţământul profesional a crescut cu 11 clase. „Pentru clasa a IX-a ofertăm 101 clase, 32 la filiera teoretică, 9 la vocaţională, 27 la tehnologică, 33 de clase de învăţământ profesional. Pentru minorităţi avem trei clase, iar pentru învăţământul special patru clase. (...) Avem la încadrarea cu personal 10,6 elevi la un salariu, adică la o normă, pentru şcolile de masă şi 1,5 elevi la o normă pentru învăţământul special”, a menţionat prof. Camelia Tabără.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5