De anul viitor, vom avea un Centru de predare a limbii chineze în Bistriţa
Azi, la sediul Primăriei municipiului Bistriţa a fost semnat un parteneriat de colaborare în vederea înfiinţării unui Centru de predarea a limbii chineze. Semnatarii protocolului sunt Institutul Confucius din Cluj, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Primăria municipiului Bistriţa şi Asociaţia de Prietenie Româno-Chineză, filiala BN. Joi, în şedinţa de Consiliu Local,va fi supus la vot proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Centrului de predare a limbii chineze în Bistriţa.
Evenimentul a avut loc în prezenţa reprezentantului Ambasadei în România a Republicii Populare Chineze la Bucureşti. Edilul Ovidiu Creţu a afirmat că prin înfiinţarea unui Centru de predare a limbii chineze în Bistriţa, se vor promova la noi dimensiuni relaţiile de prietenie româno-chineze. Potrivit inspectorului şcolar general Camelia Tabără, orele vor fi susţinute în limba engleză de către un profesor de la Institutul Confucius din Cluj, grupul ţintă fiind copiii din clasele gimnaziale, liceenii şi adulţii.
Ovidiu Creţu, primar municipiul Bistriţa: Ne-am dorit ca administraţie să dezvoltăm relaţii parteneriale cu organizaţii din Republica Populară Chineză şi asta având în vedere tradiţionala prietenie româno-chineză. Municipiul Bistriţa are relaţii tradiţionale demult şi îmi amintesc că în perioada de dinainte de 1989, în anii 80, din Bistriţa au plecat echipamente care dotează şi astăzi fabrici de cimente sau centrale termoelectrice din Republica Populară Chineză. Sunt mândru să spun că am fost unul dintre specialiştii care a contribuit la montarea echipamentelor respective. Cred că acest pas important, înfiinţarea unui Centru de predare a limbii chineze în Bistriţa, are rolul de a promova la noi dimensiuni relaţiile de prietenie.
Feng Shaozhong director Institutul Confucius Cluj: Ma aflu pentru a treia oară în Bistriţa şi sunt fericită că vom începe o nouă etapă în cadrul parteneriatului nostru şi anume înfiinţarea Centrului de predare a limbii chineze în oraşul dumneavoastră.
Camelia Tabără, inspector şcolar general: Începând cu anul viitor vor fi 12 ore pe care le va susţine un profesor, grupul ţintă însemnând copii din clasele gimnaziale, liceeni şi adulţi. Ne gândim la o formulă pe grupe de vărstă, clasele V-VIII, IX-XII. E vorba de elemente de cultură şi civilizaţie chineză, de limba chineză, caligrafie. Profesorul chinez care vine va susţine aceste cursuri în engleză, în marea majoritate a şcolilor, limba unu e limba engleză, începâmd chiar cu clasa pregătitoare. Sperăm să fie o reuşită, care ulterior se poate continua.
Citiţi şi:
- Trei sute de liceeni din judeţ vor descoperi tainele limbii, culturii şi civilizaţiei chineze
- S-a deschis Clasa Confucius la Bistriţa
- Ambasadorul R.P. Chineze prezent la Bistrița cu ocazia vernisajului expoziției de fotografie “CHINA STORY 2016”
- Preşedintele Radu Moldovan, la inaugurarea clasei Confucius din Bistriţa: Tinerii din judeţ vor avea oportunitatea de a studia cultura şi civilizaţia chineză
- Saloane de lectură chineză, la Bistriţa
Adaugă comentariu nou