De Ispas – La Năsăud
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
Sărbătoarea Înălţării Domnului, când creştinii prăznuiesc momentul în care, în prezenţa apostolilor Săi, Iisus Hristos s-a înălţat la cer de pe Muntele Măslinilor, după 40 de zile de la înviere, are şi un alt sens pentru toţi românii: cinstirea şi pomenirea eroilor şi martirilor neamului care şi-au dat viaţă pentru apărarea şi întregirea ţării.
La Năsăud, această zi de sărbătoare a mai avut încă un sens, un prilej de a te bucura: festivitatea de premiere a laureaţilor concursului de folclor „De Ispas la Năsăud”, urmată de un spectacol de gală în Logăr.
Dar, să le luăm pe rând. Ziua de joi, 13 mai, a început cu cinstirea eroilor şi depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Parcul central, în prezenţa autorităţilor locale, a unei părţi a celor judeţene în frunte cu prefectul Cristian Florian şi a deputatului Ioan Oltean – vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, a unui număr mare de cetăţeni ai oraşului, veterani de război, elevi şi alţi invitaţi.
Alaiul a plecat de la Primăria oraşului Năsăud în acordurile fanfarei din Telciu, dirijor Ioan Mureşan, spre Monumentul Eroilor. Aici, preoţii Lucian Greab, Ovidiu Sermeşan şi Cristian Rusu au oficiat un Te DEUM, după care, primarul oraşului, ing. Dumitru Mureşan, a adus un cuvânt de omagiu eroilor căzuţi pe câmpul de bătălie. Au fost depuse coroane de flori din partea Consiliului Local şi a Primăriei oraşului Năsăud, Instituţiei Prefectului, deputatului Ioan Oltean, veteranilor de război, Cultul Eroilor, Poliţiei, Jandarmeriei, ISU Năsăud, DJOFM BN, C.N. „George Coşbuc”, Grupului Şcolar Economic, Grupului Şcolar Silvic, Şcolii Generale „Mihai Eminescu”, a partidelor politice PDL, PSD, PNL, PC, în frunte cu Daniel Constantin, preşedintele conservatorilor centrali, şi a lui Ionel Tompa, preşedintele judeţean al conservatorilor.
Ceremonialul s-a încheiat cu un mic spectacol cultural-artistic susţinut de elevii clasei a IV-a de la Şcoala de Aplicaţie a CN „George Coşbuc”, îndrumaţi de profesoarele Dochiţa Moldovan şi Oltiţa Hrineac, program primit cu aplauzele ale celor prezenţi. Un elev a recitat „Ziua Eroilor”, poezie a consilierului local, prof. Romulus Berceni.
Acordarea titlului de Cetăţean de Onoare
Începând cu ora 12.00, în sala de festivităţi a Primăriei oraşului Năsăud, a avut loc şedinţa festivă a CLN pentru acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al oraşului Năsăud” unui număr de patru personalităţi, propuneri venite din partea primarului oraşului, a preotului Ovidiu Sermeşan şi a altor autorităţi locale.
Festivitatea a demarat cu Imnul de Stat al României, apoi s-a păstrat un moment de reculegere pentru memoria Cetăţeanului de onoare al oraşului Năsăud, prof. univ. dr. Nicolae Trifoiu. Consiliul Local şi-a deschis lucrările prin preşedintele de şedinţă, prof. Romulus Berceni, decan de vârstă, care a dat cuvântul primarului spre a expune Ordinea de zi: acordarea distincţiei de Cetăţean de onoare: deputatului Ioan Oltean – vicepreşedintele Camerei Deputaţilor; dr. Adrian Onofreiu – cercetător ştiinţific, Arhivele Naţionale Bistriţa, preot paroh Dumitru Tomi – parohia Ortodoxă nr.1 Năsăud şi prof. univ. dr. Gavril Scridon – post mortem.
Despre personalitatea, viaţa, cariera sau distincţiile primite de-a lungul vieţii, amintiri emoţionante din tinereţe au vorbit invitaţii, prieteni, colegi, rude, gazde şi invitaţi. Filologul Gavril Istrate, chiar trecut în eternitate, a fost recunoscut drept mesager al spiritului cărturăresc năsăudean, distincţia fiind înmânată de primarul Năsăudului, ing. Dumitru Mureşan, celor doi fii ai reputatului profesor.
Doctorul în istorie şi cercetare, Adrian Gavril Onofreiu a primit recunoştinţa năsăudenilor pentru meritul de a promova spiritualitatea culturală a Oraşului Academicienilor, fiind autorul unui număr mare de cărţi despre perioada încărcată de gloria a Districtului Năsăud – Regimentul II de Graniţă, dar nu numai.
Preotul paroh Dumitru Tomi de la Catedrala „Sfântul Nicolae”, cu toate că nu a putut fi prezent în sala festivă cu trupul, a fost prezent spiritual şi reprezentat de soţie şi cei doi fii, care au primit cu emoţie copleşitoare distincţia înmânată de primarul oraşului pentru meritele deosebite şi activitatea de peste 40 de ani în slujba bisericii.
A venit rândul deputatului Ioan Oltean, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, cel care a fost susţinut la ultimele alegeri de electoratul Ţării Năsăudului, fiind ales în forul cel mai înalt al României. Anul acesta, în urmă cu o săptămână, primea un alt onorant titlu, cel de doctor în ştiinţe administrative. Laudativ la adresa dumnealui au vorbit primarul oraşului Năsăud, ing. Dumitru Mureşan, prefectul Cristian Florian, preşedintele Consiliului Judeţean, Liviu Rusu, prof. Ioan Lăpuşneanu, prof. Ioan Seni, prof. Mircea Prăhase, prof. Romulus Berceni şi alţii. La rândul său, deputatul Oltean a mulţumit pentru încrederea acordată şi pentru distincţia pe care o consideră ca fiind cea mai importantă din viaţa sa, având o valoare sentimentală incomparabilă, în acelaşi timp, impunându-i-se implicare mai concretă în viaţa năsăudenilor.
Discuţiile au continuat la un pahar de şampanie, astfel adăugându-se încă patru nume pe lista Cetăţenilor de Onoare a oraşului Năsăud, acum fiind 42.
Gala laureaţilor Festivalului „De Ispas la Năsăud”
Ediţia din acest an a festivalului de folclor a Ispasului năsăudean, a beneficiat de participanţi foarte talentaţi, spectatori pe măsură şi un timp splendid.
Festivalul năsăudean este o punte de afirmare a tinerelor talente, anul acesta reunind nu mai puţin de 40 de concurenţi din toate zonele ţării, din Republica Moldova şi comunităţile româneşti din Ucraina şi Serbia, în urma preselecţiei rămânând 40 de competitori.
Directorul festivalului, prof. Pahone Pop, a mulţumit celor prezenţi pe stadionul oraşului – concurenţi şi spectatori – apoi a început gala laureaţilor şi festivitatea de premiere. Marele premiu la categoria copii l-a luat Raul Leuca (11 ani din Sânmartinul de Beiuş, care a primit trofeul festivalului şi 700 de lei). Premiul I (500 lei) Sergiu Chirileasa (11 ani din Târgu Neamţ), premiul II (400 lei) – Elena Puica (12 ani, Gorj), iar premiul III (300 lei) – Denisa Roinic (11 ani) din Şimleul Silvaniei. Menţiuni, în valoare de câte 100 de lei au revenit tinerilor Irina Birău (11 ani) Tg. Jiu; Dorina Hoza (11 ani) din Maieru; Iulia Pleşcan (13 ani) Lunca Ilvei.
La categoria tineri, Marele Premiu a fost acordat de juriu lui Florin Boilă (20 ani) din Timişoara, în valoare de 800 lei; premiul I (600 lei) Luciana Ene (15 ani) Gorj; III – Ionuţ Sima (17 ani) din Chioar SM (600 lei); III – Anamaria Năşcuţiu (17 ani) din Năsăud (500 lei). Menţiuni: Mihaela Mihali (17 ani) din Borşa; Ovidiu Furnea (20 ani) Ungheni MS; Viaceslav Banzariu (22 ani) Faleşti – Republica Moldova; Mihai Paul Morar (16 ani) Zalău.
Valoarea totală a premiilor s-a ridicat la 5.200 lei, fonduri asigurate de Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură BN; Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, Primăria şi Consiliul Local Năsăud, IGF România.
Spectacolul a fost prezentat de Mariana Harosa şi Georgel Nucă, orchestraţia de „Mureşul” Târgu Mureş, dirijor Zoltan Bambo. O contribuţie meritorie a avut Grupul Şcolar Silvic, prof. Gavrilă Onul – directorul unităţii de învăţământ şi administraţia năsăudeană.
Comentarii
te-au huidiut domnule primar la nasaud in Loagar,pentru proasta gestionare a orasului.mai bine te-ai retrage din cursa.
Adaugă comentariu nou