De „Izvorul Tămăduirii”, eveniment cultural la Mănăstirea Dobric: Lansare de carte părintele prof. dr. Stelian Tofană

În fiecare an, în prima vineri după Paşti, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii, praznic închinat Maicii Domnului, menit să arate rolul Fecioarei Maria în lucrarea mântuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvârşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului.
Potrivit tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajunge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întâlneşte un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon va caută în apropiere un izvor, dar nu va găsi.
La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: "Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi". Leon va face ascultare şi astfel, va găsi un izvor din care îi va da orbului să bea. Îi va spăla faţa cu această apă, iar orbul va începe să vadă.
După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire a construit o biserică şi mai mare. Aceasta biserică a fost distrusă de turci în anul 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe.
Creştinii ortodocşi de pe Valea Ţibleşului au venit în această zi la Sfânta Mănăstire Dobric pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. După Sfânta Liturghie, în premieră, părintele prof. dr. Stelian Tofană, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă Cluj-Napoca a lansat volumul „Evanghelia lui Iisus. Misiunea cuvântului”, Ed. Mega Cluj-Napoca. Au vorbit despre carte şi autor Alexandru Pugna – vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi scriitorul Menuţ Maximinian, apropiaţi ai mănăstirii, fiind fii ai acetui ţinut, de 20 de ani fiind prezenţi la toate evenimentele acestui sfânt locaş. Cartea părintelui profesor Stelian Tofană este apărută ccu binecuvântarea Mitropolitului Andrei şi încearcă să-i sensibilizeze pe oamenii veacului postmodern să înţeleagă şi să pună în practică Evanghelia lui Iisus. Și face lucrul acesta răspunzând exigențelor actuale. Oprindu-se la pericopele evanghelice duminicale din cele trei perioade liturgice, a Penticostarului, a Octoihului și a Triodului, le tâlcuiește cu multă înțelepciune pentru a fi înțelese și de omul agresat de ispitele secularizării.
După lansarea de carte şi predica părintelui profesor Tofană, a fost oficiat Sfântul Maslu.
Maica stareţă Veronica, părintele Siluan, împreună cu întreaga obşte a mânăstirii îi aşteptată pe credincioşi şi pe 21 mai, la hramul Mănăstirii, de Constantin şi Elena.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5