De la mărul tare de Ghinda, la Ferma lui Drăgan
Un strat subţire de zăpadă a îmbrăcat în alb exploataţia pomicolă de la Ghinda. Cu toate acestea, aici se munceşte, în hală, în birouri sau afară. Se ţes poveşti de demult şi de astăzi, poveşti clădite prin truda celor de aici. În urmă cu câteva decenii, creştea în Ghinda un soi de măr cu totul deosebit. Localnicii, şi nu numai, l-au botezat „mărul tare de Ghinda”. Era cules toamna şi consumat în primăvara şi vara viitoare. N-a mai rămas niciun exemplar din mărul tare, însă în arealul respectiv a crescut, aidoma lui Făt Frumos din poveste, o livadă de referinţă pentru sectorul pomicol al judeţului. Anul de naştere este 1977 şi, de atunci, exploataţia s-a extins, s-au diversificat soiurile de măr şi prun, calitatea fructelor întrecând cu mult aşteptările şi pretenţiile consumatorilor. De când ferma a intrat în administrarea inginerului Octavian Drăgan (o familie de specialişti agricoli) şi a fiului Tudor, exploataţia a devenit şi un spaţiu al experienţelor pozitive. La măr, Goldenul şi Ionathanul, pe 56 ha, au prioritate absolută. Pe 3 ha de pruni poţi gusta din şapte soiuri, cu ajungerea la maturitate din iulie până în octombrie.
Prin anul 2010, s-a defrişat o suprafaţă de teren şi apoi s-a plantat pe 6,5 ha măr în sistem superintensiv. Anul acesta, un proiect pe reconversie de 9,08 ha cu măr şi 2 ha cireş întregeşte biografia pomicolă a fermei de la Ghinda. Aici se munceşte şi se cercetează, se aplică tehnologii noi, se plantează puieţi aduşi din Olanda şi Ungaria, care găsesc un microclimat adecvat. „Fiecare pas te obligă la noi tehnologii, la noi investiţii”, ne spunea inginerul Drăgan. Nu poţi sta pe loc. Ca atare, la Ghinda, se află în stadiu de implementare o plantaţie de măr – irigarea şi fertilizarea făcându-se prin picurare şi cu un sistem de protecţie antigrindină, o premieră judeţeană. Deja sunt plantaţi stâlpii, urmează ca şi pomii să fie încorporaţi în sol în perioada imediat următoare. Terenul este pregătit după o tehnologie aparte.
Spuneam că se munceşte la Ghinda. Un singur exemplu: să plantezi în cinci zile 19.500 puieţi nu este o treabă chiar simplă, în condiţiile în care forţa de muncă calificată nu este totdeauna disponibilă. La Ghinda, recoltatul fructelor s-a încheiat de ceva vreme. Activitatea continuă. Urmează, cum spuneam, lucrarea de extindere a fermei prin plantarea unor noi suprafeţe. În depozit, în celule frigorifice, merele sunt pregătite şi livrate consumatorilor. Există contracte cu unităţi de desfacere. Se caută mărul de Ghinda. Chiar dacă cel „tare” existent în urmă cu mai multe decenii nu mai există, în schimb mărul aromat cu gust îl înlocuieşte cu brio pe precedentul. Semnatarii acestuia sunt specialiştii familiei Drăgan.
Citiţi şi:
- În ferma ing. Drăgan din Ghinda, ascultând povestea merelor de aur şi a urşilor culegători
- Farmecul livezii de la Ciceu Mihăieşti
- La Bistriţa: aromă de fructe “pombisiene”
- GHINDA: DOTĂRI NOI LA TRAMA STRADALĂ
- Dr. Valeriu Tabără, vicepreședintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, la Stațiunea Pomicolă. Valorificarea fructelor de arbuşti, dezbatere cu fermierii şi specialiştii din ţară
Adaugă comentariu nou