Pilula de sănătate

De la “Perla Înţelepciunii” - simbolul prevenirii cancerului de col uterin, la Prog

A şasea ediţie a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin se derulează în perioada 23-29 ianuarie şi continuă promovarea Perlei Inţelepciunii (Pearl of Wisdom) ca simbol al campaniei de prevenire a cancerului de col uterin. Cambridge International Dictionary of Sayings defineşte „perla de înţelepciune” ca o “piesă importantă de consiliere" şi prin urmare, un simbol foarte potrivit pentru evenimentele care încurajează femeile să participe la programele de prevenire a cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer ca frecvenţă la femei şi rămâne o problemă importantă de sănătate publică, cu atât mai mult cu cât este o boală care nu doare şi care nu începe să dea semne decât în stadii avansate de evoluţie.

În Romania se înregistrează o creştere a numărului de cazuri noi, în paralel cu scăderea vârstei de apariţie. În judeţul nostru, incidenţa cancerului de col uterin este relativ mare: 69 cazuri noi în anul 2007; 37 cazuri noi în 2008; 46 cazuri noi în 2009; 38 cazuri noi în 2010 şi 41 cazuri noi în 2011. Mai grav, este faptul că mai mult de jumătate din cazurile noi sunt depistate în stadii incurabile, în condiţiile în care cancerul reprezintă a doua cauza de deces.

Dar, cancerul de col uterin poate fi prevenit (inclusiv prin vaccinarea fetelor), iar dacă este descoperit la timp, poate fi tratat cu succes. Cancerul de col uterin este unic datorită faptului că se cunoaşte tot ceea ce trebuie făcut pentru a preveni aproape fiecare caz, iar testările eficiente şi programele de vaccinare ar putea să contribuie la eliminarea cancerul de col uterin. Totuşi, există două impedimente în transformarea acestui fapt în realitate: marea majoritate a femeilor din Europa nu ştiu foarte multe despre cancerul de col uterin şi despre ceea ce pot face pentru a preveni această afecţiune şi, în plus, în multe ţări din Europa nu există programe eficiente de prevenire si depistare precoce a cancerului de col uterin.

În acest context, în cadrul Parteneriatului European de Acţiune Contra Cancerului (EPAAC), lansat de Comisia de Sănătate a Parlamentului Europei, începând de anul trecut Ministerul Sănătăţii a elaborat o nouă strategie privind organizarea programului de screening (depistare activă in masă) pentru cancerul de col uterin. În plus, este în curs de implementare proiectul POSDRU „Instruire şi prevenţie pentru o viaţă sănătoasă”, prin care mii de profesionişti din sistemul sanitar vor dobândi cunoştinţele necesare implementării unor programe eficiente de screening. Astfel, sunt asigurate premisele ca, începand din acest an, Programul Naţional de Screening pentru Cancerul de Col Uterin să demareze “cu o nouă forţă”, iar judeţul nostru face parte din cele trei regiuni ale Romaniei în care va fi iniţiat acest program.

Testul de screening propus în prima etapă este examenul cito-patologic Babeş-Papanicolau şi vizează grupa de vârstă 25-64 de ani, incluzând femeile care au trecut de menopauză sau care nu mai sunt active sexual. Programul este oferit şi persoanelor neasigurate, iar medicii de familie vor juca un rol foarte important în informarea, mobilizarea şi urmărirea pacientelor după efectuarea acestui test.

Dr. Corina Ernst, DSP - Comp. Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5