De Ziua Națională, Bistrița și-a unit destinul european cu Ungheni și Soroca din Republica Moldova

Sala de ședințe a Primăriei Bistrița a găzduit, de Ziua Națională, ședința solemnă a Consiliului Local Bistrița, un moment festiv de semnare a acordurilor de înfrățire cu municipiul Ungheni și municipiul Soroca din Republica Moldova.

Alături de primarul Ioan Turc, viceprimarii Sorin Hangan și Călin Stan, consilierii municipali, secretarul general al municipiului – Floare Gaftone, directori din cadrul Primăriei Bistrița, au fost prefectul Mica Oprea, președintele Consiliului Județean – Emil Radu Moldovan, vicepreședintele Camerei Deputaților – Daniel Suciu, deputații Bogdan Gruia Ivan și Lorant Sas, senatorul Ovidiu Florean, șefi de instituții deconcentrate, dar și inspector șefi ai inspectoratelor din subordinea MAI, oameni de cultură.

După intonarea Imnului Național al Republicii Moldova – “Limba noastră“, a Imnului Național al României – “Deșteaptă-te, române!“ și a Imnului Uniunii Europene, prefectul Mica Oprea, în mesajul său, a punctat faptul că aceste acorduri de înfrățire reprezintă o punte de prietenie și de colaborare, exprimându-și speranța că acestea vor dăinui și vor determina beneficii pentru cetățenii celor trei municipii.

Primarul municipiului Ungheni, Alexandru Ambros, a transmis că de pe malul stâng al Prutului, moldovenii privesc cu respect și gratitudine către România, care a fost alături de Republica Moldova “și la bine, și la rău”.  

“Iubim România pentru că vorbim aceeași limbă, pentru că avem aceeași istorie, același trecut, avem aceleași tradiții. Bistrița este al șaselea oraș din România cu care vom semna un acord de înfrățire. Frații trebuie să se cunoască și vă spun că suntem înfrățiți cu Reghin, Dorohoi, Cluj-Napoca, Iași și sectorul 5 din București. Vom semna cu foarte mult respect acordul de înfrățire cu Bistrița, este o punte nouă, un pod imaginar pe care să meargă cât mai multă lume din Ungheni și Bistrița, este foarte important să fie bidirecțional. Noi cei de la Ungheni suntem gata să primim din experiența dumneavoastră, dar suntem gata și să oferim și avem ce, pentru că avem multe proiecte implementate“, a declarat primarul Alexandru Ambros.

Edilul Ungheniului a oferit un covor cu chipul marelui domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt, dar și un tablou cu Biserica Sf. Nicolae. Din delegație au făcut parte viceprimarul Ion Gălușcă și consilierii locali Eduard Bălan, Ion Filimion, Nicolae Alcaz, Ira Agachi și Dionis Cojocaru.

Primarul municipiului Soroca, Lilia Pilipețchi, a marcat faptul că prin acest acord de înfrățire, se poate spera la un destin mai bun, dar reciproc avantajos. Aceasta a reliefat proiectele de dezvoltare de la Soroca, odată cu statutul de pol de creștere deținut de localitate. Soroca deține o perlă de cetate, unde au lucrat și bistrițenii chemați de domnitorul Petru Rareș, acum restaurată din fonduri europene. Alături de primarul Lilia Pilipețchi, au fost viceprimarul Anna Ojog, secretarul Marcel Bușan, consilierii locali Ana Postolati și Aurelia Cazac, protoiereul Ștefan Eftodii de la Biserica Sf. Parascheva, dar și specialiști ai administrației locale.

Primarul muninicipiului Bistrița, Ioan Turc, a reliefat importanța acestui moment fast și a subliniat că nu își dorește ca aceste acorduri să rămână forme fără fond. “Trebuie să facem lucruri care să conteze, care să rămână. Fără o compatibilizare, inclusiv din punct de vedere economic, lucrurile nu vor putea merge așa cum ne dorim, dar cred că lucrurile vor merge înspre bine.  Vizitați Republica Moldova, mergeți să vedeți Moldova! O să vă placă, veți găsi lucruri extraordinar de frumoase, oameni curați, o limbă românească dulce, plăcută. (…)Am mare încredere că linia pe care am pornit va duce exact acolo unde ne dorim cu toții. Să dea Bunul Dumnezeu să fie într-un ceas bun“, a transmis primarul Ioan Turc.

Cadoul oferit de Bistrița a fost o sculptură aparținând lui Mircea Mocanu, care îl reprezintă pe Andrei Mureșanu, autorul versurilor Imnului Național “Deșteaptă-te, române!“.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5