Deputat Cristina Iurişniţi: CCR a respins inițiativele de revizuire a Constituției în sensul interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție

Interdicția amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție nu poate fi trecută în Constituție, a decis Curtea Constituțională care a analizat inițiativele de revizuire depuse după referendumul din 26 mai.

Este inadmisibil, sau cel puțin ilogic ca nouă judecători să întoarcă votul a peste 5 milioane de cetățeni români! Curtea Constituțională trebuie depolitizată urgent!

Deputat
prof. Cristina Iurișniți
Membru în Comisia de învățământ
Președinta Comisiei pentru egalitate de șanse

Comentarii

19/07/19 13:50
Vizitator

La prima vedere, pare inexplicabila decizia CCR privind respingerea iniţiativei legislative de revizuire a Constituţiei depuse de Opoziţie , în condiţiile în care milioane de români s-au exprimat în favoarea interzicerii amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie la referendumul de pe 26 mai. Aceasta decizie este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu nici o lună, Curtea Constituţională a validat referendumul pe Justiţie.
Judecătorul Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a adus cateca lamuriri in sensul că după referendum, CCR a validat ”numărul de participanți, modul de desfășurare, pentru că asta face CCR, validează rezultatul”. Prin urmare, în primă fază, CCR a validat referendumul din punct de vedere numeric.
Cu privire la decizia de respingere a iniţiativei legislative de revizuire a Constituţiei, judecătorul Augustin Zegrean afirmă că CCR nu a invalidat prima întrebare a referendumul, ci modul în care parlamentarii au scris proiectul de lege:
”CCR nu a discutat întrebările de la referendum sau rezultatul referendumului. CCR, a analizat proiectele de lege de punere în aplicare a răspunsurilor de la referendum. CCR nu a invalidat astăzi referendumul, nu l-a atacat pe președinte, nu a dat o decizie împotriva președintelui, Curtea a analizat proiectele de lege care sunt deficitare".
Fostul președinte al CCR a mai adăugat că :”N-au decât să facă proiecte de lege corecte și vor trece de Curte. Aceste proiecte pot fi îmbunătățite în Parlament, unde se vor dezbate și n-au decât să scrie cum trebuie, conform cu Constituția, pentru că aceste proiecte urmează să facă parte din Constituție, nu pot să scrii orice în Constituție.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5