Deputatul Diana Morar: Decizia CCR privind pensiile speciale nu creează cadrul legal pentru acordarea de noi pensii speciale!

Deputatul Diana Morar a explicat, într-o postare pe pagina de facebook, ce urmări are Decizia Curţii Constituţionale a României pe tema neconstituţionalităţii eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor.
"Decizia CCR privind pensiile speciale nu creeaza cadru legal pentru acordarea de noi pensii speciale. Ea are aplicabilitate strict asupra pensiilor foștilor parlamentari aflate in plata la data abrogarii legii. Acestea urmează a fi plătite in continuare. Pensii speciale noi însă nu se vor institui", a precizat deputatul liberal Diana Morar.
***
"În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională.
Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.
Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională.
Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice”, se arată în comunicatul de presă.

Comentarii

06/05/22 14:28
Radu

Prin decizia de neconstituţionalitate a legii prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor, Curtea Constituţională a României (CCR) a demonstrat incă odată că este o institutie puternic politizată care prin actiuni anacronice a sabotat constant toate încercările de modernizare a societătii românesti. Asadar, parlamentarii își recapătă privilegiile și îi vor sfida în continuare pe românii obișnuiți, care , după o viață de muncă au niste pensii de mizerie.
Dincolo de ticălosia CCR se află ipocrizia PSD care anul trecut a insistat ca proiectul lor de de lege privind desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat. Acum PSD-istii sustin din nou că ei nu sunt de acord cu pensiile speciale pentru parlamentari si că vor repeta procedura ori de câte ori va decide CCR că este nevoie, până când, într-un final se va ajunge la rezultatul dorit. Ipocrizia este că prin aceste tergiversări parlamentarii beneficiază de pensii nesimtite. Pe de altă parte, duplicitatea PSD este evidentă când se pronuntă categoric fără pensii speciale pentru parlamentari, fara sa faca acelasi lucru cu pensiile speciale ale primarilor care au fost introduse prin Codul Administrativ în timpul guvernului Dăncilă în anul 2019. Chiar dacă pensiile speciale ale primarilor nu au intrat niciodată în plată, legea fiind prorogată pe termen limitat, urmând ca după expirarea termenului de amânare să producă efecte. De aceea si in acest caz este nevoie de abrogarea legii. Chiar dacă, la nivel declarativ, PNL și PSD au afirmat că susțin eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali, acțiunea lor din Parlament demonstrează contrariul.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5