Deputatul Doina Pană: E cel mai mare buget postdecembrist, care să scoată din noroi ultimele localităţi din România
Vicepreşedintele Partidului Social Democrat, deputatul Adriana Doina Pană, consideră că bugetul României pentru anul 2019 este unul axat pe dezvoltare, în domenii precum educaţia, sănătatea, infrastructura şi dezvoltarea locală, pe principiul coeziunii, în sensul de a da o şansă şi regiunilor mai sărace, fiind cel mai mare din istoria postdecembristă a ţării. Aceasta a recunoscut că Legea bugetului de stat va fi adoptată „un pic mai târziu, însă nu va aduce daune în economia românească”.
„E un buget aparte, nu numai ca cifră, având o cifră record. Produsul intern brut în România a atins peste o mie miliarde lei, automat şi bugetul aferent acestui PIB este cel mai mare din istoria postdecembristă. S-a schimbat şi filozofia în care s-a gândit bugetul. Au existat nişte voci dinspre autorităţile locale, unele îndreptăţite, altele mergând pe ideea „să ceri mai mult încât să capeţi cât ai nevoie”, s-a arătat deschidere şi s-a mai amânat o săptămână când au avut loc întâlniri între autorităţile locale şi primul-ministru şi ministrul de Finanţe. Primarii de comune, prin forul lor, s-au declarat din start foarte mulţumiţi. Politica Uniunii Europene este una de coeziune, prin care ţările sărace să ajungă din urmă ţările bogate. Şi bugetul României a fost gândit pe această filozofie, încât să se reducă declalajele dintre zonele mai puţin dezvoltate din România şi cele mai dezvoltate. Judeţul Bistriţa-Năsăud este un caz fericit, apreciez conducerea implicată de la nivelul judeţului, de la nivelul municipiului Bistriţa. Noi nu ne situăm între judeţele care să aibă foarte multe zone rurale rămase în urmă. E un buget care să scoată din noroi ultimele localităţi din România, să aducă dezvoltare”, a declarat deputatul Pană.
Potrivit acesteia, prin buget se alocă cu preponderenţă sume spre zone prioritare, precum educaţia – 2 miliarde lei, sănătate – 1,8 miliarde lei, dezvoltare locală – 2,5 miliarde lei şi infrastructura de transport – 5,6 miliarde lei.
„Dacă au fost voci care au fost nemulţumite, nu s-au referit la banii care să meargă spre proiecte, bani care merg prin aceste categorii mari. Dacă se face o şcoală sau o grădiniţă, evident că acea comunitate beneficiază. Ei s-au gândit la banii de funcţionare. Apreciez faptul că primarul Bistriţei a fost dintre cei care s-a agitat, în sensul ca Bistriţa să primească cât mai mulţi bani. Îmi pasă foarte tare de ce se întâmplă în România, dar îmi pasă foarte tare de ce se întâmplă în judeţul şi în municipiul meu. Bugetul nu-l face cineva din pix, adică nu hotărăşte cineva de câţi bani are nevoie Clujul, Bistriţa sau Bucureştiul, ci există la Ministerul Finanţelor execuţiile bugetare”, a menţionat deputatul Doina Pană.
În context, aceasta a menţionat că nu există buget al unei comunităţi care să fie mai mic decât în 2018, Bucureştiul urmând să primească cu 100 milioane mai mult, în timp ce la Arad, de la 278 milioane lei se va ajunge la 344 milioane lei.
Deputatul Pană a explicat că, dacă înainte, prin bugetele locale, se alocau 750 lei/locuitor, acum s-a ajuns la 1200 lei/locuitor, în timp ce la nivelul consiliilor judeţene alocările sunt de 450 lei/locuitor, iar cheltuielile cu personalul neclerical vor fi preluate la nivel central.
„Nu poate fi nimeni care să spună că este nemulţumit. Nu acesta este bugetul care se bate în cuie. Luni vom avea în Parlament bugetul, vor începe dezbaterile pe comisii, vor fi foarte multe amendamente, unele vor trece, altele nu. Forma finală a bugetului o vom avea la sfârşitul săptămânii viitoare. E un buget care şi-a schimbat filozofia în bine, să scoatem din noroaie ultimele localităţi din România, să dezvoltăm zonele mai sărace şi în acelaşi timp să fie un buget de dezvoltare, prin infrastructură, educaţie, sănătate şi dezvoltarea locală”, a concluzionat Doina Pană.
Citiţi şi:
- Deputatul Bogdan Ivan: Pentru Miceștii de Câmpie sunt alocați 300 lei/locuitor. Pentru Rodna și Lechința 8 lei/locuitor!
- Deputatul Doina Pană îi invită pe bistriţeni să semneze petiţia pentru ieftinirea medicamentelor cu 35%
- Buget 2017: Câte 750 lei/locuitor pentru funcţionarea unităţilor administrativ-teritoriale
- Doina Pană: România nu mai are un preşedinte conform Constituţiei
- La fiecare 100 euro incasaţi, judeţul primeşte înapoi 72
Comentarii
Doina Pana spune că Legea bugetului de stat va fi adoptată „un pic mai târziu, însă nu va aduce daune în economia românească”, cand in mod normal Proiectul de buget ar fi trebuit să fie depus la Parlament în luna noiembrie și adoptat la finele aceleiași luni sau în primele zile ale lunii decembrie, astfel incat sa intre in vigoare la 1 ianuarie, 2019 si să asigure României o dezvoltare sustenabilă. Numai ca in loc sa se ocupe de buget, actualii guvernanţi au venit cu tot felul de gaselnite precum "legea pe lacomie" si alte măsuri cu efecte care se arată dezastruoase.
In realitate nu sunt bani la buget iar guvernul a facut o serie de promisiuni fara acoperire. Este vorba de o "hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă" cum a numit-o presedintele Klaus Iohannis.
Adaugă comentariu nou