Despre Alexandru Petria, în ”România literară”

În cel mai recent număr al prestigioasei reviste ”România literară”, marele critic literar Gheorghe Grigurcu a publicat o cronică literară despre scriitorul Alexandru Petria, conjudețeanul nostru. Textul este extrem de favorabil și se referă la volumul de poeme ”Călăul harnic”, publicat de autorul care stă la Beclean în 1992, la editura bucureșteană ”Herg Benet”.
”Există poeţi al căror discurs e omogen în sensul unei comasări a limbajului cu intenţionalitatea (lirică), astfel „dată pe faţă”, şi alţii la care acest discurs e dual printr-o tactică a limbajului care „dă de înţeles” şi altceva decît prima-i înfăţişare. Se află în cazul al doilea o sofisticare indicînd un posibil complex al conştiinţei auctoriale. Mai exact, un efort în direcţia „sincerităţii” ce, nesatisfăcută de o declarativitate netedă, antrenează materii eterogene aidoma unui curs de apă purtînd diverse obiecte întîlnite în cale. În această ultimă situaţie avem impresia că se află poezia lui Alexandru Petria”, scrie Grigurcu în articolul intitulat ”Procesarea lirică”, detectând că ”„Specialitatea” lui Alexandru Petria o reprezintă o ingenioasă asociere de frivolităţi şi de profunzimi fulgurante. Ca şi cum cele dintîi ar alcătui o pavăză în faţa celorlalte, prea tulburătoare spre a fi receptate în sine.”
Extrem de exigentul critic mai constată: ”(...) poetul vrea să apară în public altminteri decît cu natura-i morală, pe care se străduieşte a o contrazice pas cu pas. Numai că aceasta nu dispare, semnalîndu-se mereu în transparenţa textului. Mai mult, implicîndu-se activ în elaborarea dublurilor ce se doresc mistificatoare, la treapta expresiei.”
Această cronică vine să certifice faptul că poetul beclenar este unul dintre cei mai importanți scriitori ai momentului. De altfel, Gheorghe Grigurcu a conchis în finalul articolului despre Alexandru Petria: ”Impresia generală e a unei inspiraţii pe cît de generoase pe atît de unitare, purtînd marca unei personalităţi puternice.”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5