Despre Familia Regală a României şi cultură

Alexandru Oprean: „Casa Regală a României se asociază de la sine cu întreaga cultură a ţării. Atât prin proiectele pe care membrii Familiei Regale actuale le desfăşoară, dar şi prin valorile pe care de-a lungul timpului aceasta le-a promovat. În acest spectru se subscriu proiectele culturale ale Fundaţiei Principesa Margareta a României, respectiv de încurajare şi susţinere a tinerelor talente, activitatea intensă a Principelui Radu de promovare a valorilor culturale româneşti, atât în interiorul cât şi în exteriorul ţării, organizarea în Bucureşti a diverselor evenimente, precum „Serile Palatului Elisabeta” care, în marea lor majoritate, au un caracter cultural, participarea membrilor Familiei Regale la diverse activităţi cu caracter cultural şi, nu în ultimul rând, oferirea de către aceştia a Înaltului Patronaj mai multor instituţii sau evenimente anuale care promovează arta şi cultura. Apoi, aici trebuie să mai adăugăm Castelele şi Palatele Regale, care, doar prin simpla lor existenţă ne trimit cu gândul la artă, la cultură, la sensul de frumos. Ca să aveţi o percepţie fidelă a însemnătăţii culturale a Familiei Regale pentru acest popor, aş vrea să vă rog, ori de câte ori intraţi în vreo clădire a Regalităţii, fie ea Castelul Peleş, Palatul Cotroceni, Castelul Săvârşin, Palatul Regal, Ateneul Român şi multe altele, să vă amintiţi că acolo, de-a lungul istoriei, Familia Regală a fost şi este prezentă, promovând valori culturale de netăgăduit. Veţi simţi negreşit ce înseamnă Regalitatea în România şi în lume şi ce valori transmite ea. Este ceva ce vine de la sine, din interior, şi este un sentiment de neegalat. Este ceea ce, de fapt, va rămâne moştenire în viitor”.

Despre raportul direct între Casa Regală a României şi Biserica Ortodoxă Română precum şi cu celelalte confesiuni creştine sau cu alte culte.

Alexandru Oprean: „Acest raport de care amintiţi a existat întotdeauna. Nu a existat Biserică fără Rege sau Domnitor şi Rege fără Biserică. Este imposibil să separi aceste două entităţi. Este ca şi cum ai rupe trunchiul unui copac de rădăcinile sale. În plus, Regele este Unsul Domnului. Şi astfel, această legătură indestructibilă se răsfrânge asupra întregii Familii Regale şi a poporului român. Aceasta este relaţia simplificată, însă binecuvântată de Dumnezeu, a Familiei Regale cu Biserica; şi aşa va fi întotdeauna. (…) Istoria ne-a demonstrat în repetate rânduri implicarea Familiei Regale române în relaţiile de bună convieţuire cu absolut toate confesiunile creştine sau minorităţile naţionale. (…) Cu cât confesiunea sau religia are un număr mai mic de credincioşi, cu atât ea are nevoie să fie mai mult ocrotită de Stat şi de Rege. Important este însă de văzut faptul că, dincolo de motivele dictate de conjunctura istorică a unei perioade, motorul acţiunilor salvatoare ale membrilor Familiei Regale este dat de un remarcabil simţ al umanităţii, simţ înnăscut şi ridicat la rang de datorie. Şi acest lucru nu poate da decât bunătate, simplitate, smerenie şi dragoste faţă de aproapele, indiferent de credinţă sau naţionalitate.”

Extras din interviul acordat revistei Oglindanet de către Alexandru Oprean (cancelar al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României, în perioada octombrie 2011 – septembrie 2012) şi alţi colaboratori ai Casei MS, februarie 2012

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5