Din istorie…întâmplări și expresii cu tâlc

Prof. Rus Augustin

   ISTORIA  -  această carte minunată pe care dacă începi să o citești și să o înțelegi, nu o părăsești toată viața, deoarece ea prezintă epoci, evenimente, personalități, etc. dar și   …întâmplări și expresii cu tâlc.  Iată câteva exemple.

1.     R E P L I C I   …   Cunoscutul om politic englez Winston Churchill, care a fost premierul Marii Britanii în perioadele 1940-1945, 1951-1955, era un om foarte hotărât dar și spiritual. Împreună cu soția sa Clementine cu care era căsătorit din anul 1908 și care i-a dăruit 5 copii, se plimba într-o seară agale prin Londra, când, de ei s-a apropiat un măturător de stradă care a schimbat câteva vorbe nu cu el, ci cu soția sa. Curios, W. Churchill și-a întrebat soția de ce acest om a dorit să vorbească cu ea, și nu cu el. Răspunsul primit a fost acela că pe vremea anilor de școală, măturătorul era unul dintre admiratorii ei. Zâmbind, primul ministru i-a spus soției „Dacă te-ai fi căsătorit cu el, ai fi fost acum soția unui măturător de stradă”. A primit însă imediat replica „Dacă m-aș fi căsătorit cu el,   …    ar fi devenit prim – ministrul Regatului Britanic !”.

2.     DOMNULE  PĂRINTE   …   Cultura porumbului a pătruns în Țările Române dinspre sud, din teritoriile aflate sub stăpânirea Imperiului Otoman, de aceea, porumbul a fost numit o vreme și „grâu turcesc”. În Transilvania, pe domeniul Sâmpetru de Câmpie, de care țineau și porțiuni din satul Budești, și care era proprietatea puternicei familii nobiliare Teleki , apare menționat într-un Urbariu din anul 1769, un loc pe care se cultiva porumb. Făina obținută prin măcinarea boabelor de porumb, se amesteca cu cea de grâu făcându-se pâinișoare sau pitușci care se dădeau zilierilor ce desfășurau munci pe domeniu. Treptat, boabele de porumb încep să le înlocuiască pe cele de mei în hrana porcilor și a păsărilor. Un preot, începe să cultive și el pe „pământul bisericii”, porumb. Pentru prășit (căpălit), tocmește cu ziua niște țigani, iar când se duce să vadă cum decurge lucrarea,  constată că un țigan, dacă vedea o plantă de porumb mai mare și una mai mică, el o tăia pe cea mare. Întrebat de ce face acest lucru, țiganul îi răspunde preotului „Domnule părinte,   …   mâncați-aș   …   cel mare îl umbrește pe cel mic de nu poate crește, de acea îl tai !”.

3.     AFIȘ   …   La o poartă de intrare într-un vechi cimitir se afla o inscripție în mai multe limbi „FRAȚILOR, ȘI NOI AM FOST CA VOI, ȘI VOI VEȚI FI CA NOI !”

4.     RĂSPLATĂ   …   „Câinele cu botul lung /Am vrut cu furca să-l împung / Nu l-am împuns și l-am lăsat /Și drept răsplată   …   m-a mușcat / Câinele cu botul lung ! ”.

          

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5