DIN NOU DESPRE REGIMUL CRETAN
La boli cardiovasculare, din pacate, Romania se afla pe locuri fruntase in clasamentele europene, iar judetul nostru este si el fruntas in clasamentul pe tara.Stilul de viata cat se poate de nesanatos ne-a adus aici. De aceea ne-am gandit sa va mai reamintim cate ceva despre regimul Cretan.
Inca din anii ’60 se stie ca locuitorii insulei Creta prezinta una dintre cele mai scazute incidente ale bolilor cardiovasculare din intreaga lume. Studiind regimul alimentar al cretanilor cercetatorii au constatat ca starea de sanatate a inimii este mai buna gratie unei alimentatii care presupune:
-diminuarea semnificativa a aportului de grasimi saturate (mezeluri, carne rosie, carne grasa);
-eliminarea smantanii si a untului, care a fost inlocuit cu o margarina sintetica a carei compozitie este asemanatoare cu a uleiului de masline: numai 15% grasimi saturate, dar 45% acid oleic si un procent ridicat de acizi grasi nesaturati din familia omega 3 (continuti in ulei de rapita, nuci, peste gras);
-painea integrala fara restrictii;
-legume verzi sau uscate in cantitati mari;
-peste de trei ori pe saptamana (preferabil sa nu fie de crescatorie);
-fructe zilnic;
-consum moderat de vin la fiecare masa;
-suplimentarea cu antioxidante: vitamina E si C.
Pe langa toate acestea,miscarea fizica moderata si constanta este absolut necesara, este esentiala.
Pentru cei care s-au apucat de acest regim, chiar dupa un infarct miocardic, starea de sanatate a inimii si a vaselor sanguine s-a imbunatatit spectaculos, riscul de deces sau de un nou infarct scazand cu 75%. Cum este mult mai usor sa previi decat sa tratezi o boala gata instalata, va invitam sa reflectati la cele citite mai sus, si de la o varsta cat mai frageda sa incercati sa vedeti cu ce se mananca acest “regim cretan”!
Adaugă comentariu nou