Domnule primar Turc, nu încetați să mă uimiți!
Bănuiesc, domnule primar, că v-a tresăltat inima de bucurie la vederea titlului de mai sus, de aceea trebuie musai să adaug: mă uimiți prin inadecvare la realitate. Vă spun sincer că am crezut că transformarea fostului Cinematograf 23 August în parcare a fost doar o scăpare a cuiva care e de curând instalat în fotoliul de primar și nu prea are experiență. La ce consilieri aveți, și ei lipsiți de experiență, am zis că e o eroare de viziune și comunicare, așa că v-am atras atenția. Apoi bistrițenii v-au arătat și ei că vă resping inițiativa, una evident complet nefericită. Și m-am bucurat că ați ascultat vocea urbei. Mi-am zis că sunteți pe calea cea bună, vă adecvați în sfârșit acțiunile la spiritul orașului. Se pare însă că dvs. ori nu înțelegeți în continuare mare lucru din ce are de făcut un ales local, ori decideți cu bună știință să ignorați și să faceți totul de-a-ndoaselea. Să vă explic la ce mă refer:
Ați convocat pentru săptămâna care vine o ședință extraordinară a Consiliului Local Bistrița, iar printre subiectele de pe ordinea de zi, care chiar par urgente, ați decis să includeți și o enormitate demnă de cineva care trăiește în Honolulu, respectiv propuneți ca numele Parcului Municipal din oraș să fie numit după cineva cu care n-are nici în clin, nici în mânecă. Citez de pe site-ul primăriei, unde e publicată ordinea de zi a ședinței din 20 octombrie: „Punctul 3: Proiect de hotărâre privind atribuirea denumirii „Parcul Regele Mihai”, Parcului Municipal Bistriţa“.
Domnule primar, ieșiți vă rog frumos din clădirea instituției, treceți de Biserica Evanghelică și faceți pe prima stradă la dreapta. După aceea, țineți-o tot înainte până vedeți verde în față. Acela e parcul orașului. Apoi deschideți ochii mari și citiți ce scrie pe statuia aceea enormă de la intrare, știți, statuia aceea care există acolo de când generația mea și generații dinaintea mea și de după mine au văzut lumina zilei. Cred că nu există tânăr sau adult din Bistrița care să n-aibă măcar o fotografie făcută la statuia lui Coșbuc, cel puțin la unul din următoarele evenimente din viața sa: când s-a înălțat prima dată pe două picioare, la prima întâlnire și la serenadele de final de liceu. Coșbuc e supraveghetorul de școală nouă și veche a tuturor perechilor de îndrăgostiți din oraș, a liceenilor cu skate, a bunicilor care vin cu nepoții la plimbare, a bicicliștilor și jogger-ilor care fac mișcare și a influecer-ilor de pe insta și tik tok, care, mai cu tupeu, i se cațără în poală. Coșbuc a fost martor la uralele care se auzeau pe stadion atunci când Gloria mai însemna ceva în fotbal sau când la Casa Armatei cânta fanfara. Înțelegeți domnule primar, Coșbuc a fost și este parte a familiei noastre, a bistrițenilor pentru care parcul e o parte importantă a identității. Iar acum dvs., la inițiativa cine știe cui, ne spuneți că aceea nu e casa lui? Că la intrare e alt nume de familie? Urmează să-l și mutați de acolo cumva, ca să punem semnul egal între numele parcului și personaj?
Mă întreb sincer, domnule primar, de unde vă vin ideile. Pentru că pare că ele sunt născute, și nu făcute, dintr-un puț al NEgândirii și totalei inadecvări. V-ați gândit să consultați oamenii înainte de a decide să puneți un nume complet nepotrivit parcului din oras? Vă ține cineva ostatic cu vreo harebaldă regală, cu vreun echer, v-a tăiat cineva netul, ați pierdut parola de la Facebook-ul Primăriei? Clipiți live de două ori și venim să vă salvăm!
Lăsați-i parcul lui Coșbuc, nu de alta, dar el a mai văzut primari venind și plecând. Și noi la fel!
Citiţi şi:
- Av. DIANA MORAR: Domnule primar, terminați cu kitschurile din Parcul Municipal
- Parcul Municipal
- Consilierii municipali PSD îi solicită primarului Ioan Turc amânarea proiectului referitor la schimbarea denumirii parcului municipal
- ACL Năsăud: Domnule Mircea Romocea, acest partid v-a făcut director, inspector şcolar şi om politic
- PSD Bistriţa: Domnule primar, uneori prietenii dăunează grav lucidității!
Comentarii
Initiativa primarului Ioan Turc pentru ca parcul municipal să poarte numele „Regele Mihai” ar trebui completată cu revenirea la denumirea din perioada interbelică a Pietei Centrale care se numea Piata „Regele Ferdinand” precum si a Bulevardului Republicii care purta numele Bulevardul „Regina Maria” . După cum se stie, la un an după Marea Unire, in anul 1919 Regele Ferdinand si Regina Maria au facut o vizita memorabila in orasul Bistrita . In memoriile sale, Victor Moldovan- un fost partizan al Unirii Transilvaniei cu România, care a deţinut mai multe mandate de parlamentar şi deputat în perioada interbelică, nota urmatoarele: „În ziua de 26 mai 1919, Regele şi Regina, însoţiţi de o mare suită de miniştri şi generali, fac o vizită la Bistriţa. Sunt primiţi într-un mod deosebit de înălţător de către toată intelectualitatea şi întreg poporul bistriţean în frunte cu prefectul Tripon. Participă şi năsăudenii cu plutonul de grăniceri veteran cu steagul lor ciuruit de gloanţe”. În acel an 1919, Regina Maria şi Regele Ferdinand au vizitat mai multe orase din Transilvania, intre care: Oradea, Carei, Baia Mare, Jibou, Dej, Bistriţa, Gherla, Cluj, Turda, Câmpeni, Abrud, Ţebea, Alba Iulia, Blaj, Copşa, Sibiu, Sălişte, Făgăraş şi Braşov. Multe dintre aceste orase au astăzi bulevarde, străzi sau piete care poartă numele suveranilor României Mari.
Pe de altă parte, începând din 15 octombrie 2019, la Paris aleea de promenadă de pe malul stâng al Senei, vizavi de Turnul Eiffel, poartă numele Reginei Maria a României, în semn de apreciere față de implicarea reginei în Conferința de Pace de la Paris din anul 1919. De aceea având in vedere că pe 15 octombrie, 2022 se implinesc 100 de ani de la incoronarea suveranilor României Mari ar fi cazul ca măcar acum si la Bistrita să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru bulevardul Republicii si pentru Piata Centrala . Dacă la Paris se poate, de ce nu s-ar putea si la Bistrita?
De altfel, monarhistii bistriteni au propus in repetate rânduri, revenirea la denumirea interbelică a bulevardului Republicii si a Pietei Centrale, din păcate fără nici un rezultat până in prezent.
Aici nu-i vorba despre necesitatea ca Parcul Municipal să poarte neapărat un nume. Adevaratul motiv este că în 25 octombrie, 2021 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, iar administratia locală doreste să marcheze această aniversare.
Totusi, pentru corectitudine, trebuie stiut că până la cel de-al doilea război mondial o serie de străzi si piete din Bistrita purtau numele unor personalităţi regale, inclusiv al Regelui Mihai. Astfel, Piata Centrală de astăzi se numea „Regele Ferdinand”, Bulevardul Republicii se numea „Regina Maria”, iar Bulevardul Independentei purta numele „Regele Mihai”. După instalarea comunismului in România, mai exact după proclamarea republicii din 30 decembrie 1947, Piaţa Regele Ferdinand a devenit Piaţa Stalin, Bulevardul Regina Maria a fost denumit Bulevadul Republicii iar Bulevardul Regele Mihai se numea Gheorghe Gheorghiu- Dej, De aceea, ar fi cel mai corect să se revină la denumirile din perioada interbelică pentru aceste străzi si piete.
De acord, domnule Vizitator.
Orice, dar să fie consultare publică! Dacă bistrițenii vor alt nume și e o chestiune de interes public, de ce nu? Dar nu paradărăt, propuneri de la persoane care fac asta la o miuță cu primarul. De fapt nu știm de unde vine ideea, care e motivația ei, de ce acum, de ce Regele Mihai și nu Regele Ferdinand sau Regina Maria? Întrebări retorice pentru că lipsește argumentarea propunerii primarului, urgența ei, dezbaterea, transparența și responsabilitatea.
Păcat că nu trăiește regele să vă adune la curtea lui de lingăi. Mare nevoie avem de regele care l-a închis pe Antonescu în seif, ca să ne predea rușilor. Nu puteți dormi probabil. Lăsați-ne la naiba cu fumurile regale. Să sperăm că Localul Consiliu nu e o adunătură de tâmpiți ca voi. Nu erau destui idiuoți pe lista Bistriței și e bine că v-ați înscris și voi.
Se cunoaște că ești Păcală! Bine te definești!
Adaugă comentariu nou