„Doresc ca Sulina să redevină ceea ce a fost altă dată!”

Interviu cu primarul oraşului, Aurel Dimitriu

Recent, împreună cu familia Toxin din Bistriţa, am fost oaspeţii primarului Aurel Dimitriu din Sulina, care s-a arătat încântat să ne primească în calitate de jurnalişti şi scriitori bistriţeni ce au scris în câteva rânduri despre acest oraş evocat de Jean Bart în cunoscutul său roman „Europolis”.

După ce Marilena Toxin i-a oferit cartea sa cu dedicaţie, „Undeva… un capăt de lume”, un volum cu minunate povestiri despre oraşul Sulina şi oamenii săi, între care primarul (domnul Aurică) are un rol de personaj central, l-am onorat şi eu cu ultimele mele cărţi: „Martiri sub Steaua lui David” şi „Renaşterea Asului de treflă”, cu următoarele cuvinte autografe: „D-lui primar al Sulinei, căruia îi doresc să deţină această funcţie pe viaţă, cu multă stimă, subsemnatul”, iar în a doua, i-am dorit „să ajungă cât mai sus”, la „răsăritu-i falnic să se-nchine tot Apusul!”

-Vă mulţumesc din suflet, ne-a răspuns, şi sper să vă placă zilele acestea în Sulina. Voi face efortul să vă simţiţi bine, să vizitaţi oraşul şi împrejurimile sale, să plecaţi cu amintiri frumoase de aici, să aveţi ce povesti acasă.

(Între timp am aflat că domnul primar ne pregăteşte o mare surpriză, mai precis o ciorbă pescărească, acolo, chiar în incinta primăriei, unde, într-o anexă, avea amenajată o mică bucătărie cu toate dotările necesare, aragaz, veselă, tacâmuri etc. Gătitul este asigurat conjunctural în mare parte de angajatele primăriei dar cu supravegheri din partea unor specialiste din afară. De data asta, stupoare! Ciorba de peşte s-a preparat sub directa supraveghere şi coordonare a primarului care a hotărât la faţa locului, după o reţetă personală, cantităţile şi soiurile de peşte, de legume, de sare şi condimente. Aşadar, iată, un primar antologic!).

Între timp, în biroul său, continuăm dialogul care e foarte des întrerupt de cele două telefoane mobile, de secretară, de angajaţi şi cetăţeni cu diverse probleme personale şi administrative.

-Văd că faceţi investiţii serioase în privinţa drumului de la oraş spre plajă?, prind eu un răgaz să intru în subiect.

-Da. Drumul va avea şase km. Va traversa tot oraşul, de la plajă până-n spatele Uzinei de apă.

-Aveţi în plan şi canalizarea oraşului?

-Alimentarea cu apă şi canalizarea trebuie refăcute complet pentru că cele existente au 130 de ani. Lucrarea asta e prioritară pentru că e strict necesară! Curtea Regală olandeză ne-a finanţat deja investiţia.

(Este întrerupt de o doamnă cu şorţ alb):

-Domnule primar, punem noi sau veniţi dumneavoastră să puneţi oţetul în ciorbă?

-Vin eu, făcu el prompt şi se ridică de la birou, scuzându-se. Curioşi, l-am urmat şi noi. Intră în bucătărie, se îndreaptă spre imensa oală ce fierbea pe aragaz şi toarnă oţetul direct din sticlă. „Dac-o fi prea mult sau prea puţin, îmi veţi spune după ce mâncaţi”, concluzionă el zâmbind şi ne invită din nou în birou, să continuăm interviul.

-Ce proiecte mai aveţi?

-Multe. Unul important este cel legat de „Zona Liberă”, care acum e doar cu numele. Deocamdată accesul cel mai bun la Dunăre se face prin două bazine, Bazinul Mare şi Bazinul Mic. Acestea pot fi amenajate pentru realizarea unui port maritim. Proiectul îl avem, dar ne lipsesc dotările. Avem în perspectivă derularea mai multor proiecte cu investiţii externe. În prezent, aşa cum am mai subliniat, dispunem de investiţii pentru infrastructura oraşului, alimentarea cu apă şi canalizare, lucrări în derulare, care se vor încheia în următorii trei ani. Staţia de epurare se va finaliza în următoarele două luni. Mai avem în planul urgenţelor, repararea Bibliotecii Orăşeneşti, unde se va amenaja un Centru de Informare la nivel de oraş Sulina; refacerea Străzii „I” care va avea un program pilot pentru toată faleza. S-au aprobat fonduri pentru reamenajarea străzilor care duc la Uzina de Apă, precum şi artera care trece prin faţa Muzeului de la Farul Vechi, prinde Dispensarul, Primăria, Şcoala, Liceul, Spitalul, inclusiv o parte din Zona Liberă şi ajunge până la plajă. Se află acum un proiect în derulare – „plaja Sulina”, cel de care aminteaţi dv. la început.

-Aceasta să fie sugestia şi motivaţia doamnei ministru Udrea, care ştim că a făcut nu demult o vizită în Sulina?

-Da, avem promisiuni de sprijin financiar, pentru că, în timp, prin aceste reamenajări, oraşul Sulina va însemna o zonă de mare interes turistic.

-Domnule primar, am constat că aici, în Sulina, funcţionează o modernă tabără şcolară cunoscută în toată ţara de care. În ultima vreme, beneficiază elevi veniţi în special din Bucovina şi Republica Moldova. Pe o parte din ei i-am cunoscut şi am făcut câteva instantanee şi m-am bucurat când am văzut că edificiul se supraetajează şi că i se mai adaugă unele anexe.

Sigur, ne-a preocupat şi ne preocupă şi reamenajarea acestei tabere şcolare, dar avem acum un proiect mai important, de construire a unui Campus Şcolar în parte cu Liceul „Tonitza” din Bucureşti şi cu Ministerul Culturii, care va funcţiona tot anul. E destinat copiilor talentaţi în special ai liceelor de artă din Bucureşti, dar şi din alte zone ale ţării.

În privinţa modernizării, avem un proiect privind iluminatul drumurilor pentru tot oraşul, până la plajă, pe bază de baterii solare. Va fi iluminat şi cimitirul, demers pentru care am obţinut deja aprobarea, pentru că are valoare istorică. Vom renova şi celelalte două faruri unde va funcţiona Centrul de Informare al oraşului şi se vor amenaja două muzee ca obiective turistice. Ministerul Transporturilor are în vedere transformarea oraşului Sulina în port maritim. Aşadar, avem de lucru, slavă Domnului, în realizarea acestui mare proiect prin care Sulina să redevină centrul unde a existat odată Comisia Europeană a Dunării, care şi-a lăsat amprenta asupra oraşului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5