Dragnea: Noţiunea de regiune va fi introdusă în Constituţie

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că USL intenţionează să introducă în Constituţie, până la sfârşitul acestui an, noţiunea de regiune.

,,Intenţionăm să introducem în Constituţie noţiunea de regiune (…), intenţionăm ca până la finalul anului în România să fie înfiinţate regiuni administrative. Asta înseamnă că după referendumul de aprobare a Constituţiei, în septembrie sau octombrie, să procedăm la înfiinţarea efectivă a cadrului instituţional şi la alegerea structurilor de conducere – preşedinţi de regiuni şi consilii regionale. Până în septembrie o să lucrăm şi la descentralizare şi la actele normative necesare pentru înfiinţarea regiunilor, iar după ce Constituţia va fi aprobată le vom introduce în Parlament pentru aprobare. Regiunea înseamnă mai mulţi bani şi mai multă confruntare, mai multă civilizaţie. Numai dacă vorbim de fonduri europene se va scurta foarte mult timpul necesar birocraţiei pentru că intenţionăm ca regiunea să devină autoritate de management şi să aibă o relaţie directă cu Bruxelles-ul. Asta e principala motivaţie pentru care vrem ca aceste regiuni să fie înfiinţate până la sfârşitul acestui an, pentru ca în exerciţiul financiar următor, 2014-2020, să poată să fie incluse în programele operaţionale”, a explicat Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului.

El a afirmat că prin procesul de descentralizare va avea loc şi o reducere a birocraţiei.

Totodată Dragnea a spus că se are în vedere înfiinţarea unui ghişeu unic, în 2014 sau în 2015, astfel încât să fie evitată birocraţia, ”labirintul sistemului public”:

,,Cei care vorbeau de ghişeul unic dar nu dădeau drumul la descentralizare erau demagogi. Ghişeul unic nu se poate face decât după ce procesul de descentralizare este finalizat şi este complet, atât cu competenţe administrative cât şi competenţe financiare pentru că la nivelul administraţiei locale, pentru că cetăţenii acolo merg se poate să existe toate aceste competenţe şi legăturile funcţionale în diverse niveluri, autorităţi locale, judeţene, regionale”, a adăugat ministrul, citat de Agerpres.

Vicepremierul a ţinut să sublinieze că prin regionalizare nu se desfiinţează judeţele.

,,Nu va fi nimeni obligat să-şi modifice acte de identitate, acte pentru maşină, acte de proprietate, absolut nimic. Toate proiectele mici care acum sunt la un nivel de localitate sau la nivel de judeţ vor fi strânse în proiecte de anvergură şi vor fi mult mai uşor finanţabile şi se poate aborda mult mai serios dezvoltarea strategică a regiunii. Vor fi multe proiecte de infrastructură, se va mări accesul pentru agenţii economici la proiecte mari, la proiecte de dezvoltare, asta înseamnă că oamenii vor avea acces la un nivel de civilizaţie minim. De asemenea, în cadrul acestui proces de regionalizare vom schimba modul în care se dezvoltă autorităţi, comunităţile locale”, a mai spus Liviu Dragnea.

Comentarii

07/02/13 11:01
Un carcotas...

Daca nu se desfiinteaza Consiliile Judetene si Prefecturile si se creaza pe deasupra acestora in plus, alte institutii "zonale, sau regionale"... nu se face altceva, decat se mareste numarul de functionari publici si se adnacesc "imbarligaturile "administratiei .
Va multumim domnilor guvernanti, n-avem nevoie de asa ceva.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5