Liviu Dragnea: În urma regionalizării, rămân toate autorităţile din prezent şi se adaugă cele regionale

Sursa:mediafax

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că, în urma regionalizării, va exista şi un prefect regional şi că vor rămâne şi toate autorităţile locale din prezent, respectiv primari, consilieri locali şi judeţeni, scrie Mediafax.

Dragnea a explicat că după regionalizare va exista un prefect regional, ca reprezentant al Guvernului în regiune, în acest moment fiind două variante: fie câte un prefect pe fiecare regiune, fie un singur prefect regional ajutat de subprefecţi în judeţe.

,,Opinia noastră este ca regiunea să aibă un consiliu regional format din consilieri regionali, structura aleasă şi regiunea va fi condusă de un preşedinte. (...) Dacă va fi propus şi acceptat, vom institui un prefect regional şi sunt variante: prima să fie un singur prefect regional şi subprefecţi în fiecare judeţ sau câte un prefect în fiecare regiune. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi urmăreşte realizarea programului de guvernare de către comunităţi", a spus Dragnea.

Vicepremierul a spus că el optează ca funcţia de preşedinte de consiliu regional să fie incompatibilă cu aceea de preşedinte de consiliu judeţean.

El a precizat că nu se va desfiinţa niciun judeţ, niciun consiliu judeţean şi că toate autorităţile locale rămân: primari, consilieri locali, consilieri judeţeni. În schimb, va apărea în plus nivelul consiliului regional şi al preşedintelui de regiune.

Dragnea a explicat că nu va fi o creştere a birocratizării, pentru că fiecare cetăţean se va adresa la structurile de acum. El a mai precizat că e posibil ca structurile de personal să fie mai mici, şi astfel vor scădea cheltuielile de personal.

Potrivit lui Dragnea, în urma regionalizării, "nimeni nu va pierde nimic, niciun cetăţean nu va face drumuri în plus, nu va avea costuri în plus, nicio competenţă de la judeţ nu va fi luată, dar competenţele de la guvern vor fi trecute la regiuni".
El a precizat că nu vor fi plătite alte taxe, iar oamenii nu vor trebui să-şi schimbe actele de identitate, actele maşinii, documente de proprietate.

El a mai spus că regiunea va fi delimitată astfel încât să fie suficient de mare pentru a putea implementa proiecte de mare anvergură şi suficient de mică pentru a fi aproape de cetăţean.

Dragnea a mai arătat că regionalizarea nu este un proiect politic şi nici etnic, precizând că nu crede că Harghita, Covasna, Mureş ar putea forma singure una dintre regiuni, pentru că ar însemna să fie făcută o regiune pe criterii etnice.

Comentarii

21/02/13 13:48
Vizitator

Guvernul Ponta II, trateaza cu superficialitate o problema extrem de serioasa ca regionalizarea tarii. In primul rand infiintarea regiunilor cu pastrarea judetelor creaza o structura birocratica suplimentara, cu toate consecintele negative ce decurg de aici. Apoi, infiintarea regiunilor pe conturul actualelor regiuni de dezvoltare "gandite" cu pixul din birou in timpul guvernului Nastase este o dovada de superficialitate. De altfel Ponta este obisnuit cu copiatul in loc sa-si puna mintea la contributie. Denumirea acestor srtucturi regionale dupa punctele cardinale, fara a lua in seama denumiri istorice, grografice, sau de natura culturala este o alta magarie care denota superficialitate si lipsa de imaginatie.
Cea mai mare tampenie este insa ideia de a nu defini clar resedinta unei regiuni. Numai o minte idioata poate sa conceapa descentralizarea prin imprastierea institutiilor dintr-o regiune in toate orasele din teritoriul respectiv. E ca si cum Guvernul Ponta II ar muta ministerele in 28 de orase din itreaga tara, considerand ca astfel a rezolvat descentralizarea. Iata cateva argumente pentru a nu lasa la latitudinea unor diletanti din guvernul Ponta care sa faca în pripă regionalizarea ţării, fiind nevoie de studii temeinice şi de o amplă consultare a populaţiei înainte de luarea unor decizii atat de importante.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5