Drumul Crucilor, Drumul Omeniei Româneşti, parcurs pe jos de Peter Hurley
Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” a găzduit lansarea cărţii „Drumul Crucilor“, scrisă de irlandezul Peter Hurley, care a făcut drumul pe jos de la Sighetu Marmaţiei până la Bucureşti. Volumul publicat de Muzeul Ţăranului Român la editura Martor prezintă experienţele uimitoare trăite de Peter Hurley de când se află în România, în special în timpul acestei călătorii. Peter Hurley a trecut şi prin judeţul nostru în călătoria sa, vorbind despre Romuli, Coşbuc, Salva, Dumitra, Ardan, precum şi despre frumuseţea oamenilor de aici. Autorul spune că spiritul popoarelor europene trăieşte în satul românesc, că România este ultima ţară „vest“ europeană care încă mai păstreaza vie, nealterată civilizaţia rurala autentică. Peter Hurley este nemulţumit de faptul că autorităţile nu pun mai mare preţ pe comoara pe care o reprezintă tradiţiile populare, nefiind conştiente de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea acestora.
Călătoria a început pe 26 noiembrie 2012, cei 650 de kilometri străbătându-i singur, pe jos, având ca unică sursă de supravieţuire bunătatea şi ospitalitatea oamenilor. A mers de la Cimitirul Vesel până la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, parcurgând câte 30 de km pe zi. 26 de zile mai târziu, pe 21 decembrie 2012, ajungea la destinaţie. La exact un an Peter reface traseul, de această dată de la Muzeul Ţăranului Român spre Săpânţa, cu o maşină plină de cărţi, după Bistriţa urmând lansări la Vatra Dornei, Sighetu-Marmaţiei, Baia Mare, Slatina (Ucraina) şi, în final, Săpânţa, pe 21decembrie.
Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Judeţene şi amfitrionul manifestării, aseamănă cartea lansată cu „Pelerinul rus”, autorul fiind un om care ne iubeşte, observă, notează tot ce este înălţător, punând ofrandă în faţa lui Dumnezeu Rugăciunea inimii: „Este un om care-ţi creează o stare de bucurie, un om care îşi deschide inima, un adevărat creştin”.
A fost un eveniment ce a avut în centru un om senin, care a venit în ţara noastră pentru a fi solidar cu acei “ 9 milioane de oameni care încearcă să supravieţuiască şi nu se găsesc în politicile de dezvoltare”.
Citiţi şi:
- Peter Hurley, irlandezul care a mers pe jos de la Săpânţa la Bucureşti îşi lansează Drumul crucilor la Biblioteca Judeţeană George Coșbuc din Bistriţa
- Un irlandez vrea să facă un amplu festival de tradiţii la Bistriţa
- A mers pe jos 650 de kilometri pentru a vedea ospitalitatea românilor. Acum, irlandezul vine să ne vorbească despre satul românesc
- Tabără de pictură, organizată de ATL B-N, pentru copiii cu nevoi speciale
- Cea mai minunată excursie între Bistriţa şi Sighetul Marmaţiei pentru activităţi culturale
Adaugă comentariu nou