După 26 de ani de la Revoluţie, problemele de fond funciar încă persistă
Deşi au trecut 26 de ani de la Revoluţie şi peste două decenii de la debutul procesului de retrocedare a terenurilor şi a imobilelor mai sunt dosare de soluţionat, iar lucrurile se complică pe finalul acestui demers. Pe ordinea de zi a şedinţei cu primarii unităţilor administrativ-teritoriale a figurat şi instruirea acestora, în calitate de preşedinţi ai comisiilor locale de fond funciar, cu probleme legate de fondul funciar. Lectori au fost consilierul Mariana Poptean, din cadrul Instituţiei Prefectului, şi ing. şef Traian Iacoviţă de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bistriţa-Năsăud.
Ceea ce se dorea a fi o instruire, s-a terminat într-o polemică pe tema necesităţii sau nu a întocmirii planurilor cadastrale, despre (i)responsabilitatea experţilor din domeniu şi lista ar putea continua. Problemele sunt diferite de la o comună la alta, astfel că oportună era o discuţie la nivelul fiecărei comune, cu actele pe masă, pentru că astfel nu s-a rezolvat nimic, ci doar s-a mai bifat o instruire.
De altfel, în finalul dezbaterilor care nu au dus la niciun rezultat, prefectul Ioan Ţintean a menţionat că Emil Mănăşturean, directorul OCPI BN, este dispus, la fel ca şi anul trecut, să programeze specialiştii instituţiei pentru a merge la primării în vederea acordării de consultanţă.
***
Primarul Vasile Găurean de la Galaţii Bistriţei, în intervenţia sa, a menţionat că localitatea a fost prima comună din zona cooperativizată care a terminat eliberarea titlurilor de proprietate. „Au fost eliberate peste 1500 de titluri de proprietate şi ami am de dat zece, însă pentru cele zece trebuie să fac planuri parcelare care costă aproape un miliard de lei vechi. Fac o solicitare către Oficiul de Cadastru pentru a accepta ca titlurile de proprietate să poată fi eliberate şi cu amplasare zonală. E păcat de Dumnezeu, după ce am dat 2000 de titluri, să nu mai pot da zece”, a menţionat Găurean. Acesta a adăugat că au apărut probleme şi în urma retrocedărilor făcute la începutul anilor 90, fără prea mulţi specialişti, ajungându-se ca oamenii să folosească mai mult teren decât deţin în acte, iar după două decenii de folosinţă este greu să-i convingi să renunţe.
De cealaltă parte, primarul Nicolae Moldovan a solicitat Instituţiei Prefectului să aibă o discuţie cu experţii autorizaţi din judeţ, „plătiţi de persoane fizice şi juridice”, care nu întotdeauna au expertize în acord cu realitatea din teren şi care trebuie apoi anulate în instanţă. Şi primarul de la Chiuza, Ioan Bradea, a menţionat faptul că s-a ajuns ca persoane fizice să se intabuleze pe porţiuni de drum, pe domeniul public şi privat al localităţilor. Şi la Matei, la Budeşti sunt probleme specifice în domeniul fondului funciar şi pe bună dreptate oamenii sunt nemulţumiţi că nu au fost puşi în posesie, în timp ce instituţiile statului îşi pun una alteia bariere legislative.
Citiţi şi:
- Titluri de proprietate şi înscrierea gratuită a imobilelor în CF, pentru mai mulţi bistriţeni
- Ședință de lucru, pentru soluții la probleme de fond funciar și cadastru, la Nimigea!
- Lucrările de cadastru, făcute în ritm susţinut la Budacu de Jos, remarcate de OCPI. Primarul Simionca: Nu e simplu, fiind o fostă zonă cooperativizată
- Peste 90% dintre bistriţenii îndreptăţiţi şi-au primit titlurile de proprietate
- Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi-a majorat veniturile cu 30%
Comentarii
Doar un aliniat nou, la L.18... privind reconstituirea proprietatilor, poate rezolva toate litigiile si anume,
-"Extrasele din Foile din Registrele agricole locale" ,
- "Titlurile de proprietate "
-si /sau "Procesele - verbale de punere in posesie " , prin ele insele, fara alte formalitati, constituie just titluri de intabulare .
-Detinatorii terenurilor inscrise in Registrele Agricole, au prezumtia ca sunt proprietarii de drept al acestora
-si la decesul proprietarilor tabulari, din oficiu terenurile devin proprietatea mostenitorilor legali , potrivit normelor de succesiune .
Va dati seama, cat costa si cat are de "umblat " cineva, care are terenuri detinute doar cu titluri de proprietate, ca sa le poata intabula...
Statul n-are nici un interes pentru cetatean, ci pentru el exclusiv, sa poata stoarce cat mai multi bani de la populatie. Sa nu credeti Dvs ca nu s-a gandit nimeni la ceea ce ati sesizat si Dvs, dar in mod deliberat, n-a facut acest lucru, in speranta ca vechiul "comunism" se va reface si proprietatile vor fi nationalizate inapoi. Ce interes ar avea statul sa piarda niste bani, cu ocazia acestor intabulari ? Intr-adevar, daca ocazionat de restituirea proprietatilor , imediat, din oficiu, aceste terenuri se si intabulau, fara alte formalitati, astazi, noi in Romania, aveam un fond funciar bine delimitat si stiam exact cine sunt proprietarii de drept al acestora .
Adaugă comentariu nou