După 30 de ani, Ioan Seni s-a retras de la conducerea ASTRA. De azi, Despărţământul Năsăud are un nou președinte. Universitarul Ioan Chirilă, invitat special la sărbătoare
După 30 de ani, Ioan Seni s-a retras de la conducerea ASTRA. De azi, Despărţământul Năsăud are un nou președinte, iar profesorul Seni este preşedinte onorific. Conducerea a fost preluată de Maria Nistor, prof. Seni Ioan spunând că la 30 de ani de la înființarea structurii năsăudene e momentul să vină tinerii.
Maria Nistor este din Năsăud şi a fost directorul Editurii Didactice și Pedagogice. Este absolventă a Școlii Doctorale Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB). Are licența de engleză-germană a Facultății de Litere de la UBB Cluj, dar şi în Comunicare și Relații Publice, și a absolvit două masterate: unul de Germanistică în Context Cultural European și unul de Managementul Relațiilor Internaționale și al Politicii Europene. La cel din urmă, a fost și șefă de promoție. În 2015, Maria Mihaela Nistor și-a luat doctoratul în Relații Internaționale și Studii Europene cu o teză referitoare la efectele migrației, intitulată „(De)Constructing the Migration-(In)Security Nexus. Case Studies: Canada and Germany”, fiind cadru didactic asociat al Departamentului de Studii Internaționale și Istorie Contemporană de la Facultatea de Istorie și Filosofie a UBB. Fratele ei, Ionuţ Nistor, este directorul Casei de Cultură Năsăud.
Sărbătoarea Astrei Năsăudene de anul acesta a debutat la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud prin primirea oaspeţilor de către preşedintele Despărţământului, Ioan Seni, preşedinta Cercului Năsăud – Floarea Pleş, şi a managerului Ionuţ Nistor, la sediul Astrei care găzduieşte şi Galeria Academicienilor Năsăudeni. În acest cadru a fost prezentat şi numărul 14 al revistei „Astra Năsăudeană” , invitaţii semnând în Cartea de Onoare al Despărţământului Astra Năsăud.
Adunarea Anuală a Despărţământului Astra Năsăud a debutat în sala festivă a Primăriei Năsăud, cu intonarea Imnului României şi a Imnului Astrei, interpretate de Corul Laudatio al Bisericii nr. 2 Năsăud, în coordonarea pr. dr. George Celsie, dirijor prof. arhidiacon Cornel Pop.
Au fost prezenţi primarul Mircea Romocea şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, preşedinţi ai Despărţămintelor Astra din ţară.
În acest cadru Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Despărțământul Astra Năsăud și Primăria Orașului Năsăud, au lansat cartea lui Ioan Chirilă – „A învăța să trăiești veșnicia. Un dialog cu Sandu Frunză”, apărută la Editura Şcoala Ardeleană, despre care au vorbit managerul bibliotecii judeţene - Ioan Pintea şi directorul editurii Vasile George Dâncu. Conferinţele susţinute de prof. univ. dr. Ioan Chirilă- preşedintele Senatului UBB Cluj-Napoca - " Personalităţile Astrei năsăudene în organizarea Universităţii Daciei Superioare " şi prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta - " Intelectualii îmbisericiţi" au captat atenţia sălii arhipline.
„Membrii Astrei îşi doresc pace şi bucurie, bunăvoire între oameni, milostivire faţă de cei neajutoraţi. Să fim prudenţi la provocări, la promovarea unor intoxicaţii, la actele de egoism. Dacă vom fi indiferenţi la jertfa înaintaşilor noştri, la opera lor de unificare naţională putem pierde mult din unitatea noastră naţională, cu consecinţe inimaginabile pentru urmaşii generaţiilor viitoare. Apelăm la bunătatea românilor care-şi pot garanta singuri viitorul lor, la conştiinţa celor care se pot face utili ţării, la toţi cei care pot face mult mai mult bine pentru prezentul şi viitorul ţării”, a declarat Ioan Seni în mesajul său.
Cu acest prilej a fost citită şi o Rezoluţie cu şapte puncte, care se pronunţă ferm împotriva tuturor acţiunilor ce afectează integritatea, suveranitatea şi unitatea naţională.
Ioan Mititean şi Romulus Berceni – vicepreşedinţi, Vica Istrate – secretar financiar şi Mariana Dâmbu-preşedinte Comisia cenzori au prezentat rapoartele anuale ale Astrei, care au avut un an 2019 plin de evenimente culturale, istorice, dar şi sociale.
Pentru modul în care a fost realizată sărbătoarea Astrei, cu prezenţă academică, preşedinţii Ioan Seni şi Floarea Pleş, alături de întreg colectivul de coordonatori, merită felicitări. Succes îi dorim şi celei care peia frâiele- Maria Nistor. Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român a rămas, peste timp, un reper al „solidarităţii organice a românilor prin cultură”. „Simţul naţional s-a deşteptat în toată românimea. Naţiunea română a venit la cunoştinţa poziţiei care i se cuvinte între naţiunile Europei; ea va face toţi paşii cuveniţi pentru a ocupa această poziţie cu demnitate. Am început a ne elibera patria, am început a ne elibera limba”, declarat în 1867, Timotei Cipariu, însă cuvintele acestuia rămân de actualitate.
Citiţi şi:
- 46 de copii din Republica Moldova vin în Tabăra Acasă la noi, în judeţ
- Evenimentul aniversar ASTRA Năsăud văzut de Luminița Cornea
- Activitatea Cercului Astra oraș Năsăud pe trimestrul I al anului 2020, umbrită apoi de inamicul invizibil- CORONAVIRUS
- Cartea ASTREI năsăudene
- Revigorarea ASTREI la Beclean. Președinte- părintele Ioan Aurel Rus, vicepreședinți- protopopul Cristian Dragoș și viceprimarul Cristian Nicula
Adaugă comentariu nou