După mai bine de un deceniu, Festivalul Cireşelor nu mai are loc. Frigul a compromis „Aurul” de la Cireşoaia
Dacă e sfârşit de iunie, ar trebui să fie festin la Cireşoaia. Pentru prima dată după mai bine de un deceniu, cireşele nu mai au o sărbătoare a lor la Cireşoaia, asta pentru că producţia din soiul care ar fi trebuit să se coacă în aceste zile a fost compromis de un val de frig.
„Nu organizăm în acest an festivalul pentru că nu am avea ce pune pe mese. Din cauza frigului, soiul care ar fi trebuit să se coacă în aceste zile a fost compromis de frig. Pomii erau înfloriţi când a fost acel val de frig. Ştiţi că acest festival se ţine la sfârşitul lunii iunie, exact când se coace acest soi. Cred că mai bine de 12 ani nu am mai fost puşi în situaţia de a întrerupe o tradiţie foarte veche”, ne-a declarat primarul comunei Braniştea, Tamas Martonos.
Potrivit edilului, la Cireşoaia au fost producţii pe soiurile timpurii şi vor fi şi alte fructe, caise, piersici, prune, însă „Aurul” ce umplea mesele invitaţilor de la festival lipseşte cu desăvârşire.
În Cireşoaia, care numără peste 300 de gospodării, fiecare cultivă cireş. Este o tradiţie de sute de ani ca tinerii căsătoriţi să planteze câte un cireş, cel puţin, şi ca atare Cireşoaia a devenit patria cireşelor.
Citiţi şi:
- Zilnic, peste zece tone de cireşe sunt recoltate. „Carmen”, regina cireşelor de la Cireşoaia este la mare căutare
- Festivalul cireşelor
- Nagy Feri: Am cireşi altoiţi de bunicul meu în urmă cu aproape 100 de ani
- Festivalul Cireşelor de la Cireşoaia
- La Cireşoaia şi Măluţ, culesul cireşelor, care sunt din belşug, încurcat de ploaie, vânt şi vijelie
Adaugă comentariu nou