Echipa ”Papila gustativă” din Dej a gătit cel mai bun gulaș la Maialul maghiar
De 15 ani maghiarii bistriţeni sărbătoresc venirea primăverii în cadrul ,,Maialului bistriţean maghiar”. Aşa s-a întîmplat şi în weekend-ul care tocmai a trecut.
Într-o organizare de excepție a Primăriei Municipiului Bistriţa, Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa și a Uniunii Democrate a Maghiarilor din Bistriţa – UDMR, sâmbătă cei care au trecut prin centrul istoric, au putut vizita standurile meşteşugarilor care şi-au etalat pe tarabe rezultatul muncii lor, de la brăţări şi alte mici bijuterii, la îmbrăcăminte confecţionată din materiale naturale. Participanţii au fost invitaţi şi să asiste la un bogat program de cântece şi dansuri populare, cu începere de la ora 17:00, pe scena de pe pietonalul Liviu Rebreanu.
Tinerii artişti ai ansamblurilor folclorice „Takacs Mihaly” -Voivodeni, Mureş-, „Almavirag”, „Kekiringo” -Odorheiu Secuiesc-, „Tulipan” –Teaca-, „Sirulo” -Remetea, Bihor-, „Kalaka” -Gherla, Cluj-, „Vadrozsa” -UDMR Bistriţa- şi „Kalaris” -Ketegyhaza, Ungaria- îmbrăcaţi în costume populare au oferit o impresionantă paradă a portului tradițional prin care au arătat bogăţia şi diversitatea culturală.
Deschiderea manifestării a fost coordonată de către directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc”, Prof.Dr. Dorel Cosma iar pe scena din centrul municipiului au urcat primarul ing. Ovidiu Teodor Creţu, preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, consilierul local Antal Attila, preşedintele de onoare al Forumului Democrat German Bistriţa-Năsăud, Eckehardt Zaig, viceprimarul din Ketegyhaza (Ungaria), Emese Maria dar şi reprezentanţii bisericilor istorice din Transilvania. Muzica Militară a Garnizoanei Bistriţa a cântat imnurile României, Ungariei şi Uniunii Europene, apoi primarul Ovidiu Teodor Creţu a rostit câteva cuvinte: ”Este o manifestare cu o tradiţie de 15 ani, atunci când câţiva tineri din UDMR Bistriţa au hotărât să marcheze acest moment şi să organizeze o sărbătoare. În urmă cu patru ani ne-am alăturat ca administraţie şi i-am dat o amploare mai mare, având logistică şi posibilităţi financiare sporite. Rămâne să organizăm împreună cu maghiarii din Bistriţa această sărbătoare. Bistriţa se manifestă ca un oraş multietnic, multicultural şi multiconfensional de sute de ani, demonstrăm cu această ocazie că nu este doar o vorbă în vânt faptul că fiecare etnie se poate manifesta în Bistriţa şi este sprijinită să se manifeste, administraţia locală este alături de fiecare. Asta ne caracterizează pe noi, pe bistriţeni, faptul că suntem un oraş cu multe etnii şi confesiuni care trăiesc în înţelegere, în armonie.”
După deschiderea oficială, formaţiile invitate au susţinut câte un program de dans prin care au bucurat spectatorii prezenți la această manifestare.
Duminică, atracţia gastronomică a manifestării a constituit-o concursul culinar de gătit gulaş, o mâncare tradiţional ungurească, dotată cu premii, desfăşurată în Pădurea Schullerwald.
Juriul, format din primarul Ovidiu Teodor Creţu, consilierul local UDMR Antal Attila şi consilierul local P.E.R Alexandru Toniuc, preşedintele CJ Radu Moldovan, viceprimarul Kiss Laszlo şi consilierul local PNL Sorin Hangan, respectiv subprefectul Ovidiu Frenţ, viceprimarul George Avram şi preşedintele UDMR Bistriţa-Năsăud, Decsei Atilla, au stabilit ca și câștigătoare echipa ”Papila gustativă” din Dej care a gătit o mâncare gustoasă şi a avut un stand arătos.
Atmosfera de sărbătoare din pădurea-parc Schullerwald a fost întregită de ansamblurile folclorice ”Kalaris” din Ketegyhaza – Ungaria, ”Takacs Mihaly” Voivodeni – Mureş, ”Vadrozsa” UDMR Bistriţa şi Fanfara din Rodna, care au susţinut câte un program de dans maghiar.
Încă o dată, maialul bistriţean maghiar ne-a demonstrat că Bistrița este și rămâne un oraș european multicultural şi multiconfensional în care oamenii pot trăi în pace și armonie.
Adaugă comentariu nou