EDUCAŢIE – CULTURĂ – CIVILIZAŢIE -trei motive pentru a trece pragul Centrului Cultural Municipal

interviu cu prof.dr. Dorel Cosma, directorul instituţiei

-Cum am putea caracteriza vara culturală bistriţeană ?

-Foarte pe scurt aş spune o vară culturală fierbinte. Încă de la primele semne ale verii, manifestările culturale bistriţene au fost impresionante atât ca număr cât şi calitativ. Neîndoielnic că punctele supraîncălzite au fost marcate de Festivalul internaţional de folclor „Nunta Zamfirei” şi „ Zilele Municipiului Bistriţa”. La cote valorice înalte s-a înregistrat şi Festivalul medieval care câştigă în prestigiu şi aderenţă. Expoziţiile din holul Centrului Cultural Municipal, lansările de carte şi microspectacolele susţinute la Teatrul de Vară au îmbogăţit această vară culturală a Bistriţei.

-Cum am putea caracteriza vara culturală a promovării culturii peste hotare ?Dar toamna ? Câteva detalii despre turneele folclorice, dar şi cele ale scriitorilor.

-Vara culturală 2008 a însemnat pentru artişti bistriţeni un important prilej de promovare a valorile româneşti pe scenele lumii. Numeroase întâlniri cu caracter internaţional au fost tot atâtea momente de susţinere şi de exemplificare a importanţei şi rolului culturii româneşti în contextul european. Mi-am propus pentru vara lui 2008, ca toate formaţiile reprezentative ale Centrului Cultural Municipal să fie prezente pe scenele lumii. Formaţii care s-au remarcat prin evoluţiile artistice locale şi naţionale, am considerat că merită a fi stimulate şi sprijinite în susţinerea unor manifestări externe. Ansamblul „ Cununa de pe Someş” a fost prezent într-un turneu de trei săptămâni pe scenele din Portugalia şi Spania, ansamblul de dansuri maghiare Arvalanyhaj şi ansamblul de dansuri moderne şi germane

„ Sincron” au fost în Bulgaria, teatrul de păpuşi „Nichipercea” şi grupul „ Revelation” au susţinut spectacole în Ungaria iar corul de cameră „ Appasionata” a concertat în Spania. Toamna culturală a continuat cu promovarea culturii româneşti în lume. Ansamblul folcloric „ Cununa de pe Someş” a realizat un succes răsunător la Pesaro, în Italia, cucerind marele premiu al folclorului european – Grand Prix – într-o confruntare cu ansambluri folclorice reprezentative din 12 ţări europene. Este primul mare premiu internaţional obţinut într-un concurs de „ Cununa de pe Someş” în cei 40 de ani de activitate neîntreruptă. Cenaclul „ Conexiuni”şi Societatea Scriitorilor bistriţeni din cadrul Centrului Cultural Municipal Bistriţa au realizat în această toamnă o manifestare amplă de promovare a culturii scrise în Europa. 22 de scriitori bistriţeni au fost traduşi în limbile greacă, italiană, germană, maghiară iar 12 dintre ei au efectuat un turneu de promovare în Grecia, Italia, Austria şi Ungaria. Scriitorii şi jurnaliştii din ţările vizitate au apreciat textele scriitorilor bistriţeni realizându-se pe parcursul a trei săptămâni seri de lectură şi dezbateri literare de înaltă ţinută. Prezenţa referenţilor noştri la o serie de simpozioane internaţionale din Italia, Austria, Ungaria, Croaţia au fost de asemenea bine cotate de specialiştii din ţările menţionate.

-Cum reuşeşte un director de instituţie culturală de nivel european să coordoneze cu succes 35 de deplasări peste hotare ? De unde atâta energie ?

-Într-adevăr cred şi am convingerea clară că instituţia noastră este o instituţie culturală de nivel european. Şi acest lucru poate fi etichetat atât din punctul de vedere al formaţiilor proprii şi al manifestărilor artistice dar şi din aspectul actual al instituţiei. „Bătrâna doamnă” cum era caracterizată Casa de Cultură a devenit azi un Centru modern şi elegant care rivalizează cu orice instituţie culturală europeană. De aici am coordonat nu doar prezenţele bistriţene peste hotare ci şi numeroase alte formaţii artistice din întreaga ţară care mi-au solicitat sprijinul şi au aderat la activităţile şi programele noastre. De aceea cred că nu este o cifră neglijabilă şi nici uşor de atins să coordonezi 35 de deplasări peste hotare, într-un interval de aproximativ opt luni. Cred că energia vine de la sine. Îmi place ceea ce fac, iubesc scena, iubesc arta, iubesc oamenii.

-Sunteţi omul care are uşa biroului mereu deschisă. E un semn că între cultură şi public nu sunt graniţe ?

-Doar în felul acesta poţi să ai în permanenţă pulsul nevoilor culturale. La instituţia noastră oricine este bine venit. Orice propunere este luată în discuţie apoi disecată şi în funcţie de posibilităţi, aplicată. Totodată publicul are posibilitatea să vadă direct şi munca de culise. Nu este deloc simplu să pregăteşti un festival, un concert, un spectacol. Cei care ne trec pragul trebuie să aibă ce vedea. Nu întâmplător insist pe ordine, curăţenie, bun simţ şi civilizaţie. Trofeele, diplomele cucerite de-a lungul timpului de artiştii noştri trebuie să fie la vedere, palpabile, fiindcă pe toate scrie de fapt : muncă, pasiune, efort.

-Director de centru cultural, preşedinte al I.G.F. România, vicepreşedinte la nivel european, director al unei filiale de universitate. Cum reuşiţi să le faceţi cu brio faţă la toate provocările ?

-Nu este deloc simplu dar când faci ceea ce-ţi place parcă uiţi şi de oboseală şi de timp sau chiar şi de tine. Când la toate strădaniile tale ţi se răspunde şi pozitiv prinzi parcă aripi şi constaţi mereu că zilele şi nopţile sunt prea scurte. Anul acesta am avut marea satisfacţie să mi se acorde un mare premiu internaţional „ Oscar Mondiale Del Folclore”. Este un premiu care se acordă anual, la nivel mondial, pentru 12 persoane care s-au remarcat în promovarea, studiul şi cercetarea folclorului. Am reuşit ca unul din cele 12 premii ale anului 2008 să-l aduc în România, acasă, aici la Bistriţa. Este un premiu care mă onorează şi mă obligă în acelaşi timp. De aceea voi încerca şi în continuare să fac faţă cerinţelor culturale interne şi externe.

-Mai aveţi timp pentru scris? Mai aveţi timp pentru jurnalism ? Dar pentru pasiunile proprii ?

-Da. Din păcate nu atât cât aş dori dar subiectele şi notiţele se adună şi vor constitui într-un viitor apropiat numeroase alte puncte de plecare pentru alte cărţi. În ce priveşte jurnalismul, nu cred c-am întrerupt nici o clipă legătura cu acest domeniu care-mi este foarte drag. Scriu la „ Conexiuni”, la

„ Răsunetul” şi „ Mesagerul” iar săptămânal realizez la AS-TV emisiunea „ Conexiuni culturale”. Din când în când mai public şi la alte reviste din ţară şi străinătate. Este un mod de a-mi păstra legătura cu jurnalismul şi de-a nu-mi ieşi din mână. Cât despre alte pasiuni proprii, încerc să le îmbin cu marea mea pasiune şi profesie : cultura.

-Câteva cuvinte despre stagiunea toamnă-iarnă a Centrului Cultural.

-Toamna – iarna este perioada în care spectatorii se îndreaptă mai mult ca de obicei spre sala de spectacole. De aceea aş aminti doar câteva dintre marile manifestări ale stagiunii toamnă – iarnă 2008. Finalul de octombrie vă propune o întâlnire cu muzica de fanfară. Festivalul „ Mihail Warga” va aduce bistriţenilor concerte şi microconcerte atât la sală cât şi pe pietonal, (dacă timpul ne va permite). Festivalul de muzică folk, Festivalul de teatru profesionist „ Liviu Rebreanu” şi ample manifestări de 1 Decembrie, de Crăciun şi de Anul Nou sunt câteva din cele mai ample acţiuni la care vă aşteptăm cu drag.

-Trei motive pentru care să trecem pragul instituţiei de cultură pe care o manageriaţi.

-EDUCAŢIE – CULTURĂ – CIVILIZAŢIE

-Un mesaj pentru artiştii care au trudit în această vară şi toamnă ca să ne bucurăm noi de artă.

-Toţi artiştii care activează la Centrul Cultural Municipal „ George Coşbuc” Bistriţa merită toate felicitările pentru efortul lor de a ridica arta interpretativă şi arta scrisului la cele mai înalte cote. Aplauzele la scenă deschisă, în ţară şi peste hotare, aprecierile criticilor de specialitate dovedesc şi răsplătesc efortul şi pasiunea tuturor artiştilor şi conducătorilor de formaţii. Nu este de neglijat nici efortul personalului auxiliar de a oferi o atmosferă plăcută şi decentă pentru ca repetiţiile şi în general toate pregătirile scenice, să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. De aceea doresc să le mulţumesc tuturor şi să-i felicit încă o dată pentru seriozitatea cu care privesc actul cultural bistriţean.

-Un gând cultural pentru bistriţeni.

-Îi invit cu mare drag pe toţi bistriţenii să participe la manifestările noastre şi să conştientizeze că tot ce se face este spre binele culturii şi totodată că acest palat al culturii bistriţene le aparţine şi ca urmare trebuie şi vrem să-l păstrăm, să-l protejăm şi să ne mândrim cu el.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5