Efectele aparatelor de aer condiţionat asupra noastră pe fondul încălzirii globale
Temperatura globală medie a atmosferei la nivelul solului şi a apei oceanelor creşte constant de două secole, fiind un semnal de alarmă pentru specialişti datorită ritmului mult mai alert de încălzire din ultimele două decenii. Fenomenul este explicat întâi de toate prin creşterea populaţiei şi scăderea resurselor naturale de viaţă care a dus la arderea a tot mai mulţi combustibili fosili care emană dioxid de carbon în atmosferă. Această poluare e resimţită la nivelul populaţiei prin veri tot mai călduroase şi un aer tot mai greu respirabil. Pe fondul acestor probleme, în urmă cu o sută de ani apar primele aparate de condiţionat, create cu scopul de a creşte confortul în spaţii închise în perioadele când căldura şi umiditatea excesivă ne fac zilele greu suportabile. De la apariţia acestor aparate, ele au evoluat mult ca performanţe datorită dezvoltării ştiinţei şi tehnologiei, aşa cum am constatat studiind oferta de aparate de aer condiționat de pe Climatico.ro.
Tendinţa din ultimii ani este să se creeze aparate care să aibă un impact cât mai scăzut asupra mediului, ultima măsură ecologică fiind înlocuirea cu puron a freonului, care a fost folosit încă din 1928.
O altă metodă de a face astfel de aparate cât mai eco este reducerea consumului de curent (pe care o simţim şi în bugetul personal), cea mai nouă tehnologie, cea cu inverter, reuşind să ofere un consum redus cu 30% faţă de aparatele clasice de aer condiţionat, acestea funcționând doar pe perioada necesară de a menţine constantă temperatura setată de noi pe termostat.
Aparatele de aer condiţionat nu doar răcesc imobilele, ci le pot şi încălzi. Deşi funcţia de încălzire, existentă în special la aparatele de generaţie mai nouă, cu inverter, se poate folosi şi iarna, făcând faţă fără probleme şi la -20 de grade Celsius, este preferabil să se apeleze la această funcţie în special toamna şi primăvara când randamentul este mult mai mare şi cu un consum mai mic de energie decât o centrală termică.
Pe lângă avantajele financiare, aceste aparate au efecte benefice asupra sănătăţii pentru persoanelor care au probleme cardiace şi pentru bătrânii care suportă mult mai greu căldura decât persoanele tinere.
Totuşi, nu trebuiesc neglijate nici efectele secundare ale aparatelor de aer condiţionat, acestea putând să producă infecţii la nivelul amigdalelor şi urechilor (rinită, otită), afecţiuni ale coloanei vertebrale (lombosciatică, lumbago), sindromul ochiului uscat, răceli şi cefalee, toate aceste afecţiuni fiind datorate în special folosirii în exces a aparatelor care nu sunt bine întreţinute. Pentru a reduce cât mai mult şansele apariţiei unor efecte nocive asupra sănătăţii noastre, care apar nu datorită curentului produs de aparatul de aer condiţionat, ci depunerilor de agenţi patogeni (bacterii, viruşi) care sunt atraşi de mecanismul său de funcţionare, trebuie să se cureţe filtrele la fiecare două săptămâni şi să se schimbe la fiecare şase luni. Probleme de sănătate pot să apară şi atunci când aparatele sunt montate sau poziţionate greşit (de exemplu, dacă aerul rece este suflat direct spre locurile unde dormim sau muncim).
Impactul folosirii aparatelor de aer condiţionat asupra mediului şi asupra noastră nu este de neglijat, având deopotrivă avantaje şi dezavantaje, însă ponderea acestor este influenţată şi de deciziile pe care le luăm când decidem că cumpărăm un astfel de aparat.
Citiţi şi:
- Cele mai noi tehnologii disponibile la aparatele de climatizare
- Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara un aer conditionat
- E.ON Energie România: Când faci economii la energie, faci mai multe pentru tine şi ai tăi
- Metode pentru a răci mai bine locuința în sezonul cald
- La cât timp se face verificarea și revizia bunurilor din casă?
Comentarii
Am achiztionat un aparat de aer conditionat gree de pe www.aer-conditionat.ro si am ramas uimita cat de ieftine sunt aparatele de AC in 2018.
Adaugă comentariu nou