Egiptul faraonilor, la Bistriţa

Marți, 3 noiembrie 2015, ora 13, la Casa Argintarului, str. Dornei nr. 5 se va deschide expoziția itinerantă „EGIPTUL FARAONILOR”.
În cadrul expoziţiei vor fi expuse numeroase piese originale, precum statuete, amulete, scarabei, podoabe adunate din zece muzee din România (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca; Muzeul Național Brukenthal din Sibiu; Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu; Muzeul de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare; Muzeul Țării Crișurilor din Oradea; Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău; Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva; Muzeul Județean Mureș din Târgu Mureș și Muzeul de Istorie din Turda, Muzeul Municipal Carei).
Prin reconstituirile și obiectele originale expuse, vizitatorii vor putea intra în universul fascinant al culturii și civilizației egiptene antice şi vor putea reflecta la naşterea şi evoluţia cunoscută în decursul a patru milenii de către instituţii, legi şi cutume ale societăţii umane „civilizate”.
Legăturile spaţiului carpatic cu Egiptul sunt observabile încă din epoca bronzului, fapt reflectat în numeroase piese ce alcătuiesc tezaurele de bronzuri şi aur din Transilvania, piese care prezintă forme sau decoruri ce amintesc de simboluri utilizate și în Egiptul antic (spada de la Apa, pandantive semilunare, piese cu simboluri solare sau lingouri de tip keftiu).
Prin construcţiile pe care le-au realizat, organizarea statală şi standardele de viaţă ridicate, egiptenii au ajuns la conştiinţa că sunt o civilizaţie cu mult superioară faţă de popoarele din jur. Expoziţia încearcă să surprindă resorturile mentale ale acestei filosofii.

Corneliu Gaiu

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5