Elisabeta iartă, dar nu uită și nu trebuie să uite vremurile de urgie și moarte

Deși au trecut mai bine de șapte decenii, Elisabeta Tănase, din Prundu Bârgăului, mezina martirului bârgăuan și al neamului nostru românesc Leon Vlad (09.09.1894 – 10.10.1944), nu uită și n-are cum să uite vremurile începutului de octombrie 1944 aducătoare de urgie și moarte, de tristețe și umilințe, care au transformat mirifica Vale a Bârgăului într-o vale a groazei și suferinței, ce au marcat-o pentru totdeauna.

În nesăbuința și disperarea lor, trupele ocupantului vremelnic  cantonate la Colibița, de teama unei posibile reacții vindicative a populației pentru cei patru ani de opresiune, umilințe și teroare, pentru a-și asigura retragerea,  în scop de întimidare, i-au răpit și dat pradă morții pe părintele protopop iconom stavrofor Augustin Pop, de 43 ani, de la Mijlocenii Bârgăului împreună cu alți șase locuitori de frunte al zonei, printre care s-a numărat și bunul și iubitorul său tată.

În noaptea de 9/10 octombrie 1944, toți au fost uciși mișelește prin împușcare, iar cadavrele lor au fost aruncate într-o groapă comună, unde au fost descoperite în dimineața următoare de armatele române și aliate.

Granița dintre moarte și viață fiind de doar câteva ore ! Părintele protopop iconom stavrofor Augustin Pop a fost singurul care a reușit după împușcare să înșele moartea hâdă, să revină la viață și să se salveze printr-o minune Dumnezeiască, cu ajutorul credinței, iscusinței și valorificarea împrejurărilor favorabile. (A trecut la cele veșnice la 08 martie 1985, după 41 ani, de la groaznicul și incredibilul eveniment - n.n).

Leon Vlad, în vârstă de 50 ani, de profesie zidar, a fost un om mare iubitor de Hristos și Dumnezeu, de dreptate și adevăr, ce se străduia din răsputeri să asigure, în condițiile vitrege generate de război și ocupație străină, celor cinci copilași cele trebuincioase traiului. O familie de colaboraționiști locali a socotit, însă, că prin sinceritatea și corectitudinea sa, dovedite și cu ocazia unei depoziții de martor, i-a adus deservicii. Drept urmare a încercat să se răzbune, propunând să fie inclus pe lista neagră a românilor periculoși pentru  ocupantul vremelnic.

Așa se face că Elisabeta, frații și sora au rămas de la o vârstă fragedă orfani de tată. Încercările prin care a trecut, la care pe parcurs s-au adăugat multe altele, cum au fost: pierderea mamei - Gaftița Vlad -, a soțului - Aurel Tănase -, a fraților: Daniel, fost primar al comunei, care în perioada mandatului, a dovedit calități de excelent și neîntrecut gospodar. Cu alocații bugetare subdimensionate,  foarte bine gestionate și utilizate cu chiverniseală a realizat lucruri importante pentru comunitate, iar Prundu Bârgăului s-a numărat în mod constant printre comunele foarte bine gospodărite din județ;

Iuliu, fost ofițer superior în Ministerul Apărării Naționale, Aurel, care a preluat și practicat meseria tatălui  și surorii Ioana (25.04.1922 – 12.10.2014) au fortificat-o și ajutat-o să răzbească.

Astăzi, la cei 83 ani ai săi, înconjurată cu dragoste și respect de cei doi copii Ioan ( Nuțu) și Elena, de cei patru nepoți, e mândră și se bucură din plin de ceea ce au realizat și realizează cei dragi și apropiați.

  

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5